MENÜ
 
  Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége - FAKOOSZ,  Bánokszentgyörgy - Zalaegerszeg

Eltávozott az ötletgazda alapító,

a FAKOOSZ No 1., dr. Keszei Gyula nyugalmazott háziorvos

 

Megrendülve, hitetlenkedve olvasom a Zalai Hírlapban a gyászjelentést, idős barátom 78 évesen elhunyt, kedden délben kísérhetjük utolsó útjára a zalaegerszegi Új köztemetőben.

 

Több évtizeden át körzeti orvosként, majd háziorvosként dolgozott a Zala megyei Söjtör és Pusztaszentlászló községekben - a helyiek tiszteletétől és elismerésétől övezve – éjjel és nappal szolgált. Megtapasztalta mindazon nehézségeket és kínokat, melyek a rendszerváltás idején még mindig súlyos terhet jelentettek azok számára, akik a körzeti orvosi pályán voltak, s ahogy Ő is, nem saját akaratából került ezen pályára, de kitartottak egy jobb jövő reményében.

 

Nos a fentiekből fakadt a nagy ötlet, ezen különleges, nehéz hivatás gyakorlásának feltétételeit, körülményeit változtassuk és javítsuk meg úgy, hogy az orvos számára emberibb, komfortosabb, a modern világhoz jobban igazodó életkörülmények jöjjenek létre. Mindezek elérése érdekében olyan körzeti orvosi szervezetet hozzunk létre, amelyen keresztül közös érdekeinket megjeleníteni és képviselni tudjuk.

 

Ezért aztán kollégánk, környező sorstársaival közösen, szervezkedésbe kezdett, melynek eredményeként 1991. május elején Pusztaszentlászlón, a friss egyesülési törvény szellemében megalakítottuk közösen, 38 kolléga részvételével a Falusi Körzeti Orvosok Országos Szövetségét a FAKOOSZ-t.

 

A FAKOOSZ egy év elteltével országos tagsággal, szakszervezeti jogosítványokkal rendelkező, a körzeti orvoslás vezető érdekvédelmi szervezete lett, miközben az orvosi kamara még nem jött létre. Gyula FAKOOSZ tagsági igazolványa az 1-es számot kapta.

 

Bár a FAKOOSZ-tól személyesen, nyugdíjba vonulása körüli sikertelen akcióink miatt eltávolodott, de érdeklődése közös ügyeink iránt haláláig megmaradt.

 

A farmernadrágos, bőrmellényes jókedvű, anekdótáló kolléga képe örökre emlékezetünkben marad. Művét – mint szeretettel gyűjtött régiségeit Ő - a FAKOOSZ-t megbecsüljük és megőrizzük a jövő háziorvosai számára.

 

Alsónemesapáti, 2012. május 7.

 

dr.Selmeczi Kamill

 

 

Szavazás

Lesz-e érdemi finanszírozásemelés 2015-ben?
Igen
Nem
Már elkésett
Asztali nézet