MENÜ
 
  Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége - FAKOOSZ,  Bánokszentgyörgy - Zalaegerszeg

 

 


 

 

Indikátorok: átlag negyvenezer forintos díjazás

2012.03.12.12:31:58
Közel kétszáz praxis nem tudott eredményt elérni az ösztönző rendszerben.

 

Most készültek el a kimutatások a 2011. IV. negyedéves "indikátoreredmények" után járó kifizetésekről, amely szerint a területi ellátási kötelezettséggel működő felnőtt körzetek havi átlagban 40.100, a házi gyermekorvosi körzetek 37.700 forint, a vegyes típusú háziorvosi körzetek 38.900 forint díjazásban részesültek – tájékoztatta lapunkat az OEP sajtóirodája.

 

A legmagasabb havi átlagos díjazás a felnőtt praxisokban: 107.800 forint, a gyermek praxisokban: 122.600 forint, a vegyes praxisokban: 104.100 forint volt.

Nem részesült ösztönző kifizetésben 3 felnőtt, 185 gyermek és 3 vegyes háziorvosi szolgálat, illetve nem kaphatnak plusz forrást a körzet nélküli háziorvosok (több mint háromszáz praxis), ugyanis 2011. április 1-től úgy módosult a jogszabály, hogy a háziorvosi indikátorrendszerben csak a területi ellátási kötelezettséggel rendelkező szolgáltatók vehetnek részt.

Mint ismeretes, havonta 250 millió forint áll rendelkezésre a háziorvosok minőségi munkáját ösztönző indikátorrendszerre, a plusz forrást negyedévente utalják – ez utóbbi kifizetési metódus áprilistól, a módosítások elfogadása után havi kifizetésre változhat a háziorvosok kérésére.

Forrás: Weborvos - sj

 

 

Szóljon hozzá a FAKOOSZ-fórumban!

 


Vélemények az indikátor-rendszer változtatásáról szóló rendelet-módosítás tervezetről

2012.03.07.14:30:44

 

Alapvetően hibás elgondolás  a munka minőségének indikátoraként kezelni a beteg gyermek ügyeleten történő megjelenését. Tudomásom szerint a fővárosi gyermekorvos kollágák javasolták hátrányosan "szankcionálni" az ügyeleti megjelenést, mivel véleményük szerint a szülő azért fordul  az ügyelethez, mert nem bízik meg a házigyermekorvosában.

Az ügyelethez való fordulás oka sokkal inkább az alábbi két okra vezethető viszza:

-1 A betegség ügyeleti időben jelentkezett a, a tünetei súlyosak, vagy a beteg ill. a szülő súlyosnak itélte meg, ezért sürgősségi ellátást keresett.

-2 A beteg ill szülő egyéb , saját okból kifolyólag fordult ügyelethez (pl. napközben nem tudott a munkahelyéről eltávozni, az óvodából hazamenet jelezte az ócvónő a gyermek betegségét stb

Véleményem szerint a fenti okok egyike sem a házigyermekorvos rossz munkájának jelzője, sokkal inkább a betegség  heveny voltára, vagy a szülő egyéni mérlegelésére utal.

Fentiek alapján ennek az indikátornak a teljes elhagyását tartanám bölcs döntésnek

Dr H.Á.   házigyermekorvos  Siófok

 


 

 

 

Tisztelt Kollégák!

Újat biztosan nem mondok vele, hogy 6 hónapos kor előtt a Gyermek Gasztroenterológiai Szakmai Kollégium ajánlása szerint fél háztartási keksz mennyiségben lévő gluténnel kell a coeliakia megelőzés érdekében a csecsemőket etetni. Ez nem minősül hozzátáplálásnak, csak profilaxisnak a szakma szerint. Ma mondták a védőnők, hogy nekik kötelességük úgy jelenteni minden 3 hónapnál idősebb csecsemőt, hogy már nem kizárólagosan szoptatják, mert kekszet is kap.
Az indikátor rendszer így fából vaskarika lesz. Érdemes lenne az illetékesek figyelmét erre az ellentmondásra felhívni.
Remélem sikerül felvetni a problémánkat!
Köszönettel Dr K. M. K.  Bp.

 


 

 

Tisztelt FAKOOSZ!

Felvetéseim a következők:

1. Az "indikátorrendszer" minőségi "díjazására" szánt összeget, nem a háziorvosi kasszából, hanem külön kasszából kellene biztosítani. - indoklás a végén.


2. A negatív diszkriminációt meg kellene szüntetni. A TEK nélküli háziorvosoknak is végzett tevékenységük után részesülniük kell a "díjazásból". - indoklás, a feladatot végzik, s az nem indok, hogy van egyéb jövedelmük is, mivel a TEK háziorvosoknak is van egyéb jövedelmük a háziorvosi tevékenységen kívül, melyet plussz időben végeznek (pl. ügyelet, OEP közvetlen, vagy közreműködőként végzett szakellátási tevékenységek, foglalkozás-egészségügyi, iskolaorvosi, biztosítási, stb. tevékenységek, hogy kizárólag az egészségügyön belül maradjunk). "Oszd meg és uralkodj" elv érvényesítése elleni fellépés szükséges. A TEK és TEK nélküli kollégák nem ellenségek, hanem közösen kellene összefogniuk, megtalálva közös érdekeiket.

Közös indoklás:


A. Az indikátorként mért feladatokat vonatkozó jogszabály szerint minden háziorvosnak végeznie kell (talán kivétel az "influnza elleni védőoltás"-mely nem OEP ellátás, de végezzük).


B. A háziorvosi szolgálat működtetője nem a feladatvégzésért, hanem érvényességi időhöz kötött finanszírozást kap (lásd. vonatkozó jogszabályok, OEP finanszírozási szerződés). Működési költségek fedezetét biztosítja ezen finanszírozási összeg.


C. Az Indikátorrendszerben mért feladatok minőségi díjazását, B. miatt külön kasszából kellene biztosítani, mert így csak a szolgálatok egymás "zsebében"turkálnak egy bonyolult számítási rendszer alapján.

Kérdés esetén állok rendelkezésre.

Üdvözlettel:

Dr. H. L. (Debrecen)

 


 

Nagyon szkeptikus vagyok.Az indikátorok ki- és bevezetésének nem sok értelmét látom. A 6 év alatti szűrővizsgálatokkal hamarosan oda fognak kilyukadni, mint a pneumococcus oltásokkal. Gyakorlatilag 100 %-OS a teljesítés, hiszen rendelet szabályozza az életkorhoz kötött szűréseket. Ezek  a szűrések megtörténnek 1, 3, 6 és 12 hónapos korban, majd 2, 3, 4,5, 6, évesen is.
Kérdés, hogy a különböző programokban rögzített statusokat hogyan fogadja be, illetve értékeli  majd az indikátor elemző rendszer.( Ha van ilyen) Valószínű, hogy a plusz  finanszírozásért most megint azon kell törni a fejünket, hogy hova, milyen kódon kell (a már megszokott hely mellett) berögzíteni a statusokat, szűréseket, mert az tuti, hogy ahova eddig írtuk, onnan nem fog elismerésre kerülni. Az a kód, amin eddig futott a szűrés az valami miatt nem lesz jó az indikátorrendszernek. Majd telefonálunk, érdeklődünk, bosszankodunk, hogy miért 20% az, ami egyébként 100%, Miért nem ér semmit az a munkánk, amit megcsináltunk?.
Azután jön a válasz. Nem jó helyen rögzítetted, nem azt a kódot kellett volna  beírni..................stb. És mire tutira kialakul a több hónapos csúszásokkal a válasz, addigra visszavonják, mert rájönnek, hogy hát ezek a gyermekorvosok rendesen megcsinálják a dolgukat, tehát fizetni is kellene nekik.
Nem indikátorok bevezetésén kellene törni a fejünket, hanem normális finanszírozáson. Tudnánk nyugodtan dolgozni, bért kompenzálni, és a rendelésen nem arra figyelnénk, hogy hova van a vérnyomás beírva, hanem hogy mennyi az a vérnyomás, és miért annyi, és mit is csináljunk, hogy ne annyi legyen?............. Tehát tehetnénk azt, ami a dolgunk.
A szoptatáshoz nem is tudok hozzászólni. Azzal minősíteni a gyermekorvos munkáját, hogy az anyuka szoptat-e és meddig szoptat ?????? Nem vitatom, hogy valami kis ráhatása lehet a gyermekorvosnak is. De elenyésző azokhoz az egyéb tényezőkhöz képest, ami befolyásolja a szoptatási kedvet. És ha a köztudatba bekerül az, hogy a gyermekorvos több pénzt kap, ha az anyukák szoptatnak, akkor aztán tényleg hiába fogjuk szakadtra beszélni a szánkat, a családok azt fogják hinni, hogy csak azért beszélünk, hogy több pénzt kapjunk.
A beutalásokkal kapcsolatban ez már szépen kezd is kialakulni. Megérkezik egy szülő a rendelőbe, aki "csak egy beutalót kér", és persze azt is megmondja, hogy hova. Már félve kérem tőle, hogy ugyan legyen olyan kedves behozni a kisgyermeket, hogy esetleg megvizsgálhassam, mielőtt beutalom valahova. Azt is megkaphatom válasznak, hogy azért kérem ezt, mert nem akarok beutalót adni, mert akkor nekem nem fizetnek. Ez nem vicc. Ez már egy internetes riportműsorban kérdésként felvetődött a szülők részéről. "Igaz, hogy a gyermekorvosok kevesebb pénzt kapnak, ha beutalót adnak valamilyen szakvizsgálatra?" Jó ez így? Segít ez az orvos-beteg kapcsolaton? Nem rombolja tovább az orvos egyébként is semmivé vált megbecsülését?
Én már nem vagyok fiatal, nem túl sok évet fogok már ebben a rendszerben dolgozni, de nagyon kétésgbe ejtőnek látom. Nem értem, hogy akkor, amikor milliós, másfél milliós fizetések, juttatások, bérek.... találnak gazdára, akkor miért kell nekünk állandóan kitalálni valamit,(indikátor rendszer?, műszerezési támogatás?) ahhoz, hogy morzsákat kikönyörögjünk?. Miért nem érdemlünk meg egy normális megélhetést biztosító bért, ami mellett nyugodtan tudnánk dolgozni. Nem kellene azon spekulálni, hogy mit hogyan költségesítsünk, hogyan könyveljünk el, mire számíthatunk ilyen-olyan kompenzáló rendszerekkel. Mindenki jobban járna. Mi is , és nem utolsó sorban a gyerekek is, a szülők is. Nem tudom, hogy egyáltalán valaki elolvasta-e ezeket a sorokat, de nekem minden esetre jól esett ez a kis puffogás, bár tudom, hogy nem megyek vele semmire.
Üdvözlettel, dr. V.Zs.   házi gyermekorvos

 

Csak házi gyermekorvosként tudok véleményt, javaslatot adni.
A Vigantol adása annyira elterjedt és rendszeres, minden gyermekorvos adja, nem sok értelme van indikátorként figyelembe venni.

Az anyatejes táplálás, mint indikátor elég kétséges. Vannak recept nélküli tápok, árban hasonlóak a gyógyszertárihoz, de nem hypoallergének. Félő, hogy ezeket fogják a kollégák preferálni, mert ez nem jelenik meg a jelentésben, a hypoallergén háttérbe szorul, és ez nem jó.

Már többször is jeleztem, hogy a minőségi munka pénzbe kerül. Ezt kellene díjazni. Aki költi a pénzét CRP, cukor, choleszterin, vizelet  stb. tesztcsíkra, bizonyára magasabb színvonalú munkát végez, mint aki hasára ütve diagnosztizál egy bakteriális vagy húgyúti fertőzést. Ráadásul a vásárlások számlájával nem lehet manipulálni. Amennyit veszek, annyit fogok elhasználni.
Üdv. dr. S.ZS., P.

 

Szóljon hozzá aFAKOOSZ-fórumban!

 

ELŐTERJESZTÉS

 

2012.03.01.14:22:20


a háziorvosok indikátor alapú teljesítményértékeléséről és az orvosok gyógyszerrendelése értékelésének egyes szabályairól szóló 11/2011. (III.30.) NEFMI rendelet módosításáról szóló NEFMI rendelet és az egészségügyi szolgáltatások egészségbiztosítási Alapból történő finanszírozásának részletes szabályairól szóló 43/1999. (III. 3.) Korm. rendelet módosításáról szóló Korm. rendelet tervezete letölthető innét.

 

"..... új indikátorok kerülnek bevezetésre a gyermek háziorvosi körzetek esetében. Így bevezetjük a D-vitamin adását mérő indikátort (a colecalciferol belsőleges oldatos csepp gyógyszerforma adásában részesültek aránya 3 éves kor alatt); mérjük a kizárólagos anyatejes táplálásban részesült csecsemők arányát; továbbá mérőpont lesz az, hogy a háziorvos a 6 éves kor alatti korosztály esetén végez-e szűrővizsgálatot.

Kivezetésre kerül a rendszerből a pneumococcus oltás, mert gyakorlatilag 100%-os az átoltottsági arány, ezért nincs értelme a továbbiakban azt mérni.

Az egészségügyi szolgáltatások egészségbiztosítási Alapból történő finanszírozásának részletes szabályairól szóló 43/1999. (III. 3.) Korm. rendelet módosításával (2. számú melléklet) bevezetjük az alapellátási indikátorok tekintetében a havi elszámolást, a gyógyszeralapú indikátorok esetében marad a negyedéves rendszer, ennek technikai okai vannak."

 

 

A véleményeket, javaslatokat 2012. március 07-én, 18,00 óráig várjuk a fakoosz@gmail.com email címre.

 

 


 

Indikátor: kicsit magasabb az átlagos kifizetés

2011.12.01.07:38:08

 

Néhány ezer forinttal nőtt az átlag, ugyanakkor csökkent is a legmagasabb összeg a zárt kasszában.

 

Újabb negyedév elteltével december elején az indikátorrendszerben többletfinanszírozáshoz juthatnak a háziorvosi praxisok júliusi, augusztusi és szeptemberi bónuszuk után. Az OEP sajtóosztályától kapott információk szerint a havi átlagos kifizetés praxistípusonként a következőképpen alakult: felnőtt: 43.600, gyermek: 34.800, vegyes 41.500 forint. Vagyis decemberben ennek az összegnek a háromszorosát kapják átlagosan a praxisok. A havi legmagasabb összeget gyermekpraxisban érték el 97.100 forinttal, a felnőtt csúcs 95.800, a vegyes 93.200 forint.

 

Ha megnézzük a negyedévvel korábbi adatokat, akkor láthatjuk, hogy a havi átlag pár ezer forinttal alacsonyabb volt: felnőtt 39.900 forint, gyermek: 27.600 forint, illetve a vegyes praxisok esetében csupán hétszáz forint a különbség: 40.800 forint. A legmagasabb havi összeget egybevetve szintén pár ezer forintos különbséget látunk, csak ellenkező előjellel: felnőtt: 97.200 forint, gyermek: 101.200 forint, vegyes: 94.500 forint volt.

Mindhárom praxistípusban előfordult, hogy nem kapott díjazást a szolgáltató, mivel nem volt olyan indikátor a negyedév során, amelyikben sikerült volna pontot szerezni, vagyis a kitűzött célértékeket elérnie. Ez leggyakrabban most is a gyermekpraxisokban fordult elő.

A zárt kasszaként működő indikátorrendszerben a negyedéves kifizethető összeg továbbra is 750 millió forint (vagyis havonta 250millió).

A technikai jellegű problémákat folyamatosan igyekszik kezelni az OEP, és a Weborvos információi szerint már dolgozik a munkacsoport az éves, kötelező felülvizsgálaton, s ennek eredményeképpen a módosításokon. A következő kifizetés 2012. március elején történik majd, és a változtatások várhatóan 2012. április 1-től léphetnek életbe.

Mint ismeretes, a háziorvosi szolgálatok által végzett minőségi és hatékony tevékenységek ösztönzése érdekében 2009. első félévében országosan egységes indikátorrendszert dolgozott ki a szaktárca felkérésére az OEP. Az indikátorok elsősorban a háziorvosi szolgálatok szakmai tevékenységét hivatottak mérni, célzottan kívánják vizsgálni a háziorvosok „kapuőri" szerepét. A rendszert idén jelentősen megújították: új indikátorokat vezettek be a módosítások mellett, illetve negyedéves csúszással és három hónapot egybeszámolva fizetik az immár két és félszeresére emelt bónuszpénzt.

Forrás: Weborvos - Sándor Judit

 

 

 


 

ÉSZREVÉTELEK AZ INDIKÁTOR-RENDSZERRŐL

2011.10.04.17:22:50

 

 

 

NEFMI Államtitkárság

Dr. Szócska Miklós államtitkár,

Dr. Beneda Attila kabinetfőnök

Urak részére.

1051 Budapest, Arany J. u. 6-8.,

OEP Illetékese részére

 

Tisztelt Államtitkár, Kabinetfőnök, OEP Illetékes Urak!

 

Az új indikátor rendszerrel kapcsolatosan lenne néhány észrevételem, annál is inkább, hogy az OEP weboldalán és a NEFMI tavaszi körlevelében ez szerepel: „az indikátorok a jövőben is folyamatosan felülvizsgálhatók, szükség esetén a megfelelő változtatásokkal optimalizálhatók.” Egyébként az OEP különböző osztályaival néhányszor telefonon is értekeztem a rendszerrel kapcsolatosan, és arra bátorítottak a kollégák, hogy ha észrevételeim lennének, akkor azokat írásban nyújtsam be feléjük, illetve önök felé.

 

Összességében egyet lehet azzal érteni azzal, hogy az indikátor rendszerre szükség van, mint ahogy azzal is, hogy bővült és változott az indikátorok köre. A felső illetve alsó kvartilis rendszerével nem teljesen értek egyet, mert kirekeszti a 25% felé illetve alá kerülő kollégákat, mintha azok nem is dolgoznának. Ezen kívül a legjobb 25 százaléknak előbb-utóbb elég sokan meg fognak felelni, azt követően, mint egy korcsolya bajnokságon, század százalékok fognak dönteni a pontoknak való „odaítélésben”.

Ezekben már most is megbizonyosodhatunk, ha alaposan kielemezzük az új indikátor visszaigazolókat. Ezért én azt javasolom, hogy mindenki kapjon töredékpontot, - az indikátorok számaiból kiszámíthatóan legjobban szűrők és/vagy a hatékonyan gyógyítók többet - 0.99 - 1pontot, a gyengébben teljesítők 0.1 pontot.

Továbbá nem értek egyet a „csak abban az esetben kaphat egy adott praxis egy adott indikátor esetében pontot, ha a vizsgált célcsoport az adott szolgálatban eléri a 25 bejelentkezett

biztosítottat” című bekezdéssel. És ha ez a 7. „ISZB, Béta-blokkolók…” indikátorra is vonatkozik, akkor, ha a körzetben nincs összességében 25 ilyen beteg, érthetetlen, hogy a praxis miért nem kap ezért pontot? Hiszen adott esetben ez azt jelentheti, hogy a körzetben kevés a coronária betegségben szenvedő páciens, tehát jó az orvos prevenciós tevékenysége nem de? Az, pedig egy komoly szakmai kérdés lehetne, hogy miért csak a béta blokkolók kiváltásának a tesztelése fontos? Az Aspirin vagy esetleg a Clopidogrel, amelyek nem kevésbé alap gyógyszerek, mint béta - blokkolók, is felkerülhetnének az indikátorok körébe…

Ezért azt javasolom, hogy változzon meg a 25 biztosítottra vonatkozó korlátozás és revideálják a 7. indikátor pontban foglaltakat.

 

Érthetetlen, hogy önmagában a 2. „emlőszűrésre” vonatkozó indikátor miért fontosabb, mint például Weber-benzidine, prosztata rákszűrés, a nőgyógyászati rákszűrés, amelyek népegészségügyileg legalább olyan hatékony szűrő módszerek mint a mammográfia. Ezért ezek bevezetését, vagy egyesítését is megfontolás tárgyává tenném.

 

Számomra komoly problémát jelentenek a gyógyszeres indikátorok. DOT, DOT korlát, NTK, napi TB támogatás összege, a forintosított célérték, DDD, 2000 feletti terápiás nap, a háziorvosi szoftverben piros, sárga, zöld mezők, nyíl fel – le, - ezek azok a tényezők, amelyekre figyelnünk kell, ha pontot szeretnénk kapni a gyógyszer indikátorból. Hogyan lehet racionálisan gyógyszert rendelni, ha mást sem teszünk, csak ezeket a tényezőket „figyelgetjük”?

Hogyan lehet rászabni, rákényszeríteni egy ilyen bonyolult és áttekinthetetlen gyógyszeres indikátorrendszert a szakmára, a betegekre, amikor például egy páciens lehet túlsúlyos, lehet lactose intoleranciája, bármennyibe kerül, „márka hűségből ” ő ragaszkodik a megszokott gyógyszeréhez, lehetnek gyógyszer mellékhatások, gyógyszer intolerancia, kölcsönhatások, stb. Hogyan teljesítsük a célértéket egy áldott állapotban lévő vagy veseelégtelen esetleg tumoros páciensnél, ha közben még hypertóniás és/vagy diabeteszes is ? A gyomorsavkötők indikátorát a NSAD-okat, steroidokat szedőknél, az autoimmun betegeknél? Honnan tudjuk, hogy azt a tablettát váltja e ki a beteg, amit felírunk, mi az, ami egyáltalán kapható vagy a patikában, megrendelhető a gyógyszer nagykerböl?

Egészségügyi rendszerünk tökéletlenségéből adódóan olyan is van, hogy a kórházi vagy szakrendelői főorvos kolléga, csak egy bizonyos ACE-gátló felírásához ragaszkodik és indokolatlanul a háziorvosnak is azt „javasolja”. És ha nem azt írja fel a háziorvos, akkor legközelebbi kontroll során a beteg nem szívesen látott vendég lesz…

Az már szóra sem érdemes, hogy szinte havonta változik a gyógyszerek támogatottsága, ezáltal felírhatósága.

Ezért, ha továbbra is meg kívánják tartani a gyógyszer indikátorokat, azt javasolom, hogy egy egyszerűen átlátható és kiszámítható rendszert szíveskedjenek kialakítani, amely nem jelent a háziorvosnak percenkénti fejtörést, ha fel akar írni egy doboz vérnyomáscsökkentőt.

 

A beutalási gyakorlatot figyelő indikátor sem tökéletes. Ha egy kardiológus, tüdőgyógyász vagy reumatológus szakmailag félévente látni óhajtja a beteget, vagy csak félévre adja ki a gyógyszer javaslatot, akkor kénytelen vagyok megírni a beutalót. De meg is fordíthatom a kérdést. Ha térd artrózisával beutalom a beteget az ortopédushoz, vagy csontritkulás gyanújával a reumatológushoz, stb., akkor nem pontelvonással kellene sújtani az orvost, mert sok beutalót ír, hanem díjazni kellene a preventív tevékenységét. Sőt mi több, egy tüdőgyógyász, vagy reumatológus szakorvos, aki családorvoslással is foglalkozik, nem írhat fel a szakmájába vágó kiemelt támogatású gyógyszert csak szakrendelői javaslatra. Nem adhat beutalót mellkas CT-re, vagy D-Xa vizsgálatra, hanem kénytelen beutalót írni a szakrendelőbe. Ezáltal természetesen a „rossz” kvartilisbe kerülhet az orvos, ami lássuk be - nonszensz!

Ezért ennek az indikátornak a gyökeres átalakítását vagy megszüntetését javasolom. Továbbá lehetővé tenném az alapellátásban dolgozó szakorvosok számára, hogy szakmájukba vágó tevékenységüket gyógyszer felírás és további eszközös vizsgálati beutalási rend tekintetében is (olcsóbban, mint a szakrendelőben) folytathassák.

 

Utoljára hagytam a „piszkos anyagiakat”. Annak természetesen lehet örülni, hogy növekedett az indikátor pontok után járó díjazás, de „a díjfizetés a 2011. áprilisi időszak értékelésétől kezdődően negyedéves gyakorisággal történik” című bekezdés „havi gyakorisággal” való megváltoztatását kérem tisztelettel. Ezt azzal indokolom, hogy mi a betegekkel nap-mint nap foglalkozunk, és ha úgy tetszik, a pontokért a nap minden percében meg kell küzdenünk. Ezen kívül a béreket, járulékokat, egyéb kötelezettségeinket havonta ki kell fizetnünk.

 

Ha már egyszer "nálam maradt a szó", az indikátor rendszertől kissé különböző témát is érintenék.

Hónapokkal ezelőtt az NEFMI előrevetítette a digitális vény rendszer bevezetésének lehetőségét. Mostanában ezt a témakört nagy csönd övezi.

Javasolom, és kérem, hogy ha már egyszer minden rendelőben és patikában használatban van számítógép, van internet elérhetőség, mihamarább vezessük be a digitális vény rendszerét. Ettől ugyan bevételeink rövidtávon nem fognak növekedni, de legalább a forráshiányos praxisok és az OEP kiadásai csökkennének. Ennek előnyei a mai felgyorsult digitális világban külön magyarázatra nem szorulnak...

 

A fentiek szíves tudomásul vételét és megvitatását kérem tisztelettel.

 

Levelemet megküldtem a NEFMI, az OEP, a szakmai szervezetek illetékeseinek.

 

Üdvözlettel: dr. Petky Ferenc háziorvos

Gyömrő

 

A véleményeket a fakoosz@gmail.com e-mail címre várjuk!


 

Szavazás

Lesz-e érdemi finanszírozásemelés 2015-ben?
Igen
Nem
Már elkésett
Asztali nézet