MENÜ
 
  Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége - FAKOOSZ,  Bánokszentgyörgy - Zalaegerszeg

 


Antonius rovata

2011.04.08.15:39:50

 

T. Olvasóink! Mától kezdve új rovatot indítunk a honlapunkon. Egy háziorvos – nevezzük csak egyszerűen  Antonius-nak – osztja meg velünk a jövőben rendszeresen gondolatait, melyek nem feltétlenül tükrözik a FAKOOSZ vagy a szerkesztő véleményét. Ennek ellenére a vélemény szabadság elvének tiszteletben tartásával közzétesszük.

 

Természetesen ha írásai vitát váltanak ki, szívesen közzétesszük minden olvasónk témához kapcsolódó gondoltait, pro- és kontra érveit is. A reagálásokat az ismert fakoosz@gmail.com címre várjuk.

 

A szerző nevét és címét kérésére nem tesszük közzé, de a postafiókunkban megőrizzük.


A gereblyézett vízről...

2011.06.22.12:00:50

 

Aki nyitott szemmel és füllel jár annak kialakult véleménye a Magyar egészségügy globális vezetéséről, a legfelsőbb szinttől a legalsóbbig, hogy minden intézkedésükkel csupán a "vizet gereblyézik".

Egyértelmű az is, hogy a pártpolitikai és gazdasági érdekek összefonódása lehetetleníti el a mocsárból való kijutást.

Mindenki aki hozzáfér az egészségügy nyitott gazdasági rendszeréhez,  ezen ágazatból a felső tízezer közé juthat, hiszen ma már e réteg haszonélvezői, úgy jutnak a munkanélküli tőke felhalmozáshoz, hogy privatizálnak, átszerveznek, összevonnak, megszüntetnek, kitalálnak minden ésszerű realitást mellőző, az egészségügy szakmaiságát nem ismerő, diletantizmussal átszövendő szervezési dolgokat, amiből meg lehet búsásan gazdagodni.

Igaz rég volt, de szakvizsgáztam egészségügyi szervezéstanból. Mint városi főorvos dolgoztam sok évig, széles palettájú feladatkört ellátva, több ezer ember munkáját irányítva.

Hatékonyság, építkezés, szakmai megalapozottság volt a cél. A megyei és miniszteriális vezetés ezt várta el tőlünk, amely célja a vezető halálokok csökkentése, a betegek mielőbbi gyógyulása.  Az is igaz, hogy ebből meggazdagodni nem lehetett, de ez  eszébe sem jutott senkinek sem. Az egészségügyben dolgozók béréből, ha szűkösen de megtudtak élni.

Az un. rendszer, ill. tulajdon váltás hajnalán,mint polgármester,emlékezem arra, hogy először a leggyorsabban meggazdagodni az erdők kivágásával lehetett, ezért van az, hogy ma már aki akarja, de nem sokan akarják, pedig tudják azt, hogy mi akarjuk,hogy lássák  a kivágott erdő helyét,amely szomorú látványra ad okot.

Az egészségügyben a beteg a második helyet kapta, első helyen ezen ágazatban rejlő meggazdagodási vágy áll, ezt, mint az elmúlt két évtized mutatja elérhetővé vált, igaz a struktúra csaknem teljes lecsupaszításával, az egészségügyet nem ismerő réteg bevonásával, a kapcsolat rendszerek kihaználásával. Erre mondotta valaki, a hajsampon reklámban, hogy "van az a pénz, amiért korpásodik az ember haja".

Talán már az egész ország ismeri a bajokra a választ: "dolgozunk rajta".

Üdvözlettel


Antonius

 

 


 

Tisztelt Szerkesztőség!

2011.05.31.16:22:42


Mint már oly sokszor, ismét vérlázító dolog hozott ki átmeneti nyugalmamból!


Történt ugyanis az, hogy május 25én délután a TV "hálózat" egészségügyi műsorában megjelent maga az "Isten", Prof Dr.Horváth István orvos-kutató személyében.  Mondom mindezt azon felháborító okból kifolyólag amit Tőle hallottam, egyenesen szembe mondva, ami nem volt más mint az, hogy az Ő kezében van az érelmeszesedés gyógyításának kulcsa.


Az ezzel a témával foglalkozó cikket elolvasván, még inkább megbizonyosodtam róla, hogy nevezett professzor sok évvel ezelött már levédte találmányát, saját magának pedig beadta azon oltást, amely évente oly sok embert mentene meg a haláltól, illetve oly sok pénzt spórolna meg a kardio-vasculáris megbetegedésekkel foglalkozó gyógyászat.

 

Tudom, hogy ha mindezen oltóanyag therápia hatásos gyógymód lenne, akkor a gyógyszergyárak koleszterin csökkentő készítményei esetleg feleslegessé válva dollár milliárdos veszteséget okoznának. Mindazért háborodok ezen egyre jobban fel, mivel magam is szívműtéten estem át, majd évek múlva éppen egy hónapja ismételten koszorús ér tágításra ítéltettem. Családom, 17 éves gyermekem van, a felneveléséhez vezető kulcs az megvan, csupán nem juthatok hozzá. Az aki ilyennel Istent játszik, arról alkosson véleményt a sok beteg, a sok árva, a sok csonka család.


Antonius

 


 


 

Ügyeletben életveszélyben?

2011.05.16.12:57:38


Az OMSZ  vezetése iránymutatást adott ki csupán azon egyszerű és elvárható tényről, hogy a mentősök számára mi a teendő az esetben, ha újraélesztés során 20 roma állja körül őket. Fenyegetőzve, hogy amennyiben nem tudják azon elhunytat "feléleszteni" amelyről senkinek nincs fogalma, hogy mikor hunyt el, illetve időben mennyi telt el a hívás és a reanimáció megkezdése közt, a családtagok ordítva kántálják, hogy akkor a kivonuló egység sem megy ki élve!!


Ez esetben a reanimációt fel lehet függeszteni, mivel "várható, hogy esetlegesen egy elhunyt helyett több is lehet"


Ha a nyugalom akár spontán, akár karhatalommal helyre állt, akkor lehet folytatni. Kérdésem, hogy akkor már miért?


Csupán az én gondolatom, ügyeletes társaimmal egyetemben, hogy ez miért nem vonatkozik a kivonuló központi ügyeletet teljesítő orvosra és gépkocsivezetőre szintúgy. Ki merem előre jelenteni, hogy ennek belátható időn belül komoly következményeivel számolhatunk.


E hét végén az Alföldön ügyeltem, 90 százalékban cigányokhoz vonultunk, csupán azon okból kifolyólag, mivel nincs gyógyszerük, lázmérőjük, a nyolc hónapos csecsemőt nem tudják itatni, mert kihányja a folyadékot, nem csodálom, ha evés, ivás után nem teszik a szabályszerűen elmondott "büfiztetést".
Mindezen felül, nincs vérnyomáscsökkentőjük, görcsoldójuk, mivel azt állítják, hogy nincs pénzük a recept kiváltására.


Nem is lehet, ha a kocsmában a segélyüket megisszák, és játékgépbe dobálják.


Miután szerényen, óvatosan megpróbáljuk az általuk felsorolt bajok okát elmondani, már ordítani kezdenek, hogy "maga nem is orvos", és részegnek is titulálnak!!


Mindezt szó nélkül kell elviselnünk, abban a gyomorforgató putriban, ahova hívtak, és nem merünk velük vitatkozni, miután testi épségünk egyértelműen fenyegetve van.


Végezetül tudom, hogy erről már volt szó, de a lényeg az, hogy az OMSZ helyesen döntött az életveszélyes fenyegetések vonatkozásában, vajon az OALI-nak miért derogál valami hasonló tartalmú útmutatást kiadni, vagy tán jobb a békesség?Tisztelettel

Antonius

 

 


 

Egy igen érdekes központi ügyelet

2011.05.12.16:03:23

 

Van országunkban egy olyan ügyeleti forma, amely megéri, hogy publicitást kapjon.

Van egy település, valahol a 93 ezer négyzetkilométeren, ahol megállt az idő!  Van egy szép, minden igényt kielégíthető egészségügyi komplexum.


Nem a komplexumban működő háziorvosi tevékenységről kívánok véleményt alkotni, csupán a nagyközség, és a hozzátartozó terület alapellátási ügyeletéről.


Az Önkormányzat biztosított egy személygépkocsit, amely az ügyeleti ellátást lenne hivatott ellátni. A gyakorlatban ez úgy működik, hogy az ügyeletben résztvevő háziorvosok, akik helyben laknak, az ügyeleti helységet nem használják, hazamennek az ügyeletes gépkocsival, otthon alszanak, mobil telefonon érhetők el.

 

Amennyiben a beteg az egészségügyi komplexumba megy, akkor a zárt ajtó előtt várnia kell, amíg az orvos, felhívása után otthonából beérkezik az ügyeleti helységbe.

 

Mindezt teszi a szolgálati gépkocsival, amelyet Ő vezet, csupán menetlevelet nem kérnek, mert minek az? A tankolást állja az önkormányzat. Az sem utolsó szempont, hogy amennyiben az OMSZ ad át egy "esetfeladatot", akkor az ügyeletes orvos a meleg otthoni ágyából két perc alatt kivonul, de mivel nincs a gépkocsin megkülönbözető jelzés sem,  így az esetfeladat már a helyszínre érkező mentők dolgává válik.


Nem is lehet megkülönböztető jelzéssel ellátni, mert akkor az orvosnak PÁV 1-el ellene rendelkeznie.


Az önkormányzat tudja, de elnéző, tudja a beteg, de lehet, hogy túléli, tudja a Szakigazgatási szerv is de szintén elnéző. Vajon mindenki úgy tesz, mintha nem tudnának róla, pedig tudjuk, hogy tudják.


Igaz, hogy nővér nem lévén a hétköznapi ügyeletekben, vajon hogyan lehet egyedül reanimálni? Ilyen nem lehet, mivel az infúzióba gyógyszert nem tudnak tenni, mivel nincs az ügyeleten sem, nem, hogy a gépkocsiban.


Hétvégén és ünnepnapokon az orvos az egészségügyi komplexumban alszik, van nővér és gépkocsivezető. Igaz, hogy a gépkocsivezető nem segítség a betegellátásban, mivel nem egészségügyi szakember, nem ért hozzá, sőt be sem megy az orvossal a beteghez.

Sorolhatnám azt is, hogy vajon ki az aki ott intubálja a beteget, vagy protokoll szerinti ellátásban tudja részesíteni…

 

Üdvözlettel

 

Antonius

 

 

 


 

Fegyverrel menjünk ügyeletbe?

2011.05.09.18:44:13

 

Megrendültem, de nem hatott az újdonság erejével a minap tudomásomra jutott cigány által történő orvosverés ismételt esete!


Jánoshidai orvosi ügyeleten történ az az elképesztő dolog, ami már tarthatatlan félelmet kelt az ügyeletet ellátó orvosokban.


Amint azt elmesélték, a Jánoshidai központi ügyeletben, helyben, beteghez hívták ki az orvost. Amint a gépkocsiból kiment az ott lévő cigányok egyikétől egy "méretes" pofont kapott. Azzal a dolog nincs lerendezve, hogy a szükséges feljelentést megtette, a gépkocsi vezető tanúsításával.

 

Kérdezem, hogyan tovább? Önvédelmi fegyverrel menjünk ezen kisebbséget, vagy már valószínű a többséget ellátni. Hol a hatósági feladat, ki szavatolja este a betegellátás közben az életünket!!

 

Senki.

 

Az állam részéről az, hogy megvédenek bennünket, lehetetlenség. Minden ügyeletes orvos mellé ezen esetben egy rendőrre lenne szükség. Önvédelem, ez látszik a legkézenfekvőbbnek. Azonban azt nem tartom egy európai mércével mérhető cselekedetnek, hogy ha beteghez hívnak cigányék, akkor készüljünk a verekedésre, öldöklésre.

 

Hol a sokat ígért állami feladatnak titulált védelem? Várjuk meg amíg kollégáink értünk is gyertyák ezreit fogják majd gyújtani. Szeretnénk békében élni és dolgozni!

 

Üdvözlettel

 

Antonius

 


 

Antonius : A roma „kérdésről”

2011.04.22.11:18:03

 

Az alapellátás szemszögéből tekintve sokkal élethűbb képet kapunk az oly sokat emlegetett "roma kérdésről". Véleményem ez nem tartozik a kérdések kategóriájába, mert a kérdésre válaszolni lehet. A roma helyzet sokkal inkább probléma, mivel a problémát meg kell oldani, és ez esetben nem lesz könnyű a megoldás, több féle okból is.

 

Aki az alapellátásban régóta dolgozik, sokat és sok helyen a központi ügyeletekben dolgozik, éjjel, hétvégén és ünnepnapokon, az tisztában van azzal, hogy a házhozhívások tekintetében, csaknem teljes egészében romákhoz kell kivonulni.

 

Oka sokrétű, egyrészt kihasználják, hogy a gyógyszer ingyen van, nem kell a háziorvosnál sorba állni, banális dolgokhoz is az államilag finanszírozott gépkocsi, orvossal, otthonában látja el. Ez rengeteg pénzébe kerül az egészségügynek.

 

Meg sem említve azt, hogy este sok roma faluba karhatalmi biztosítással merünk csak kivonulni. Sok-sok évvel ezelőtt nem volt roma kérdés, erdőben laktak, mindenkinek volt társadalmilag hasznos foglalkozás pl. fafaragás, vesszőfonás, szénégetés stb.

 

Mindez már a múlt. Jelenleg a vérfertőzés sem ritka, hogy magasabb szociális segélyben részesüljenek. Igaz ugyan, hogy sokan Mercedes gépkocsival mennek el a segélyt felvenni. Hogy miből, azt gondolom nem kell részleteznünk. Nem tudom, hogy azok, akik a roma felzárkóztatást forszírozzák hány alkalommal ültek be a beteghez kivonuló gépkocsiba esténként, hogy az állapotokról némi fogalmuk legyen.

 

Tudjuk azt is, hogy iskolába alig járnak rendszerességgel, vagy 16 év alatt végeznek el két osztályt. Tudva lévő az is, hogy vannak speciális betegségeik pl. az asthma bronhiále, vagy mozgásszerviek. Bennünket már tettlegesen inzultált roma család az ügyeleti rendelőben. Nem akarok a pszichés dolgokról beszélni, tudjuk….

 

Kérdésem költői, vajon hány évtized kellene ezek tudatában az un. felzárkóztatáshoz?

 

Üdvözlettel

 

Antonius

 

 

 


 

Tegyetek üzemorvosi szakvizsgát!

2011.04.28.22:42:55

 

Üzenem minden háziorvos kollégának,hogy tegyen üzemorvosi szakvizsgát, és lesz joga üzemorvoskodni!
Vagy pedig minden szakvizsga nélkül én is szeretnék pl.sportorvos lenni, vagy repülőorvos,esetleg gastroenterológus,rheumatológus,vagy nőgyógyász!
dr. K. M.
(név és cím a szerkesztőnél.)

 


Üzemorvosi jogosítványokat a háziorvosoknak?

2011.04.20.16:06:46

 

Ahogy meg lehetett csinálni, hogy a háziorvos érvényesítse a hivatásos jogosítványt, úgy lehet hozni egy rendeletet az "üzemorvosi " tevékenység végzésének engedélyezésére. Lehetne első és másodfokú üzemorvosi ténykedés.

 

Az első fokba tartoznának az átlagos, hétköznapi munkakörök, ezt a háziorvos végezhetné, üzemorvosi szakvizsga nélkül is!!!

 

A másodfokúba a tényleges veszélyesnek minősíthető munkakörök, vegyi gyárak, veszélyes üzemek stb.  Szomorú, hogy én állítom be a beteg vérnyomását, vércukrát, gondozom  chr betegségeit, az üzemorvos kollega pedig beszedi a vizsgálat díját.

 

Ugyanígy engedélyezni kellene a hobby célú sport ( pl. vitorlás kékkönyv ) háziorvosi vizsgálatát is. Ezzel is kellene foglalkozni Dr Gyenes Gézának a parlamentben, nem csak mindig szembemenni a kormánnyal.   Értünk legyél ott Géza!!!!

 

Dr Balla György, Balatonakali

 

 

 


Hol az alapellátás pénze?

2011.04.14.18:04:07

 

Antonius  újabb írásaAz alapellátásból, a háziorvosi praxisokból a pénzeszközök jelentős része a "kettős alapellátásból" adódóan tűnik el.


Foglalkozzunk röviden a kettős alapellátás kérdésével. Nevezetesen itt arról van szó, hogy a háziorvosok jó része délelőtt a praxisának betegeit látja el annak rendje szerint, délután köpenyét kifordítva foglalkozás egészségügyi tevékenységet kezd végezni, sok esetben saját körzetében, vagy más cégeknél, ahol az ott dolgozóknak szintén megvan a saját háziorvosuk.


A foglalkozás egészségügy a régi jól prosperáló üzemorvosi munkakörből nőtte ki magát, annak torzulata lett. Dolgoztam főállásban, napi 8 órás munkakörben pl. olyan egészségügyi intézménynél ahol üzemorvosi szolgálat működött kb. 30 orvossal. Több nagy gyár, üzem tartozott hozzánk, ahol váltakozva fordultunk meg,  A gyáraknak volt jól felszerelt orvosi rendelője, ahol a gyár dolgozóit akut panaszokkal láttuk el, majd átadtuk a körzeti orvosi hálózatnak. Ez volt a gyógyító tevékenységünk. Ennek végeztével következett a gyárlátogatás, azaz a preventió. Néztük a munkahelyek hő, zaj, kemikáliák stb elleni hathatós védekezést, akinél munkahelyi ártalom gyanúja merült fel azt az illetékes szakrendelésekre irányítottuk, jeleztük a vezetőség felé az ártalom mielőbbi megszüntetését, jegyzőkönyvet vezetve.


Mi van most? Nem más mint a délután dolgozó háziorvos pénzes tevékenységéből kiszűri pl. a magas vérnyomást, azzal, hogy holnap keresse fel háziorvosát, aki legtöbbször saját maga, tekintettel arra, hogy kivizsgálást, gyógyszert csak a háziorvos adhat.....


Községekben pl. az önkormányzati dolgozókat évente egyszer munka-alkalmassági igazolást állít ki, tetemes összegért, majd egy éven keresztül kezeli őket mint a háziorvosuk.  Akinek nincs meg a háziorvosi szakvizsgája mellett a foglalkozás egészségügyi vizsgája is, az fele annyi anyagi juttatásban részesül havi ill. évi viszonylatban. Hozzáteszem, hogy mindkét orvos egyformán napi nyolc órát dolgozik.


Mindezeken kívül nem tesz üzemorvosi bejárást sem, igaz nem is ért a legtöbb hozzá.
Kérdésem, hogy a foglalkozás egészségügyet miért ne lehetne a háziorvosi képzésbe beépíteni, hogy minden háziorvos egyforma eséllyel kezdjen dolgozni és pénzt keresni?Jó egészséget kívánok

 

Antonius

 

 

 

 


 

"Antónia" reakciója Antonius első írására

2011.04.11.09:31:46

 

 

Kedves Sorstársaim!

 

Antonius-szal teljes mértékben egyetértek.

 

De mit vártunk? A hetvenes évek óta várom, hogy az egészségügy, különös tekintettel az alapellátásra méltó helyére kerüljön a társadalomnak. Itt a végeken sokat teszünk, tettünk egy-egy párt győzelméért - ezt a pártok is tudják - aztán jön a nagy "büdös" szervezési pótcselekvés = "reform". A pártok önmagukkal elégedettek, az egészségügyiek és a betegek kiábrándultak, elkeseredettek.

 

Tudjátok mit? Hát én most is erre számítottam - és BEJÖTT!


Na, én viszont most már megyek! Korom miatt sajnos nem nyugatra, hanem visszavonulok, amíg tudok ügyelgetek és a rövid hátralévő időmben próbálom még élvezni az életet, olvasok (könyvtárból "természetesen"), magam sütöm a kenyerem, mert a színházra, koncertre valót valahol meg kell spórolni és gyalogolok a természet lágy ölén.

 

Csak egyet kérek a sorstól! A végső búcsúm e világtól gyors legyen, ne szoruljak az egészségügyre!

 

Baráti öleléssel:

"ANTONIA"

 

 

 


NEMZETI ÁNTSZ

2011.04.08.15:45:10

 

Miután létrejött az eddigiekben is minden orvos által ismert egészségügyünk "csendőrsége" , a tejhatalmú  ÁNTSZ, ma már nemzetivé vált. Levelem lényege, hogy a közismerten száz sebből vérző alapellátás nyakára egy olyan adminisztratív ellehetetlenülést tettek, amellyel a köztudott orvos hiánnyal küzdeni kényszerülő alapellátást még jobban ellehetetlenítik.


Vajon mit is tehetne mást egy kistérségi, vagy megyei ÁNTSZ /így rövidebb/, mint a leggyengébb  láncszemén az egészségügynek, hatalmát fitogtatni.


Mely egyetemi, vagy kórházi, illetve országos intézmény rektorát, dékánját, főigazgatóját merik vizsgálni, büntetni?


Marad az alapellátás, itt lehet a törvényre hivatkozva bármit megtenni. A kocsmákat nem ellenőrzik, ott a tulajdonosnak megvan erre az "ellenszere"!


Ha egy falu sok éve betöltetlen háziorvosi státuszába valaki véletlenül betévedne, akkor a testületi kinevezés ellenére ezen magasztos hivatal százféle okmány bekérésében bizonyosan hibát talál, természetesen mindenben lehet hiba. Megjegyzem, hogy pár hónapig egy kórházban felkértek, hogy ügyeletben helyettesítést vállaljak, ott a szakorvosi bizonyítványon, és az eekh kártyáján kívül mást a vezetőség nem kért. A széles hát többet elbír.


Azt sem értem, hogy egy szakorvosi álláshirdetés miért két sor az EÜ. Közlönyben, amíg az alapellátás meghirdetése majd egy oldal, tele jogszabályok felsorolásával.


Voltam én régen egészségügyi osztályvezető, városban. Örültem amennyiben a körzeti orvosi állások betöltöttek voltak, a kinevezések alkalmával maximum szakmai véleményt kértek tőlünk, azt is olyan formában, hogy meghívtak a testületi ülésekre, ahol mindjárt eldőlt minden. Semmiféle dokumentumot az egészségügyi osztály nem kért, hogy megvétózza a kinevezést. Igaz ugyan, hogy abban az időben az un. KÖJÁL tudta a dolgát, segített, nem hátráltatott.


Akkor is volt rendszeres továbbképzés, de nem kreditpontokat gyűjtve, és erre sok százezer forintot elköltve. Ez is mint minden még a csekély alapellátási fizetésnek tetézése, ellehetetlenítése.
Szükség van minderre? a körzeti orvosi rendszerben semmivel sem volt több a mortalitás, sőt a betegnek sem kellett hónapokig tartó előjegyzési rendszerbe kerülnie!

 

 

2011. április 8.

 

 

Antonius

 


Szavazás

Lesz-e érdemi finanszírozásemelés 2015-ben?
Igen
Nem
Már elkésett
Asztali nézet