MENÜ
 
  Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége - FAKOOSZ,  Bánokszentgyörgy - Zalaegerszeg

 


A bértábla értelmezése

2013. 02. 21.21:27:10

Tisztelt Kollégák!


Többen fordultak hozzánk, hogy a 2002. évi LXXXIV tv mellékletében szereplő , január 1. től hatályos bértábla alapján magasabb bért kellene kapniuk, s ennek elmaradását sérelemként érik meg. Nos, a helyzet az hogy ez a bértábla azon dolgozókra érvényes, akik 2013 január 1 után állnak munkába, vagy változtatnak munkahelyet. A TÖBBI MUNKAVÁLLALÓ a 2012 augustus 1-vel hatályos bérkiegészítést kapja. Tehát vagy egyik, vagy másik bérkiegészítést, számszerű összegét tekintve a kettő megegyezik, csak más módon számítódik ki. Az intézkedés vélhető célja, hogy felmenő rendszerben alapbéresítésre kerüljön a jelenlegi bérkiegészítés

 

dr. Bélteczky János

elnök

 


 

Vérünket a Magyar Egészségügyért

2012.01.30.07:45:08

A Magyar Orvosok Szövetsége arra buzdítja tagjait, hogy véradással segítsék feltölteni a hiányzó vérkészleteket, az akció nyárig tart.

Vérünket a Magyar Egészségügyért címmel indított kampányt a Magyar Orvosok Szövetsége (MOSZ) - számol be a Népszabadság. A szervezet saját tagjait buzdítja arra, hogy segítsék feltölteni a hiányzó vérkészleteket, másrészt így reagálhatnak a nyomásgyakorló akcióikra válaszul a médiában megjelent "a hálapénzes dúsgazdag és telhetetlen orvos" képet sugalló cikkekre - mondta a lapnak Bélteczki János, a MOSZ elnöke. Múlt héten Veszprémben húsz orvos és 120 hozzátartozó adott vért. Az akció a lap szerint tavasz végéig tart.

 

 


 

Az Európai Bírósághoz fordul a MOSZ a "hadiegészségügy" bevezetése miatt

2012-01-04 09:56:31

 

 

A MOSZ  véleménye az Eütv. XIV fejezetének módosításáról és a vonatkozó kormányrendeletről iaz alábbi linkekre kattintva olvasható:

 

1. oldal

2. oldal

 

Tájékoztatásul közöljük, hogy a FEMS már foglalkozik a példa nélküli jogalkotási precedenssel, melyet valószínűleg az összes európai orvos társaság is napirendjére tűz,  és állásfoglalás várható evvel kapcsolatban. Kezdeményeztük a V4-k soron kívüli találkozóját és az Európai Bírósághoz fogunk fordulni jogorvoslatért, ha hazai kezdeményezéseink a megváltoztatásra nem vezetnek eredményre.

 

dr. Bélteczki János

MOSZ elnök

 

 


Jövőre akadozhat az ügyeleti ellátás

2011.12.19.06:56:29

 

 

Más-más módon viszonyulnak a kórházvezetők az orvosok két demonstrációjához, a felmondólevelek letétbe helyezéséhez, valamint az önként vállalt túlmunka megtagadásához.

Nemsokára letelik az orvosi felmondólevelek gyűjtésének határideje. A rezidensek által indított akcióval a bérhelyzet rendezését és a munkakörülmények javítását akarják elérni a csatlakozók. Ha a hónap utolsó napjáig nem történik érdemi változás, a felmondások „beélesednek”.

Papp Magor rezidenselnök tegnapi közlése szerint több mint kétezer-ötszáz felmondólevél van, újabb összesítés a hét második felében várható. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter tegnap cáfolta Papp Magornak a kijelentését, miszerint a tárcavezető fia is azon orvosok közé tartozik, akik letétbe helyezték felmondásukat.

Közben az orvosszakszervezet azokat a nyilatkozatokat gyűjti, amelyek szerint az orvosok januártól nem vállalnának önként túlmunkát. Ennek hátterében az a januártól érvényes jogszabály áll, amely az ügyeleti idő egy részét beszámítja a heti munkaidőbe. A létszámhiány miatt azonban a kórház változatlanul kénytelen önként vállalt túlmunkát kérni tőlük, mert másként nem tudja biztosítani az ügyeletet sem – s erre mondanának nemet a doktorok.

A helyzethez eltérően viszonyulnak a kórházvezetők. A napokban Rácz Jenő, a Veszprém megyei kórház főigazgatója, a kórházszövetség elnöke úgy nyilatkozott, egyes intézmények – így ők is – vészforgatókönyvvel készülnek, adott esetben akár fokozatosan korlátozhatják a betegellátást.

Rácz tegnap azt mondta, reméli, ilyesmire végül sehol nem kerül sor, ám ha mégis, akkor az intézményeknek felkészülten kell állniuk. Hozzátette, a felmondások esetleges aktiválódása után még rendelkezésre áll néhány hónapos felmondási idő, az önként vállalt túlmunkát viszont január első napjától már meg lehet tagadni.

A tényleges beavatkozás fokát – folytatta Rácz – a helyzet súlyosságának függvényében kezeli majd a kórház, az ÁNTSZ vagy a szaktárca.

A fővárosi Péterfy Sándor utcai kórházban nem ilyen éles a kérdés, és Sásdi Antal főigazgató nem tart attól, hogy az orvosok felállnak.

Mint mondta, ennek oka, hogy a toxikológiai, traumatológiai és intenzív terápiás ellátásban a szakorvosjelöltjeik is kiemelt díjazást kapnak. Az ügyeleti pénz is több, mint a legtöbb intézményben, így – közölte – náluk általában nincs orvoshiány. A főigazgató ezért a túlmunka megtagadásától sem tart.

A siófoki kórház főigazgatójának elmondása szerint őket még „nem csapta meg a felmondások szele”, igaz, az anonimitás miatt semmit nem lehet biztosan kijelenteni.

Varga Ferenc – aki Rácz Jenő elődje volt a kórházszövetség élén – mindenesetre nem tud olyan beosztott orvosról, aki távozni akar. A főigazgató egyetért a rezidensek mozgalmával, mondván, az orvosok amúgy is magas követelményeket teljesítenek, de fogyatkozó létszámuk miatt a többiek egyre fáradtabbak, s ez növeli a szakmai hiba kockázatát.

A kialakult helyzetet a betegek hosszabb távon nem fogják elviselni, az igazi megoldást egy jó orvosi életpályamodell jelenthetné. Szabályszerűnek tartaná a főigazgató, ha az orvosok januártól nem vállalnának önként túlmunkát, de az általa vezetett kórházban erről sincs előzetes információja. Hangsúlyozta, ha ez előfordul, akkor nem ügyeleti, hanem úgynevezett készenléti beosztást kellene írnia, ami nehézkesebbé tenné a betegellátást.

Magyar Hírlap

 

 

 


 

 

Csatlakozás az önkéntes túlmunkavállalás visszautasításához

2011.12.16.13:10:04

 

 

 

Tisztelt Kollégák!

 

Mint bizonyára értesültetek róla, a Magyar Orvosok Szövetséget, támogatva a fiatal orvoskollégáink által elindított felmondási akciót, arra kéri tagjait és minden felelősen gondolkodó, és közös érdekeinkért tenni akaró kollégát, hogy 2012. január 1. hatállyal utasítsa vissza az önként vállalható túlmunkát.

Ez elsősorban az alkalmazotti jogállásban dolgozó orvosok számára kézenfekvő módja a nyomásgyakorlásnak, melynek célja a szégyenletes bérviszonyok megváltoztatása, s minimálisan a szakorvosok BÉRÉNEK a nemzetgazdasági átlagbér – 204600 HUF, jelenleg –  háromszorosára emelése.

Természetesen a praxisok finanszírozása is olyan szintű kell legyen, amiből ez a bér a háziorvosok részére is lehetségessé váljon. Számos háziorvos kollégánk keresett meg bennünket az elmúlt napokban avval, hogy szeretnének az akciónkhoz csatlakozni. Ezért a MOSZ felhívásához az Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége – FAKOOSZ is csatlakozik.

Jogászaink a meglévő szerződéseket megvizsgálva arra a következtetésre jutottak, hogy a csatolt nyilatkozat önkéntes kitöltésével, annak a mellékelt jogi szakvélemény szerinti ügyeletet működtető kistérségi társulás, gazdasági társaság stb vezetőjéhez eljuttatásával háziorvosok is csatlakozhatnak az akcióhoz.

 

Kérünk benneteket, hogy a mosz@mok.hu és a fakoosz@gmail.com címre jelezzétek, ha a nyilatkozatot leadtátok.

 

Ha bárki a saját egyéni feladat-ellátási és/vagy ügyeleti szerződésében foglaltak vagy a sajátos helyi viszonyai alapján bizonytalan a csatlakozása jogszerűségében, kérdéseit a dr.konya.zsuzsanna@gmail.com mailre felteheti.

 

 

Közreműködésedet köszönjük:

 

 

Üdvözlettel

 

 

Bélteczki János                                                                       dr. Selemczi Kamill

MOSZ elnök                                                                               FAKOOSZ elnök

 

 

Ha egyetértesz felhívásunkkal, kérünk küldd tovább kollegáidnak is!

 

Letölthető anyagok:

 

Jogi álláspont az ügyeleti szerződésről

Letölthető nyilatkozatminta

 

A nyilatkozat tervezetet tartalmilag alig különbözik a munkavállaló orvosok nyilatkozatától, amelyet a munkáltató felé tettek.

 

A jelen esetben nem munkavállalói pozicióban lévő orvosokról van szó, és a közreműködő szerepkörben egy gazdasági társaság szerepel. Amennyiben a közreműködői szerepkörben pld. egyéni vállalkozó szerepel szerződést kötő félként, akkor a bejelentést közvetlenül  a megbízó felé kell megtenni. Akkor értelemszerűen módosítandó a nyilatkozat fejléce, és a nyilatkozatot tevő megjelölése.

 

A bejelentés alapján a közreműködő gazdasági társaság jelzi a változást a megbízó felé, és kezdeményezi a közreműködői szerződés módosítását is, ha az ügyelet díjazása, vagy egyéb okból az egyébként is szükséges.

 

 


Vészforgatókönyvek készülnek

2011.12.16.05:25:43

 

„Vészforgatókönyvet készítettünk arra az esetre, ha az orvosok valóban tömegesen felmondanak, vagy nem vállalnak önként túlmunkát” – fogalmazott a Magyar Nemzet kérdésére Rácz Jenő, a Veszprém Megyei Kórház főigazgatója, a Magyar Kórházszövetség elnöke.

Ha a helyzet úgy hozza, akkor fokozatosan korlátozzák az ellátást:

– a kijelölt területen kívülről érkező pácienseket küldik el, ha nem szorulnak azonnali beavatkozásra;

– kizárólag a sürgősségi és a daganatos betegeket, valamint a gyermekeket látják el;

– csak sürgősségi beavatkozásokat végeznek;

– átállnak az ügyeleti rendszerre, ez csak annyiban különbözik az előző fokozattól, hogy még kevesebb emberrel működik majd a kórház;

– összevont ügyeleteket működtetnek, ami azt jelenti, hogy az intézmény nem képes minden osztályon kiállítani egy szakmai stábot;

– különböző kórházak csak összevontan, egymással szorosan együttműködve biztosítják a legszükségesebb ellátást.

A Magyar Kórházszövetség elnöke elmondta, hogy a korlátozó intézkedések túlnyomó többségét csak hatósági utasítás vagy jóváhagyás mellett tehetik meg. A jogszabály szerint ugyanis teljesíteniük kell ellátási kötelezettségüket, abból nem vehetnek vissza önként. Rácz Jenő reméli, hogy egyetlen ilyen intézkedésre sem lesz szükség, de nem ülhetnek ölbe tett kézzel. Fel kell készülni minden helyzetre – olvasható a Magyar Nemzetben

 

 

 


 

Újabb akció a magasabb fizetésért

2011.12.15.10:57:28

 

Stratégiai fontosságú kórházi osztályok teljes orvoskollektívája csatlakozott a Magyar Orvosok Szövetsége (MOSZ) felhívásához. Már a háziorvosok is érdeklődnek.

A rezidensek által kezdeményezett, a felmondólevelek letétbe helyezésére vonatkozó felhívás után most a MOSZ tette a második lépést az orvosi bérrendezés kikényszerítésében. A szakszervezet felhívásához csatlakozó orvosok nem vállalnának önként túlmunkát, s így a munkaidő átszervezésével lehetne csak betartani a januártól hatályba lépő törvényt. Ahhoz azonban több orvosra lenne szükség minden intézményben, de az amúgy is meglévő orvoshiány és a várható felmondások miatt ez nem kivitelezhető.

Az akcióról még a nyár elején adott tájékoztatást tagjainak a MOSZ, s Bélteczki János elnök szerint akkor több ezren jelezték csatlakozási szándékukat. Az aláírásgyűjtés megkezdődött, tegnapig több mint ezret számoltak össze. Az elnök szerint számos olyan vidéki kórházról is tudomást szerzett, ahol kiemelt osztályok teljes orvoskara csatlakozott az akcióhoz.

Szemben a felmondólevelek letétbe helyezésének decemberi 31-i zárásával, a túlmunkára vonatkozó nyilatkozatoknak elvileg nincs leadási határideje. Összehangoltság azonban van a kettő között, mert a helyi tisztségviselők Bélteczki közlése szerint december végén beviszik a kórházvezetőknek az addig összegyűlt dokumentumokat. Sürgősségi ellátást mindenképpen biztosítanak az orvosok, de számítani kell a tervezett vizsgálatok, beavatkozások időpontjának további tolódására.

Az érdek-képviseleti vezető nem érti, miért nem rendezi a kormány a béreket abból a negyvenmilliárd forintból, amely az egészségbiztosítási alapban szabadult föl. Mint mondta, az összeg elegendő lett volna a teljes orvostársadalom jövedelmi helyzetének javítására. Utána következhetett volna a szakdolgozók bérrendezése. Ha az akció nem hoz eredményt, az érdekképviselet más módon folytatja a nyomásgyakorlást.

„Van még eszköz a tarsolyunkban” – közölte. Fejtörést okoz a MOSZ-nak, hogy már háziorvosok is csatlakoznának a túlmunkaakcióhoz. Ám mivel nekik nem munkaszerződésük van, hanem az önkormányzattal állnak polgárjogi viszonyban, számukra más megoldást kell találni. Bélteczki elmondta, ezzel a kérdéssel is foglalkoznak.

Magyar Hírlap

 

 

 


 

Radikális eszközökhöz nyúlnak az orvosok?

2011.12.14.04:59:12

 

„Nemrég 12 ezer tagunknak küldtünk körlevelet, amelyben arról nyilatkozhatnak, hogy januártól nem hajlandók önként túlmunkát vállalni. Eddig már több mint ezer nyilatkozat érkezett vissza” – mondta a Magyar Nemzetnek Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének (MOSZ) elnöke.

 

Az elfogadott egészségügyi salátatörvény értelmében egyhuzamban legfeljebb 12 órás munkára oszthatók be az egészségügyi dolgozók, ennél hosszabb időre csak akkor, ha azt önként vállalják. Így át kellene állni a műszakosmunkaidő-szervezésre, ám ehhez 20–30 százalékkal több dolgozóra volna szükség – mondta az elnök.

Bélteczki János úgy fogalmazott: elemezték a cseh és a szlovák orvosok akcióit, amelyek eredményre vezettek: „arra jutottunk, hogy az orvosi felmondóleveles akció mellett más nyomásgyakorlási formát is be kell vetnünk. Nem cél az ellátórendszer megbénítása, de úgy tűnik, nem maradt más eszköz, hogy kikényszerítsük a bérrendezést.”

A sürgősségi ellátást akkor is biztosítják, ha nincs megállapodás, az előre tervezhető beavatkozások azonban sok helyen szünetelnek majd. Az önként vállalható túlmunka megtagadása tehát együtt zajlik az orvosok felmondóleveles akciójával.

Papp Magor, a Magyar Rezidensszövetség elnöke a Magyar Nemzetnek elmondta: ez az érdekérvényesítésnek valóban egy újabb formáját jelenti a felmondóleveles akció mellett, amihez eddig már több mint 2500-an csatlakoztak.

A létszámnál sokkal fontosabb a területi eloszlás. Ebből az derül ki, hogy több nagy megyei kórházban már összejött a kritikus létszám. Az elnök elmondta, hogy mindvégig a megállapodásra törekednek, de ha ez nem sikerül, akkor januárban aktiválják a felmondóleveleket, ami a két hónapos felmondási idővel számolva azt jelenti, hogy márciustól bénulhat meg az ellátórendszer – olvasható a Magyar Nemzet szerdai számában.

 

http://mno.hu/belfold/radikalis-eszkozokhoz-nyulnak-az-orvosok-1037540

 

 

 

 


 

 

NE VÁLLALJ ÖNKÉNT ÜGYELETET!

2011.12.07.16:32:24

 

 

Tisztelt Kollégák!

 

 

Bizonyára figyelemmel kísértétek északi szomszédunkban zajló orvosi-érdekvédelmi akciót, melyhez hasonló alakult ki- és győzött Csehországban is egy évvel korábban. Szlovák kollégáink felmondási akciója sikerrel zárult. Összefogással és kitartással sikerült számukra elfogadható jövedelmi viszonyokat kikényszeríteni a korábban erről hallani sem akaró kormányzatból. Az elfogadott megállapodás szerint 2013-re a szakorvosok alapbére eléri a 2200-2400 Eurót. Rövid de indulatos és fenyegetésekkel teli vitában a Szlovák kormány meghátrált.

 

Ebben a sikerben már szerepet játszott az egy hónappal korábban Visegrádi országok orvosszakszervezetei által életre hívott szövetség, a Visegrádi Karta. Folyamatosan tartottuk a kapcsolatot szlovák kollégáinkkal, tényszerűen tájékoztattuk a sajtót, nyomás alatt tartottuk a Szlovák kormányt s kollégáink kérésének megfelelően megakadályoztuk szolidaritási felhívásunkkal és szakállamtitkárságunkkal történő konzultációkkal a magyar orvosok esetleges Szlovákiai munkavégzését.

 

Tettük azt annak ellenére, hogy a szlovák kormány valótlan adatokat használva és humanitárius katasztrófahelyzetre hivatkozva orvosi segítséget kért a környező országoktól. Sem cseh, sem lengyel sem magyar orvos nem vált sztrájktörővé. Sőt a fenti országok szakszervezeteinek képviselői tevékeny szerepet játszottak szlovák kollégáinkat segítve, kezdeményezve az orvosszakma soha nem látott egységet mutató európai szintű fellépését a Szlovák kormány erőszakos magatartásával szemben. Bár az akcióban részt vevő szlovák orvosok egy része meghátrált, mintegy 1500 kolléga kitartott, s támogatást nyerve az akcióban közvetlenül részt nem vevő de azt szolidaritásával mégis segítő sok-sok orvos által, sikerre vitte azt.

 

Tagadhatatlan a párhuzam a magyar közeljövő és a szlovák jelen között. Okos ember a más kárán okul, s a magyar közvélemény és a magyar politikai elit testközelből tapasztalhatta meg mi forog kockán, ha Magyarországon is élesedik a felmondási akció.

 

Most több mint 2400 kollégánk helyezte letétbe felmondását a Rezidensszövetség által kezdeményezett és MOSZ tevékeny részvételével zajló, a MOK által is támogatott akcióban. Információink szerint több mint ezer szakorvos tett így, köztük sokan a MOSZ tisztségviselői, aktivistái, tagjai.

 

Arra kérünk benneteket kollégáim, minél többen helyezzétek letétbe felmondási nyilatkozatotokat. Talán soha nem volt még ilyen alkalom előttünk, hogy bizonyítsuk a mindenkori hatalom számára, számolniuk kell velünk. Mutassuk meg, mi sem vagyunk rosszabbak mint a környező országokban élő orvosok, és nem érünk kevesebbet mint egy vasutas, egy tűzoltó, vagy pedagógus, akik már Magyarországon is bizonyították, hogy képesek kiállni a jogaikért.

 

Kérjük azon kollégáinkat, akik nem éreznek elég elszántságot a felmondáshoz, esetleg lelkiismereti vagy gyakorlati okokból nem kívánnak ezen eszközzel élni, töltsék ki a csatolt nyilatkozatot az önkéntes túlmunka visszautasításáról. Ezen jogszerű lépést az európai de a magyar jog szerint sem követhet munkáltatói atrocitás, hiszen minden munkavállaló szuverén joga erről dönteni.

 

Praktikusan a felmondási idő két hónapjáig kitart az elrendelhető plusz munka keret, előreláthatólag márciusban, amikor a munkaviszony felmondási ideje is letelik, akkor nem tudnak a munkáltatók ügyeleti szolgálatot kiállítani. Természetesen megegyezés esetén a nyilatkozat azonnal visszavonható. Ezen nyilatkozat kitöltésével és leadásával nagyon sokat segíthettek a közös harcunkban. Ha most elbukunk mert nem vagyunk képesek összefogásra évekre nevetség tárgya leszünk, s az egészségügy továbbra is a maradék elv alapján részesül a nemzeti fejlesztésekből.

 

Kérünk benneteket a nyilatkozat kitöltése ( letölthető nyilatkozatminta itt ) és leadása után jelezzetek vissza nekünk, ( a mosz@mok.hu email címre)  ez segíti a pontos, naprakész helyzetértékelésünket

 

 

Kedves Kollégáink!

 

Sorsfordító idejéhez érkeztünk életünknek. Tudjuk sok kollégánk számára idegen és ellenszenves a gondolat a napi áldozatos munkán túl, a társadalmat alapjaiban felkavaró érdekvédelmi akcióban a részvétel. A problémát nem mi okoztuk, mi megpróbáljuk orvosolni azt. Ha a jelenlegi migrációs tendencia marad, két év múlva az akcióban résztvevők számával megegyező kollégánk tényszerűen itt hagy minket, s az itt maradók helyzete kilátástalan lesz. A társadalomnak szüksége van ránk, ha ezt nem látja be akkor ébresszük erre rá.

 

Bízunk segítségetekben , s Ti is bízzatok bennünk.

 

 

Kollégális és bajtársi üdvözlettel

 

Magyar Orvosok Szövetsége elnöksége nevében

Bélteczki János elnök

 

Letölthetó nyilatkozatminta itt.

 

 

 

 


 

Visegrádi Karta

 

 

Magyarország, a Cseh Köztársaság, Szlovákia és Lengyelország orvosi szakszervezeteinek képviselői a visegrádi találkozón a következőket fogalmazzák meg:

 

Volt szocialista országokként, közös történelmi múlttal rendelkezünk, ahol az egészségügyet non-profit ágazatként kezelték, és ahol az egészségügyi dolgozók, beleértve az orvosokat is a legrosszabban fizetett munkavállalók közé tartoztak. Sajnos ezt a helyzetet előnyösnek tartják még ma is a demokratikusan megválasztott vezetőink, akik úgy vélik, hogy az alacsony egészségügyi kiadások és az orvosok alacsony bérei lehetővé teszik a közpénzek más célokra való felhasználását. Ennek következtében az orvosok külföldre távoznak a jobb kereset reményében, országukat orvosi szakembergárda hiányában hagyva. Sőt mi több, az egészségügyre szánt elégtelen közkiadások csak tovább rontják ennek hozzáférhetőségét.

A jelenleg is folyó pénzügyi válságot a kormányok hivatkozási alapnak tekintik arra, hogy ne változtassanak ezen a kialakult helyzeten. Ehelyett a hatóságok megpróbálják a felelősséget áthárítani a szakorvosokra, ezáltal konfliktust generálva közöttük és a társadalom többi része között. Továbbá ugyanezen szervek megkísérlik korlátozni az orvosi szakszervezetek jogkörét

Mindezen fent összefoglaltak miatt a Visegrádi Országok orvos-szakszervezetei új útját kívánják megteremteni a szakmai érdekvédelemnek. Mostantól kezdve összehangolják érdekvédelmi tevékenységüket annak érdekében, hogy kormányaikkal szemben hatékonyabban tudjanak a nyomásgyakorlás eszközeivel élni.

 

Fel kívánjuk hívni országaink lakosságának a figyelmét, hogy küzdelmünk az ő egészségügyi ellátásuk biztosítása érdekében történik, hiszen ha a migráció és a szolgáltatások kapacitásának szűkítése a korábbi ütemben zajlik az ő egészségügyi ellátásuk biztonsága kerül veszélybe.

Közös céljaink a következőek:

Országainkban a kezdő orvosok (nem szakorvosok) minimálbére ügyeletek nélkül, heti negyven óra munkaidőt figyelembe véve minimálisan a nemzetgazdasági átlagbér 1,5-szerese legyen. A szakorvosok minimálbére pedig ügyeletek nélkül, heti negyven óra munkaidőt figyelembe véve-szolgálati időt és kvalifikációt tekintetbe véve-a nemzetgazdasági átlagbér 3 szorosa legyen.

 

A túlmunka szabályait az európai munkaidő direktíva betartatása mellett alakítsák ki. A létszámhiányt ne a munkavállalók terheinek a növelésével, hanem az ellátórendszer testre szabásával, párhuzamosságok, ésszerűtlenségek feltárásával orvosolják.

 

Az egészségügyben végzett érdekvédelmi tevékenységet ne gátolják, aktivistáink jogellenes akadályoztatását függesszék fel. Az ILO egyezményeken alapuló szakszervezeti jogokat ne vonják kétségbe.

 

Bárminemű változás az egészségügyben, beleértve a kórházak és szakrendelők privatizációját, nem eredményezheti az orvosi gárda olyan mértékű csökkentését, ami veszélyezteti a biztonságos betegellátást. Kötött munkáltatói standardokat kell egyes kórházi osztályokon bevezetni.

 

Függetlenül a tulajdonosi formától a kórházakat és szakrendelőket egyenlően kell kezelni, tekintettel jogaikra és kötelezettségeikre a finanszírozó, a betegek és az orvosi személyzet felé.

 

Az orvosi szolgáltatásokért a kórházaknak és egyéb egészségügyi létesítményeknek fizetett díj összegének összhangban kell lennie a valós költségekkel. Másképpen, a kórházi személyzet száma irracionális módon lecsökkenhet, díjazásuk alacsonyabb lesz és végül a kórházak tönkremennek.

 

A fenti célok érdekében a visegrádi országok orvos szakszervezetei szorosan együttműködnek és a következő akciókat vállalják:

 

1. Felmondási akció: Ilyen jellegű akció, amelyet 2010-ben a cseh orvosok is szerveztek és hasonló kezdeményezést vittek végbe egyes kórházak Lengyelországban, sikeresen zárult. Jelenleg a szlovák és magyar kollégák követik ezt a példát. Szükség esetén a felmondási akció mind a négy országban párhuzamosan fog futni.

2. Work through rule akciók szervezése: (WTR) Országainkban számos olyan a munkánkra vonatkozó, azt a finanszírozás oldaláról korlátozó és akadályozó előírás van érvényben- pld a szakrendeléseken a napi betegszám limitáltan finanszírozott- melyet a zökkenőmentes ellátás érdekében figyelmen kívül hagyunk. Ezeknek a precíz betartása sok területen rendkívüli módon leszűkítené a kapacitásunkat, sokkal kevesebb beteget tudnánk ellátni. Nyomásgyakorlás okán ezen előírások aprólékos betartását SZERVEZETT ÉS KITERJEDT formában javasoljuk alkalmazni.

3. Orvos sztrájk: Bár a sztrájk nem tartozik az egészségügyi dolgozók leggyakoribb eszközei közé, nem zárkózunk el szükség esetén az alkalmazásától megvizsgálva, hogyan tudjuk azt közösen a leghatékonyabbá tenni.

4. Közös jogi tevékenység, mely magába foglalja egy jogi iroda működtetését. Így jogsértés esetén hatékonyabban tudjuk képviseletünket ellátni az Európai Unió szervei illetve az Európai Bíróság vonatkozásában.

 

Visegrád, 2011 november 5.

A visegrádi országok támogató nyilatkozata az „Élhető Magyar Egészségügyet” mozgalom mellett

 

 

A visegrádi országok orvos-szakszervezetei egyhangú (LOK-SČL, LOZ, MOSZ, OZZL) támogatásukról biztosítják a magyarországi „Élhető Magyar Egészségügyet!” mozgalomban résztvevő orvosokat.Orvosaink hasonló problémákkal küzdenek. Mind a négy ország egészségügyét sújtja az alacsony anyagi megbecsültség és az orvosok elvándorlása. A visegrádi országok között is kirívóan alacsony a magyar orvosok bére és a legjelentősebb az orvosok megélhetési kényszerből történő migrációja, ami közvetlenül veszélyezteti az ellátórendszer működőképességét.


Ezért arra kérjük a magyar kormányt, hogy a betegek ellátásának a biztonsága és a kollégák megélhetése érdekében kezelje prioritásként az egészségügyben kialakult humánerőforrás krízist, és biztosítsa a magyar orvosok számára a szülőföldjükön maradás feltételeit.

 

 

Dr Ryszard Kijak               Dr Martin Engel                              Dr Marian Kollár              Dr Bélteczki János

OZZL-Poland                     LOK-SCL Czech Rep.                       LOZ-Slovakia                     MOSZ-Hungary

 

Visegrád, 2011. november 5.

 

 Ilyen Európában nincs sehol"

2011.10.24.12:51:18

 

"Ilyen Európában nincs sehol" – közölte Bélteczki János, a MOSZ elnöke hétfőn az MTI-vel, hozzátéve: jelenleg az orvosok csak "önkéntes órákkal" dolgozhatnak napi 12 óránál többet, ám a tervezett módosítás az eddigi kevés szabadidőt is elveszi tőlük.

Mint kifejtette, a tervezet szerint a kórházak a rendes munkaidő terhére hetente elrendelhetnek 16 óra ügyeletet, amelyet nem kell beleszámítani a magyarországi 416 órás túlmunkakeretbe. Így a kórházak számára lehetővé teszik, hogy azok az orvosok nyolcórás kompenzáló pihenőidejét ledolgoztassák.

Bélteczki János szerint ezzel lerombolják az előző nyár közepén megszületett "salátatörvény" eredményét, abban ugyanis épp azt rögzítették: a 24 órás ügyeletet követő nyolcórás kötelező pihenőidőt nem dolgoztathatják le a kórházak. Az új tervezet szerint ezt a kötelező távollétet is ledolgoztatnák a dolgozókkal, méghozzá akár hétvégén, a pihenőnapon is – hangsúlyozta a szövetség vezetője.

A MOSZ elnöke ugyanakkor úgy véli, a kötelező pihenőidejüket valószínűleg nem hétvégén dolgoztatják majd le, mert a munka törvénykönyve szerint pihenőnapon jóval magasabb óradíj jár. A szövetség szerint a korábban havi négy, hétköznapra eső ügyelet helyett hat ügyeletre kötelezik majd az orvosokat, a korábbi ügyeleti díjért - vagyis kettőt ingyen vállalnának -, vagy havi négy ügyeletet rendelnek el, de azért is a korábbi díj töredékét fizetik majd ki.

Béltecki János közölte: a szövetség véleményét az egészségügyi államtitkársághoz is eljuttatták. Hozzátette, hogy ha nem történik érdemi módosítás, akkor "a törvényes keretek között mindenre készek" a dolgozók érdekeinek védelmében.

A MOSZ 2002-ben alakult a magyar orvosok munkavállalói, érdekvédelmi szövetségeként, a szervezetnek jelenleg mintegy 16 ezer tagja van.

A kormány honlapjára múlt csütörtökön került fel az egészségügyi ellátást érintő több jogszabály-módosítás, vagyis az újabb egészségügyi salátatörvény tervezete. Eszerint egyebek mellett módosítanák az egészségügyi dolgozók ügyeletére vonatkozó szabályozást, ennek célja, hogy a munkáltatók számára megteremtse "az eddig ledolgoztatni nem tudott rendes munkaidőórák ésszerű beosztásának lehetőségét". Mindezt oly módon, hogy a heti 40 órás, teljes munkaidőben foglalkoztatott egészségügyi dolgozó számára a rendes munkaidő terhére heti 16 óra egészségügyi ügyeletet az egészségügyi szolgáltató egyoldalúan is elrendelhet.

 

Forrás: nol.hu


A huszonnegyedik óra utolsó percében – A Magyar Orvosok Szövetsége felhívása

2011.05.24.18:02:59

 

A Magyar Orvosok Szövetsége tagsága – túlnyomó többségében a magyar egészségügyben dolgozó orvosok – saját bőrükön érzik a napról napra romló élet és munkakörülményeket. Egyre kevesebben kell ellátnunk változatlan, illetve növekvő számú beteget. Az egészségügyi intézmények a jelenlegi finanszírozás és intézményi struktúra mellett képtelenek biztosítani a szakmai szabályoknak megfelelő gyógyítás feltételeit. Az, hogy egyáltalán működőképes ez egészségügyünk, csak a dolgozók áldozatos, önkizsákmányoló, önzetlen munkájának köszönhető. A kormányváltást követően egy teljes éven át vártuk türelmesen, hogy megkezdődik az elmúlt évek romboló, megszorító egészségügyi politikájának a kiigazítása. Időről időre jeleztük, hogy a munkánkat már akadályozó mértékűvé nőtt a képzett munkaerő kiáramlása, ennek megállítása Magyarország stratégiai érdeke. Mégsem történt előrelépés a szégyenletesen alacsony bérek rendezése terén.

Ezért megértjük a talán legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő fiatal orvoskollégáink elkeseredett és utolsó akcióját. Egyetértünk követeléseikkel, bár rendkívül csalódottak és elkeseredettek leszünk, ha végül el kell hagyniuk hazánkat, megélhetésük érdekében. Leszögezzük, a Magyar Orvosok Szövetsége tagjainak túlnyomó többsége Magyarországon akar magyar betegeket gyógyítani. Ám sajnos a hazai betegellátás iránt elkötelezett idősebb, jól képzett és gyakorlott szakorvosok közül is egyre többen kényszerülnek egzisztenciális ellehetetlenülés miatt külföldre távozni. Így tovább növelve a maradókra háruló megterhelést. Saját sorsunk és egészségünk, valamint betegeink iránt érzett felelősségtudatunk és aggódásunk okán nem hagyhatjuk egészségügyi ellátórendszerünk további kiüresedését. Egyetértünk a rezidensek képviselőivel, újabb 3-4000 szakember elvándorlása a jelenlegi egészségügy jóvátehetetlen összeomlását okozná.

Mindezek miatt felszólítjuk a döntéshozókat, haladéktalanul kezdjék meg az ágazat bérfelzárkóztatását a követelt feltételek szerint, tegyenek meg mindent a további tömeges egészségügyi szakember elvándorlás megakadályozása érdekében, kezdjenek hozzá a választási ígéreteik teljesítéséhez. Ennek kikényszerítése érdekében, amennyiben nem teljesülnek a Rezidensszövetség követelései, a Magyar Orvosok Szövetsége felkéri tagjait, ne vállaljanak önkéntes túlmunkát, éljenek a törvény biztosította jogukkal és csak a kötelező heti negyvennyolc órát teljesítsék. Bár, mint leszögeztük, tagjaink itthon szeretnének gyógyítani, jelen esetben bátorítjuk orvosainkat, követeléseink kikényszerítése érdekében fontolják meg a Rezidensszövetség akciójában a közvetlen részvételt.

Tesszük mindezt a huszonnegyedik óra utolsó percében, talán abban az utolsó pillanatban, amikor még megmenthető a magyar egészségügy, elsősorban a magyar betegek érdekében.

 

Magyar Orvosok Szövetsége Elnöksége

 

 

 

 

 


LEVELESLÁDÁNKBÓL

2011.04.06.15:54:14

 

A mai napon az alábbi e-mail érkezett a fakoosz@gmail.com postafiókunkba, teljese névvel, melyet kommentár nélkül közzéteszünk:

 

"Én csak egy egyszerű asszisztensnő vagyok, OKJ végzettséggel, aki 36 éve dolgozik az egészségügyben, az utóbbi években egyre csökkenő fizetésért, jelenleg havi 77.000 Ft-ért. Igazán nagyra becsülöm az orvosokat és együtt is érzek velük. Csak azt szeretném tudni, hogy a középkáderek fizetésével mikor és ki fog foglalkozni, mert én már a rezsimet is alig tudom kifizetni a béremből, nemhogy még egyek is valamit.Ápr. 9.-én dolgozom 24 órában a fent említett fizetésért, de egyébként sem tudnék felmenni Budapestre, nem tudnám kifizetni a vonatjegyet.

 

Önöknek sok sikert kívánok a szombati naphoz, remélem egyszer majd ránk is gondol valaki.
Üdvözlettel:  N. K:"

 

 

 


Április 9.: Gyere Te is demonstrálni!

2011.04.04.18:12:53

 

Kedves Mindnyájan!

Április 9-én, szombaton mindannyiótokra számítok, a Hősök terén. 10 óra után várunk benneteket a kamarában, majd 11 órakor együtt megyünk a Hősök terére . A mi helyünk a gyülekezésre a tér emlékmű előtti, Szépművészeti Múzeum felé eső része lesz. majd felállítjuk a MOSZ-os transzparenseket, szóljatok a kollégáknak figyeljék a logónkat. Fehér köpeny és bőrönd legyen nálatok. Kellenek majd a rendezésben is szerepet vállaló kollégák, ők sárga mellényt és rendezői jogokat kapnak, ők biztosítanak minket két oldalról. Indítsátok a korábban kért SMS láncokat. Április 7-én élőfórumon a Webdokin Szócska, tegyetek fel minél több MOSZ-ra vonatkozó kérdést, hadd lássa a széles tömegbázist
Várok mindenkit, lesz alkalmunk kicsit beszélgetni Claude Wetzellel.

Üdvözlettel,

dr. Bélteczki János Mosz elnök

 

 


A jogainkért megyünk!Európai Demonstráció április 9-én, Budapesten

2011.04.04.18:12:01

 


Az Európai Unió Tanácsának Magyar elnöksége és az április 8-9-én Budapesten megrendezésre kerülő pénzügyminiszterek találkozója kapcsán, az Európai Szakszervezeti Szövetség a magyarországi szakszervezeti konföderációkkal közösen Euro-Demonstrációt szervez 2011. április 9-én, 14 órakor Budapesten.

A demonstrációra Európa minden szegletéből több ezer munkavállalót várunk, hogy közösen mondjunk nemet a megszorításokra, és igent a munkahelyteremtésre és növekedésre. A rendezvény időzítésének célja, hogy minél nagyobb nyomást gyakoroljunk Európa pénzügyminisztereire és a nemzeti bankok vezetőire.

Az Európai Demonstráció Budapestet megelőzően már több nagyvárosban sikeresen került megrendezésre, így Portóban, Barcelonában, Nizzában, Rómában, Strasbourgban és Brüsszelben. Most Budapesten a sor, hogy a munkavállalók szervezetten, nagy tömegekben mutassák meg magukat és álljanak ki a jogaikért.

No de miért is megyünk? Az ETUC szerint nagyobb figyelmet kell fordítani a foglalkoztatásra és a méltó munkakörülményekre, és nem szabad veszélyeztetni a szociális modellt.

És a LIGA? A LIGA Szakszervezetek szerint az európai célok mellett arra is fel kell hívni a figyelmet, hogy az elmúlt 10 hónapban legalább 20 olyan intézkedést vezetett be vagy tervezett be a kormány, amely súlyosan csorbítja a munkavállalók tisztességes megélhetéshez való jogát. IDE kattintva elolvashatod, melyek ezek!

A tervezett program:

Érkezés egyénileg és csoportosan busszal, vonattal, repülővel. Vonat és repülő esetén transzfert biztosítunk a pályaudvarról/reptérről a Felvonulási térre. A buszok a Felvonulási tér Ajtósi Dürer sor felőli részén parkolhatnak, a buszokra ki kell tenni a rendezvény kék plakátját A4 méretben.

Gyülekező és formációba állás a Hősök terén délelőtt 11 órától, minden nagyobb delegációnak lesz külön kijelölt helye, ezt 13.00-ig kell elfoglalni, mert a menet 13.30-kor indul az Andrássy úton az Oktogonig.

A menet rendezett sorokban vonul, az elején a Magyar konföderációk és az Európai konföderációk elnökei, utána az ETUC fiataljai, majd a külföldi delegációk, és a végén a Magyar konföderációk.

A rendezvény deklaráltan politika és lehetőleg politikus mentes!

Mindenkit kérünk, hogy csak a saját szervezete és konföderációnk zászlóját hozza!

A menet vége a tervek szerint 15 órára éri el az Oktogonnál felállított nagyszínpadot. Itt addigra már élő koncerttel szórakoztatjuk a várakozókat, majd elkezdődnek a beszédek. Felszólalnak a nagy nemzetközi szervezetek és a hat magyar konföderáció elnökei. A beszédeket mindenki érdekében összesen 35 percben maximalizáltuk!

Hogy maradjon a hangulat, a beszédek után még egy 40 perces élő koncertet ad a Mystery Gang Rockabilly Trio, egy fiatal, magyar, lábrázós banda!

Hazafelé mindenki ott találja a buszát, ahol az leparkolt, azaz a Felvonulási tér Ajtósi Dürer sor felőli végén. A Nyugati pályaudvar pár villamosmegálló, a 4-6-os villamos végig közlekedik a rendezvény alatt! Ugyanakkor a kisföldalatti nem áll meg az Oktogon és a Széchenyi fürdő között!

 

 


A MOSZ FELHÍVÁSA

2011.03.07.15:38:03

 

 

Tisztelt Kollégák!

 

Az egészségügyben dolgozók számára sajnos nem teljesültek azon jogos elvárások, melyek az elmúlt évek elhibázott , konzekvensen az ágazatot sújtó kormányzati intézkedéseit orvosolták volna.

 

Tíz hónappal a kormányváltást követően nem érezzük a döntéshozók megkülönböztetett figyelmét az ágazat megmentését illetően. Humán-erőforrás katasztrófahelyzet van kialakulóba, fiatal és kevésbé fiatal orvosok tömegei hagyják el az országot, egyre több szakdolgozó követi a példájukat. A maradókra méltatlan jövedelem, növekvő munkaterhek, törvénytelenül alkalmazott túlmunka terhelés hárul Különösen fájdalmas az utolsó tétel, hiszen még sokszor a dolgozók azt a járandóságot sem kapják meg, amit a törvény szavatolna számukra. Érthetetlenül szünetel az a szakmai munka, melyet a Magyar Orvosok Szövetsége kezdeményezésére a szakminisztérium bevonásával elkezdtünk. Miután feltártuk a tömegesen előforduló jogsértések okait, elkezdtük az ezekhez vezető jogszabályi környezet módosítását. Sajnos hetek óta várjuk a minisztérium válaszát, ez idáig hiába.

 

Nem elég a hazai anomáliákkal küzdenünk, egy újabb , ezúttal az Európai Únió felől érkező fenyegetéssel is szembe kell nézzünk. Az Európai Parlament 2003/88/EK irányelve szavatolta és jelenleg is szavatolja az ügyeleti/készenléti munkakörben dolgozók jogát a pihenéshez.

 

Ennek alapján ebben a munkakörben minden olyan, a munkáltató által megjelölt perc munkaviszonynak számít, amit a dolgozó teljesít, 24 óra egybefüggő munkaidő után kötelező pihenőidő jár, és 48 órában maximalizálja a kötelező heti munkaidőt. 2008-ban az Unió munkaügyi miniszterei módosították a direktívát, de ez idáig az Európai Parlament visszautasította ennek a ratifikációját.

 

A változtatás három ponton elfogadhatatlan a számunkra.  A legfontosabb módosítás az ügyelet során megkülönböztet aktív és inaktív időszakot, az utóbbit nem ismerve el munkaidőnek. Ad abszurdum egy tizenhat órás ügyelet csak 6 vagy 8 órás munkavégzésként lesz elszámova, miközben a dolgozók 16 órát töltenek a családjuktól távol, sokszor méltatlan körülmények között a munkahelyükön.

 

A második módosítás lényegében megszüntetné a kompenzáló pihenőidőt, lehetővé téve a 24 órát meghaladó összefüggő munkavégzést.

 

A harmadik módosítás megemeli a heti munkavégzés felső határát 65 órára, bizonyos feltételek mellett.

 

Világos, hogy a fent vázolt módosítások, főleg az első elviselhetetlen és elfogadhatatlan az egészségügyben dolgozók számára. A jelek szerint az Európai Bizottság eltökélte, hogy ebben az évben keresztülviszi az akaratát a parlamenten, ennek érdekében széles körű kampányba fogott, hivatkozva  az Európát sújtó gazdasági válságra.

 

A hivatkozási alap az, hogy az elfogadott módosítások révén az európai gazdaság rugalmasabban lesz képes reagálni a kihívásokra a munkaerőpiacon és ez javítja a versenyképességet. Az igazság evvel szemben az, hogy az Unió nem képes megbirkózni a mindenütt jelentkező egészségügyi szakemberhiánnyal és ezt a tényt a meglévő szakemberek még intenzívebb kizsákmányolásával próbálja megoldani. Az európai orvos-szervezetek közös fóruma mely két millió európai orvost reprezentál, elutasítja a változtatást, s felhívja a tagországok egészségügyi dolgozóit a nemzeti tiltakozásra.

 

Erre ad módot nekünk a 2011 április 9-én, Budapesten megrendezésre kerülő ETUC demonstráció. Az ETUC az európai szakszervezetek fedőszervezete, hagyományosan minden soros elnökséget adó ország fővárosában nagyszabású demonstrációt szervez, több tízezer környező országbeli munkavállaló ad nyomatékot a rendezvénynek.

 

A délben kezdődő rendezvény kitűnő alkalom, hogy végre egyszer  mi magyar orvosok is kifejezésre juttathassuk akaratunkat. A mindenkori döntéshozók tisztába vannak avval, hogy ez idáig képtelenek voltunk összefogva nyomást gyakorolni rájuk, tartozzanak a politikai paletta bármely részéhez is. Ez mérhető le a jelenlegi egészségpolitikából is. Ha ezen nem változtatunk, akkor nem várható egyhamar javulás a helyzetünket illetően és nem marad más lehetőség, mint a kivándorlás, vagy a magunk kizsigerelése révén a másod-harmad-sokadik munkahely felvállalása a megélhetés biztosítására.

 

Ezért minden felelősen gondolkodó, magáért, a környezetéért, a magyar egészségügyért tenni akaró és tudó kollégát 2011. április 9-én, szombaton déli 12 órakor várunk a Hősök Terén. Tiltakozzunk közösen az Európai Munkaidő direktíva tervezett revíziója és a megalázó jelenlegi élet és munkakörülményeink miatt.

 

Kérem a részvételi szándékot jelezni a 20/2155985 telefonszámon illetve a mosz@mok.hu mail-on

 

A helyszínen az első 300 megjelenő kék színű, MOSZ logóval ellátott széldzsekit kap ajándékba.

 

 

Dr. Bélteczki János

MOSZ elnök

 

 

A felhíváshoz a FAKOOSZ is csatlakozik. Kérjük, aki teheti legyen ott!

 

dr. Selmeczi Kamill

FAKOOSZ elnök

 

tovább a kezdőlapra

Tisztelt Kollégák Többen fordultak hozzánk,...

Bélteczki János 2013. február 21. 18:30
Tisztelt Kollégák
Többen fordultak hozzánk, hogy a 2002. évi LXXXIV tv mellékletében szereplő , január 1. től hatályos bértábla alapján magasabb bért kellene kapniuk, s ennek elmaradását sérelemként érik meg. Nos, a helyzet az hogy ez a bértábla azon dolgozókra érvényes, akik 2013 január 1 után állnak munkába, vagy változtatnak munkahelyet. A TÖBBI MUNKAVÁLLALÓ a 2012 augustus 1-vel hatályos bérkiegészítést kapja. Tehát vagy egyik, vagy másik bérkiegészítést, számszerű összegét tekintve a kettő megegyezik, csak más módon számítódik ki. Az intézkedés vélhető célja, hogy felmenő rendszerben alapbéresítésre kerüljön a jelenlegi bérkiegészítés

Szavazás

Lesz-e érdemi finanszírozásemelés 2015-ben?
Igen
Nem
Már elkésett
Asztali nézet