MENÜ
 
  Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége - FAKOOSZ,  Bánokszentgyörgy - Zalaegerszeg

Hírdetés:

 

Székesfehérvári újonnan nyílt professzionális felszereltségű egészségcentrumba ultrahang vizsgálatok végzésére radiológus kollégákat keresünk. Tel.: 0630-602-6579, részletek: www.nordic-hotel.hu

 


Bejelentések után, konzultáció előtt

dr. Selmeczi Kamill FAKOOSZ elnök levele Szócska Miklós államtitkár úrnak

2010.12.11. 11:22:52

 


"Tisztelt Államtitkár Úr!
Engedje meg, hogy  köszönetünket és elismerésünket fejezzem ki az eddig megismert elhatározások, lépések,döntések fényében.
Korábbi gondolataimra emlékeztetném Önt, hogy kollégáink - az Ön által is ismert - súlyos depresszió közepette fogodzót, biztatást, várakozásaik legalább részbeni beteljesülését várják el vezetőiktől  Öntől éppen úgy mint tőlem.
A bejelentett lépések, melyek   már szerény  anyagi elismerést is tartalmaznak, bizalmat erősítő, kollegiális gesztusok, melyek a támogatható jövő évi átrendeződéshez előnyösen motiválhatják a háziorvosi együttműködést a megvalósításhoz.
Szellemiségében, stilusában, hangnemében biztos ez a járható út közös céljaink gyors megvalosításáért.
Fentiek alapján további konstruktiv hozzáállással veszünk részt a tervezett konzultáción, melyre a meghívást ezúton is megköszönöm.
Kollegiális és baráti üdvözlettel:
dr.Selmeczi Kamill a FAKOOSZ elnöke"

 

 


4,3 % többletforrás 2011-re?

2010.12.09.   09:56:23

 

A tegnapi napon egyeztetésre közzétett kormányrendelet tervezet melléklete szerint várhatóan 3 milliárd Ft-al nő a háziorvosi kassza előirányzata 2011-ben. A 2010. évre várható 68 miliárd Ft-ról 71 milliárd Ft-ra változik az alapellátásra szánt összeg. Ez 4,3 %-os növekménynek felel meg, amennyiben a tegnap bejelentett 1,7 milliárd Ft - praxisonként 200 000 Ft - egyszeri juttatást figyelmen kivűl hagyjuk. Amennyiben ezt az egyszeri forrást is számbavesszük, akkor a növekmény csak 1,7 %, ami reálértéken csökkenés.

 

Ugyanakkor az ügyeleti ellátás tervezett finanszírozási többlete csak 206 millió Ft, ami csak 2 %,-nak felel meg.Azaz reálértéken  itt is  csökkenés várható.

 

Úgyhogy továbbra is bizni kell abban, hogy az Egészségügyi Államtitkárság érdekérvényesítő képessége esetleges év közi javulása révén talán tud az Államtitkárság az ez év végihez hasonlóan némi többletet "összesöpörni a padlásról." Az államtitkárság jószándékában ugyanis nincs ok kételkedni, amit igazol az ezévi költségvetési egyeztetésekről készített ÁSZ jelentés is.

 

A kormányrendelet tervezete itt olvasható.

 

 

 NINCS  MÉG  NÉGY  ÉVÜNK! fakoosz.jpg

2010.11.02.   05:15:23

 

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Tisztelt Kormánytagok!

Tisztelt Képviselő Hölgyek és  Urak!

 

 

Sürgősen tárgyalnunk kell, itt az ideje a Nemzeti Konzultációnak!

 

Megismerve a 2011. évi költségvetés tervezetét, az egészségügy kormányprogramban megígért megmentéséről nem beszélhetünk. Érthetetlen számunkra, hogy a megelőző kormányzati ciklusok közös átélése és végigküzdése után mégsem született meg az a politikai döntés mely az ágazat valódi prioritását demonstrálja.

 

Hangsúlyozzuk, nem önzésből, hanem a magyar beteg, a nemzet érdekében szólalunk fel. Számos alkalommal világossá tettük, milyen beláthatatlan következményekkel jár a jelenlegi helyzet bármilyen távú fennmaradása.

 

Azonnali érdemi intézkedéseket várunk!

 

Ismert, hogy mennyi forrást vontak el az ágazatból, ismert, hogy milyen forrásigénye van a várólisták megszüntetésének, jeleztük, számításokkal alátámasztva, milyen módon őrizhető meg a legnagyobb betegelégedettségnek örvendő alapellátás, rajta keresztül az orvosi hivatás társadalmi beágyazottsága.

 

Mondjuk ki a választók, a betegek is azt várják Önöktől, hogy szüntessék meg a jelenlegi áldatlan állapotokat az egészségügyben. A megnyilvánuló politikai akaratban, intézkedésekben, kommunikációban a közérdek elsődleges képviselete dominál. Mégis hogyan maradhat el az emberek életszükségletének legfontosabb eleméről, az egészségükről történő gondoskodás?

 

Átalakítás, struktúra változtatása, finanszírozás megreformálása jelen helyzetben pácienseink, a járulékfizetők számára mind érdektelen. Gyors, szakszerű, egészségromlással nem járó ellátást várnak tőlünk. Önöktől pedig alkotmányos kötelezettségük teljesítését, ennek feltételei biztosítását.

 

S hamarosan ki fogják mondani hangosan azt is, hogy a hálapénzt ők adják ugyan, de azzal is tisztában vannak, hogy nem az ő dolguk az egészségügyiek tisztességes megfizetése.

 

A megismert költségvetés-tervezet újratermelné a kórházak adóságait, az alapellátás kiürülését pedig felgyorsíthatja.

 

Fiatal kollégáink nem is akarnak hazánkban pályát kezdeni, de a középgeneráció is döntésre kényszerül a jövőt illetően, hiszen egzisztenciális gondokkal küzd, a nyugdíjas korban lévők pedig egyszerűen fizikailag nem képesek már a jelenlegi körülmények között hosszútávon többek helyett dolgozni.

 

Mik az alternatívák? Külföldi munkavállalás, vissza a közalkalmazotti jogviszonyba, nyugdíjba vonulás, pályaelhagyás.

 

S mit várunk?

 

Azoknak a költségvetési törvénytervezetben szereplő soroknak a kibővítését az orvosokéval, melyben a bírák: 360 e Ft, ügyészek: 360 e Ft, jogsegélyszolgálatok 360 e Ft garantált  havi bruttó bére szerepel 2011-ben. Nem kérünk többet, mint szakképzettségünk és tudásunk, felelősségünk legalább azonos elbírálását.

 

Nincs újabb négy évünk a várakozásra!

 

 

Alsónemesapáti   2010. november 2.

 

 

 

dr.Selmeczi Kamill

a FAKOOSZ elnöke

 

 

A véleményeket a Vendégkönyvbe vagy a Fórumra várjuk.

 


Szavazás

Lesz-e érdemi finanszírozásemelés 2015-ben?
Igen
Nem
Már elkésett
Asztali nézet