MENÜ
 
  Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége - FAKOOSZ,  Bánokszentgyörgy - Zalaegerszeg



 


 

270 ezer forint lehet jövőre a szakorvosi minimálbér - Zombor 

2015-06-25  09:08:12

 

Ennyi lehet a fiatal szakorvosok minimálbére 2016. január elsejétől – közölte az egészségügyért felelős államtitkár az állami televízióban.
Zombor Gábor elmondta: problémát jelentett, hogy a rezidenseknek a szakvizsga letétele után már nem járt ösztöndíj, emiatt jelentősen csökkent a fizetésük. Ezt orvosolja az a rendelkezés, amely 2016 januárjától legalább öt évig havi 151 ezer forint plusztámogatást biztosít a fiatal szakorvosoknak. Ez azt jelenti, hogy körülbelül havi nettó 270 ezer forint lesz a szakorvosi minimálbér - hangsúlyozta ki az államtitkár.

Hozzátette: a rezidenseket oktató orvosok havi bére is nő, ők rezidensenként 50 ezer forintot kapnak majd.

Zombor Gábor az újdonságok közül kiemelte, hogy az állam a rezidensképzés teljes költségét magára vállalja júliustól, vagyis nem a kórházaknak kell a rezidensek bérét és a képzés költségeit fizetniük, ami éves szinten mintegy négymilliárd forint. Ez az összeg a kórházaknál marad majd, így például jövedelempótlásra is fordíthatják - fűzte hozzá.

(MTI)

 

GYŐZELEM! ITT AZ IPARŰZÉSI ADÓMENTESSÉG LEHETŐSÉGE!

2015-06-16   12:29:45

 

A Parlament a mai napon elfogadta azt a törvénymódosító javaslatot, amelyre a FAKOOSZ és valamennyi háziorvos évek óta várt, amelyet állandóan napirenden tartottunk a kormányzati szervekkel való tárgyalásokon. Mentesülhetünk az iparűzési adó alól. (Ha az önkormányzatok is úgy akarják...)

 

 

Az önkormányzatok adóelőnyt biztosíthatnak egészségügyi szolgáltatóknak: a települési önkormányzat rendeletében biztosítható adókedvezmény, adómentesség kiterjed - az önkormányzat kötelező feladatát képező egészségügyi alapellátás körébe tartozó egészségügyi szolgáltatást nyújtó háziorvosok, házi gyermekorvosok és fogorvosok mellett - a védőnői szolgáltatást nyújtókra is. Az adóelőny nyújtásának feltételeként állított adóalap-maximum 20 millió forint lesz, és további követelmény, hogy az adózó adóévi nettó árbevételének legalább 80 százaléka háziorvosi, házi gyermekorvosi, fogorvosi alapellátási vagy védőnői tevékenységből származzon.

 

Forrás és további információk : ATV.HU

 

Tekintettel arra, hogy az adómentesség nem automatikus, hanem az önkormányzatok döntésére bizza a megadását, a közeljövőben kampányt indítunk - a közreműködésetek lehetőségét is figyelembe véve - a helyi döntéshozók meggyőzésére. Figyeljétek a Hírleveleinket!

 

Az Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége – FAKOOSZ nyilatkozata

 2015-06-16  16:33:44

Az Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége – FAKOOSZ örömmel üdvözli a mai napon megszavazott, áttételesen 10 millió állampolgárt érintő törvénymódosítást, miszerint – amennyiben az önkormányzatok is úgy akarják – a jövőben nem kell fizetniük az általuk ellátott közfeladatból származó bevételeik után helyi iparűzési adót. Végre kimondásra került adótörvény szinten is, hogy az egészségügyi alapellátásban dolgozók tevékenysége is közszolgálat ellátása.

A FAKOOSZ elismerését fejezi ki az Egészségügyi Államtitkárságnak, hogy következetesen képviselte évek óta az alapellátók érdekeit a kormányon belül ezügyben ellenérdekelt tárcákkal szemben és a jelenleg elérhető kompromisszum létrejött. A magunk részéről azonban szívesebben vettünk volna egy olyan törvényi rendelkezést, amely nem az önkormányzatok mérlegelési hatáskörébe utalja a mentesítés lehetőségét, hanem más egyéb, kedvezményezett szervezetekhez, tevékenységhez hasonlóan teljes körűen rendezi a kérdést. Ehhez kellő időben a szövegszerű törvénymódosító javaslatunkat megtettük.

Ezért a FAKOOSZ ezúton is felhívja a tisztelt polgármester és önkormányzati képviselő hölgyek, urak figyelmét, hogy felelősségük a mai naptól tovább növekedett az ország valamennyi polgárát érintő feladatuk ellátásában, az egészségügyi alapellátás biztosítása területén. Kérjük, annak érdekében, hogy mindenhol fenn tudjon maradni az alapellátás legalább a jelenlegi színvonalon, minden településen adják meg az alapellátóknak a helyi iparűzési adó mentességet. Ez átlagosan évi 150-300 ezer forint lemondást jelent egy-egy praxis esetében, ami a települések költségvetését nem rengeti meg, de az alulfinanszírozott praxisok esetében sokat számít.

Ugyanakkor várjuk a további lépéseket a Kormány és az Országgyűlés részéről, hogy 5-10 év múlva is legyen háziorvosa mindenkinek.

 

Alsónemesapáti 2015. június 16.

 

A FAKOOSZ elnöksége nevében :

 

dr. Selmeczi Kamill

elnök

 


 

Megkezdődött az alapellátási törvény vitája

2015-06-16   14:15:07

 

Zombor Gábor az előterjesztés pénteki parlamenti vitájában azt mondta, céljuk az, hogy erős, korszerű alapellátás legyen az országban, és ez nemcsak arról szól, hogy legyen elegendő szakember, be legyenek töltve a praxisok, hanem hogy egy új szemlélettel, a népegészségügyi célokat szolgálja az alapellátás.

Az államtitkár ismertetése szerint az alapellátás továbbra is önkormányzati feladat marad, de nagyobb állami segítséget kap.

Hozzátette: segítséget kapnak az orvosok a praxisvásárláshoz, illetve ha van megfelelő végzettségük, szakorvosként is dolgozhatnak. Ösztönző rendszer is lesz arra, hogy minél több beteget az alapellátás keretei között gyógyítsanak meg - közölte.

Elmondta, hogy jelenleg a háziorvosi kar több mint egyharmada 60 éven felüli, és csak azért nem tudja abbahagyni a tevékenységét, mert nem tudja kinek átadni a praxisát. A lakosság egészségi állapotában tapasztalható negatívumok miatt a népegészségügyi törekvéseknek is meg kell felelnie az alapellátásnak - érvelt.

Zombor Gábor a fiatalok orvosokkal folytatott megbeszélésekről azt mondta, ha továbbra is emelkedik évről évre a háziorvosi praxisok finanszírozása, illetve ha kapnak segítséget a praxis megvásárlásához, akkor a megkérdezettek több mint fele átgondolná, hogy az alapellátásban dolgozzon.

Kérés volt az, hogy a háziorvosi tb-finanszírozásból befolyó fix bevételt használhassák a praxis megvásárlásához fedezetként, illetve a kedvezményes hitel törlesztésére.

Az államtitkár elmondta, azt is javasolják, hogy azok a háziorvosok, akik más szakképzettséggel is rendelkeznek, szakorvosi tevékenységet is végezhetnek az egészségbiztosítási pénztárral kötött szerződéssel.

Zombor Gábor elmondta, egységes népegészségügyi intézményrendszer létrehozását is javasolják, amely kapcsolódik a nemzeti egészségfejlesztési intézethez. Ebben az esetben tudnak hatékonyabban szűréseket végrehajtani - közölte.

Kitért arra is, hogy még idén elindulhat egy országos program a vastagbélrák-szűrésre.

Az államtitkár azt mondta, az alapellátási feladat továbbra is az önkormányzatoknál marad, de nagyobb állami segítséget kapnak. Kifejtette: az állam valamiféle békéltetői státust töltene be a háziorvosok és az önkormányzatok között, mert bizalomhiány van közöttük. Problémaként említette, hogy van olyan önkormányzat, amely például nem utalja tovább a védőnőknek a bérpótlékot. A jövőben az önkormányzatoknak minden hónapban el kell számolnia mire költötte azt a pénzt, amit az államtól az alapellátásra kap - mondta.

Felállítják a kollegiális szakmai vezető intézményét, amely járási szintre lebontva tudja irányítani a háziorvosok szakmai munkáját - jelezte.

Zombor Gábor kitért arra, hogy bár nem ennek a törvénynek a része, de mentesülhetnek a háziorvosok az iparűzési adó alól. Mint mondta, úgy tudja, hogy olyan módosító javaslat született a törvényalkotási bizottságban, amely a vállalkozóként dolgozó védőnők esetében is lehetővé teszi az iparűzési adó elengedését.

www.weborvos.hu

 

 


 

 FAKOOSZ XXIV. ORSZÁGOS GYŰLÉS - 2015. ÁPRILIS 24-26, ZALAKAROS - Arccal az alapellátás felé?

 

Évente 10 milliárd pluszhoz jut az alapellátás

2015-04-30  08:42:22

A háziorvosi tevékenység mentesítését a helyi iparűzési adó alól, a szakorvosi vizsgával rendelkező háziorvosok szakorvosként is történő finanszírozását, illetve az alapellátási szerződések egységesítését a háziorvosok és védőnők esetében is tartalmazza az új alapellátási törvény tervezete, amelyet napokon belül társadalmi egyeztetésre bocsátanak - mondta Zombor Gábor szombaton a FAKOOSZ XXIV. Országos Gyűlésén.

 

További részletek a Weborvos honlapján.

 

 

 


 

 HÍREK AZ ALAPELLÁTÁS VILÁGÁBÓL

 


 

Pályázati felhívás

Dörgicse, Vászoly, Pécsely, Balatonszőlős Községek háziorvosi munkakörére Dörgicse, Vászoly, Pécsely, Balatonszőlős Községek Önkormányzatának Képviselő-testületei pályázatot hirdetnek háziorvosi körzetük felnőtt háziorvos, vállalkozási formában történő ellátására, mely területi ellátási kötelezettséggel jár. A praxisjog jelenleg az önkormányzatok tulajdonában áll. Részletekért kattints ide. (x)

 


 

 

Öt év múlva 3,5-4 millió magyarnak nem lesz háziorvosa

2015-04-07 20:51:22

Zombor Gábor, egészségügyért felelős államtitkár emelné a szakorvosi béreket, de csak akkor, ha lemondanak a hálapénzről és vállalják a röghöz kötést. Bélteczki János, a Magyar Orvsosszövetség elnöke szerint a hazai egészségügy rákfenéje a hálapénz, ám jelenleg ez tartja életben a rendszert, mivel Magyarországon az orvosiok fizetése tizede a nyugati béreknek. Interjú.

 


 A XXIV. Országos Gyűlésünk vendége lesz 2015. április 25-én, szombaton délelőtt dr. Zombor Gábor, a NEFMI Egészségügyért felelős államtitkára és dr. Beneda Attila helyettes államtitkár.

 

A RÉSZLETEKÉRT KATTINTS IDE!

 


 

 A héten még utal az OEP 2* 130 000 Ft-ot!

2015. 02. 03.13:16:44

Bizonyára minden háziorvos meglepetten tapasztalta, hogy a mai napon megérkezett OEP-átutalásban nem szerepelt a többször beharangozott finanszírozási többlet. A FAKOOSZ utána járt, hogy mi is történt. Selmeczi elnök úr és az OEP közti levélváltás itt olvasható:

 

"Tisztelt Dr. Kőrösi úr!

 Az általam képviselt szervezet, a FAKOOSZ-Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége nevében tisztelettel kérem soron kívüli tájékoztatását, hogy a háziorvosi szolgáltató vállalkozások részére a mai napon megérkezett, az OEP által indított átutalások dr. Zombor Gábor államtitkár úr tegnapi nyilatkozatával ellentétben miért nem tartalmazzák a 130 000 Ft többlet finanszírozást?
 
Államtitkár Úr tegnapi nyilatkozata itt elérhető: 
 
http://mno.hu/belfold/zombor-visszamenoleg-kapjak-a-tobbletpenzt-a-haziorvosok-1270834
  
Mielőbbi válaszát előre is tisztelettel köszönöm.
 
Alsónemesapáti, 2015. február 03.
 
dr. Selmeczi Kamill
elnök

 A válasz:

 

"Tisztelt Elnök Úr!

A rezsitámogatást a 43/1999. (III. 3.) Korm. rendelet 2015. január 29-én kihirdetett módosítása vezette be a háziorvosi finanszírozás rendszerébe.

 A normál havi utalási folyamat egy több lépcsős folyamat, így amikor a fenti jogszabályi módosítás megtörtént, az abban meghatározott díjat már nem lehetett beépíteni a szokásos utalásba.

 A rezsitámogatás utalványozása így csak egy második lépcsőben valósulhatott meg február első napjaiban, ami azt jelenti, hogy február első hetében jelenik meg az érintett szolgáltatók bankszámláján a 2x130.000 Ft.

 Tisztelettel,

 Dr. Kőrösi László"


 

Zombor: Visszamenőleg kapják a többletpénzt a háziorvosok

2015-02-02 13:57:12

Zombor Gábor sajtótájékoztatón közölte, a most utalt összeg tartalmazza a januári finanszírozási többletet is a háziorvosoknak és a házi gyermekorvosoknak, akik márciustól már havonta kapják az emelt összegű támogatást.

Elszabták a praxispénzt, egy hónappal később juthatnak a járandósághoz a háziorvosok

2015-02-02 09:56:10

Január végén újraosztották a háziorvosok december végén jogszabályba foglalt extra támogatását, miután kiderült, az egészségbiztosító elszámolta magát, és többet osztott szét, mint a rendelkezésre álló 10 milliárd – értesült a Népszabadság.

 

   

Több száz háziorvos hiányzik még

2015-01-21 06:33:05

Bár tavaly csaknem negyvennel csökkent a tartósan betöltetlen háziorvosi állások száma, még így is több mint 200 ilyen praxis van. Az újabb pályázat már előkészítés alatt áll.

 

   

Ez most tényleg jó hír lehet a magyar orvosoknak

2015-01-12 12:32:17

 Elkészült egy jogszabálytervezet, amelynek értelmében minden Magyarországon végzett orvos állami ösztöndíjrendszerben vehet majd részt az ötéves egyetemi képzés után - mondta az egészségügyi államtitkár az Origo hírportálon hétfőn megjelent interjúban.

 

   

105 ezer forintra nő a minimálbér

2014-12-29 15:33:32

 Jövőre 105 ezer forint lesz a minimálbér, a garantált bérminimum összege 122 ezer forint, a vállalkozási szférának ajánlott béremelés mértéke pedig 3-4 százalék. A jövő évi bérmegállapodást megállapodást a kormány nevében Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter írta alá a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletek vezetőivel hétfőn. (MTI)

Azaz a praxisban dolgozó nővér fizetése minimum bruttó 122 000 Ft + a tavalyi 20 000 Ft/hó bérkiegészítés szociális hozzájárulási adó/ (27 %) vagy a kisvállalati adó (16%) nélkül számított  összege (15 750 Ft vagy 17 250 Ft/hó) figyelembe vételével 137 750 Ft vagy 139 750 Ft. - a szerk. megjegyzése.

 

   

„Végignézem, ahogy meghal a néni” – Egy háziorvos drámai beszámolója

2014-12-29 13:52:02

 El se jutnak az életmentő vizsgálatokig, a recepteket nem tudják kiváltani, az állami egészségügyi intézményekről pedig sorra pattannak le a falvakban élő betegek. Sokan közülük úgy halnak meg, hogy még az ellátórendszer kapuján sem jutnak be. Egy vidéki, néhány ezres település perspektívájából még a sokat szidott, hosszú várólistákkal dolgozó nagyvárosi egészségközpontok pácienseit is lehet irigyelni. Egy kistelepülés háziorvosa kipakol.

 


 

FAKOOSZ XXIV. ORSZÁGOS GYŰLÉS - 2015. ÁPRILIS 24-26, ZALAKAROS

A RÉSZLETEKÉRT KATTINTS IDE! 


 

Szavazás

Lesz-e érdemi finanszírozásemelés 2015-ben?
Igen
Nem
Már elkésett
Asztali nézet