MENÜ
 
  Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége - FAKOOSZ,  Bánokszentgyörgy - Zalaegerszeg

A biztosítottaknak joga van ahhoz, hogy pihent orvos

lássa el!

 

 


A FAKOOSZ- Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége sajtóközleménye az alapellátási finanszírozás emeléséről

2012. 08. 31.10:37:28


A FAKOOSZ üdvözli, hogy az egészségügyi kormányzat - reményeink szerint első lépésként - végre elszánta magát  az alapellátás finanszírozásának legalább egyik részeleme növelésére. Sajnálatos módon a sajtó jelentős része a végzett szolgáltatásaink díjazásának emelést automatikusan béremelésként mutatja be olvasóinak.  Ezért az alábbiak közzétételét kérjük Önöktől:

" A háziorvosok 2012. novembertől hónaptól nem béremelést kapnak, hanem az általuk működtetett vállalkozásuk révén a biztosítottak részére nyújtott szolgáltatásuk díjtételének egyik eleme - mely 2003 óta változatlan! - kerül várhatóan megemelésre.

 Ez a finanszírozás növekmény  az adott alapellátási vállalkozás egyedi helyzetétől függően bérekre, az azokat terhelő adókra, és/vagy a folyamatosan emelkedő egyéb működési költségekre (számítástechnikai kiadások, közlekedési költségek, rezsi, stb.)  fordítható, de semmiképpen nem értelmezhető a tudósításokban sugallt 70-80 ezer forintos béremelésnek.

Sem nettóban, sem bruttóban. Mindössze az ún. kártyapénz 14 %-os  forrásbővüléséről van szó, melynek még a legjobb esetben is csak maximum 50 %-a jelenthet bérnövekményt.  Azaz személyenként  - (praxisban dolgozók számától függően.) - 11-20 ezer Ft körüli nettó bérnövekmény realizálható. A növekmény a praxisfinanszírozás egészére nézve mindössze 6-8 %, ami még az infláció ellentételezésére sem sem elegendő.

 Mindemellett megjegyezni kívánjuk, hogy ezen praxisonkénti 70-80 ezer Ft-os havi összeg 2 %-a az önkormányzatokat gazdagítja  a közszolgáltatásra kivetett,  az általunk folyamatosan sérelmezett iparűzési adón keresztül. További közel 50 %-a pedig visszakerül a központi költségvetésbe az alapellátó vállalkozásokat terhelő adók, járulékok révén."dr. Selemczi Kamill
 FAKOOSZ elnök

 

 

 


A finanszírozás további emeléséről tárgyalnának a háziorvosok

19:43:00 19:42:57

Megköszönte az alapellátás finanszírozásának emelését a Fakoosz Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke az egészségügyi államtitkárnak csütörtökön a konferencián, de megjegyezte: szeretnék, ha még szeptemberben megkezdenék a tárgyalásokat a további, akár még erre az évre szóló emelésről is.

Szócska Miklós erre reagálva azt mondta: ősszel mindenképpen szeretné folytatni az egyeztetéseket a háziorvosi szakmával.

Selmeczi Kamill, a Fakoosz elnöke az önkormányzati egészségügyi napokon Szócska Miklós államtitkár előadása után szót kérve első és kedvező lépésnek nevezte a kormányzati döntést, amely szerint 14 százalékkal növelik az egészségügyi alapellátás alapfinanszírozását; ez a felnőtt- és gyermek-háziorvosok mellett érinti a vegyes praxisokat, a védőnői szolgálatokat és a területi ellátási kötelezettséggel dolgozó fogorvosokat is.

Ennek alapján egy átlagos háziorvosi praxis finanszírozása 70-80 ezer forinttal emelkedik novembertől.

Hozzátette ugyanakkor, hogy mielőbb már erre az évre vonatkozóan is további, valamint a jövő évre és 2014-re szólóan jelentős, az alapellátás helyzetét stabilizáló felzárkóztatásról szeretne egyeztetni.

A Fakoosz elnöke az MTI-nek elmondta: az alapellátásba különböző címen többféle forrás is érkezik, de ezek nem szabadon felhasználhatók, bérfejlesztésre nem lehet felhasználni őket. Az indikátorrendszerből - a háziorvosok mutatószámokon alapuló teljesítményfinanszírozásból - származó forrás lehetne ilyen, de annak mértéke olyan csekély, hogy abból érdemi bérfejlesztést nem lehet megvalósítani.

Most a háziorvosi praxisok bevételének kétharmadát képező kártyapénz forrásának növelése teremti meg a lehetőséget arra, hogy a praxisban dolgozó orvosok, nővérek bérét emelni lehessen. Ehhez viszont olyan nagyságrendi forrásra lenne szükség, amelyből érdemi béremelést lehet megvalósítani - szögezte le Selmeczi Kamill.

A szövetség elnöke kifejtette: egy magyarországi átlagpraxisban egy orvos és egy nővér van. A most bejelentett - átlagosan 70-80 ezer forintos - pluszforrás fele elmegy a közkiadásokra, így marad 40 ezer forint, amit nettó bérként ki lehet fizetni. Ha mondjuk ötven százalékban osztozkodnak rajta, az azt jelenti, hogy az orvos és a nővér nettó 20 ezer forinttal kap többet.

100 ezer forintos emelkedésre lenne szükség

Selmeczi Kamill szerint viszont az alapellátásban dolgozók felzárkóztatáshoz 100 ezer forintos nagyságrendű béremelkedésre lenne szükség ahhoz, hogy az eddigi negatív folyamatok - az elöregedő háziorvosi kar, a betöltetlen praxisok növekvő száma - megálljanak és megforduljanak.

A Fakoosz elnöke szerint az ilyen kis mértékű béremelésnek nincs jelentősebb hatása. Folytatásra és érdemi forrásbővítésre van szükség ahhoz, hogy az orvoshiány megoldódjon, a háziorvosi szakmának és a praxisoknak pedig piaci értékük legyen - összegezte Selmeczi Kamill.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke a kongresszuson azt mondta: az alapellátást érintően bejelentett emelés önmagában kevés. A MOK szerint az alapellátás csak akkor képes megerősödni és beindulni, ha a költségvetésben forrásokkal deklarálják azt, hogy rövid időn belül 2-2,5-szeresére emelik a háziorvosi kassza összegét.

Forrás és további információk itt:

: http://www.hirado.hu/Hirek/2012/08/30/18/Szocska_Miklos_elobb_vagy_utobb_intezmenyi_torvenyt_kell.aspx

 

A véleményeket a FAKOOSZ-fórumába vagy a fakoosz@gmail.com

postafiókba várjuk. Hozzászólásához kattintson ide.

 


 

Plusz pénzt kapnak az alapellátást nyújtó háziorvosok,

védőnők és fogorvosok

2012. 08. 29.13:32:47

Értesüléseink szerint döntött a kormány, 14 százalékkal emelkedik az alapellátásban dolgozók kártyapénze. Információink szerint a mai kormányülésen jóváhagyták  az Emberi Erőforrások Minisztériumának azt az elképzelését, miszerint az év utolsó két hónapjában már emelt összegű finanszírozást kapjanak a felnőtt-és gyermek háziorvosok, a védőnők és a területi ellátási kötelezettséggel bíró fogorvosi praxisok is.

Mint arról már több alkalommal beszámoltunk, az alapellátók a finanszírozásuk emelését kérték a kormánytól, nehezményezve, hogy kimaradtak az idén a nyári bérrendezésből. A Emberi Erőforrások Minisztériuma első körben összesen 86 ezer egészségügyi dolgozónak harcolt ki plusz pénzt a kormánytól, a járóbeteg-ellátásban 16 520 orvos jutott többletpénzhez, ezen kívül 67 978 szakdolgozó, 1380 gyógyszerész, vegyész, biológus és más szakember bérét is emelték. A kormány összesen 30 milliárd forintot különített el erre a célra, az orvosok négyötöde átlag 65 823 forintnyi plusz juttatásban részesült.

A béremelés nem volt általános: egyelőre csak az alkalmazottként dolgozó orvosok kaptak plusz pénzt és kimaradtak az alapellátók is, akik érdekképviseleti szerveiken keresztül nyomatékosították: elfogadhatatlannak tartják az eljárást. Jelenleg egy átlagos praxis finanszírozása havonta bruttó 750-850 ezer forint között változik, ebből fizetik a körzet ellátásához szükséges költségeket, valamint az orvos, nővér(ek) bérét is. A praxis bevételének 2/3-át a kártyapénz tesz ki, melynek összege, pont/forint értéke pillanatnyilag 161-162 forint  között mozog.

A MedicalOnline értesülése szerint a kormány mostani döntése egy közel tíz éve húzódó problémát orvosol,ugyanis  2003 óta egyetlen kabinet sem emelte az alapellátók kártyapénzét. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a „kártyapénzre” havonta közel 3,5 milliárd forintot fizet ki a szolgáltatóknak. A 14 százalékos emeléshez havonta mintegy 485,6 millió forint szükséges, amelynek eredményeként az 1 pontra jutó forintérték megközelítheti a 185-186 forintot. Az emelés alapján egy praxis átlagosan havi 70-80 ezer forint többletbevételben részesülhet.A döntés fedezete idén közel egy milliárd forintot igényel, jövőre 5 milliárd 800 millió forinttal nő majd az alapellátási kassza összege. 

A védőnői szolgáltatók a kormány döntése nyomán havonta 25 ezer forinttal több bevételre számíthatnak. Ez idén 257 millió, jövőre pedig 1,5 milliárd plusz költséget jelent majd a büdzsé számára.

A területi ellátási kötelezettséggel rendelkező fogászati praxisok bevétele is emelkedhet novembertől, jelenleg egy átlagos fogászati praxist üzemeltető orvosnak mintegy 600 ezer forintnyi finanszírozásból kell biztosítania a fogorvos és az asszisztens bére mellett a működési kiadásokat, így az ellátás nyújtásához szükséges fogászati anyagok költségeit is. Az emelés alapján az alapellátást nyújtó fogászati szolgáltatók díjazása havonta átlagosan közel 30 ezer forinttal, míg a szakellátások finanszírozása 5-10 ezer forinttal emelkedne. Emelkedik a fogorvosi praxisok ügyeleti finanszírozása is, a fix összegű díjak is 14 százalékkal emelkednek novembertől.

Horváth Judit - www.medicalonline.hu

 

 


 

 

 


 

 

Eladó praxis

2012.06.11.10:01:21

 

Bp-től 35 km-re, Bugyi községben vegyes körzet 1900 kártyával, 2012. 09.01-i kezdéssel eladó. Szolgálati lakás – rendelővel egy épületben – 3 szobás, komfortos kertes házban, garázzsal biztosított.

Központi ügyelet van. Érdeklődés: 0620/9278317

 

 


Szólj hozá a FAKOOSZ-fórumban!

Regisztráció szükséges!

 


Itt az első részeredmény:  tárgyalások kezdődnek az alapellátásról

2012.04.26.13:16:02

 

Az Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége - FAKOOSZ kezdeményezésére megmozdulni látszik az állóvíz. A tegnapi napon megérkezett a FAKOOSZ-hoz Szócska Miklós államtitkár meghívója a háziorvosi alapellátás helyzetének és aktuális problémáinak megtárgyalásáról szóló első találkozóra, melyre 2012. május 09-én fog sor kerülni. A tárgyaláson - várhatóan valamennyi érintett szervezet részvételével, mely egybeesik a FAKOOSZ szándékaival -  az alapellátás teljes körére kiterjedő, a szakdolgozóinkat is érintő megállapodást kívánunk elérni. Célunk egy olyan írásos megállapodás megkötése, mely alapjául szolgálhat a szükséges kormányzati, országgyűlési intézkedéseknek.

Szándékaink szerint rövid idő alatt - még a nyári törvényhozási szünet előtt - sikerül eredményt elérnünk és jelentős javulást kiküzdeni az alapellátásban tevékenykedők és a biztosítottak érdekében.

 

Tájékoztatásul az alábbiakban hozzuk nyilvánosságra Szócska államtitkár úrnak 2012. április 05-én írt, tárgyalást előkészítő levelünket:

 

 

NEFMI Egészségügyi Államtitkárság

 

Dr. Szócska Miklós

Államtitkár úr részére

 

 

Tisztelt Államtitkár Úr!

 

Az alapellátás helyzetének rendezését megcélzó tárgyalásunkra az alábbiakban megküldjük előkészítő anyagunkat. Jelen levelünkben csak a részünkről felvetendő témákat kívánjuk jelezni, a teljesség igénye nélkül.

 

A központi költségvetési forrásokat közvetlenül érintő intézkedés elvárásaink:

 

- finanszírozás emelése 2012-ben legalább 30 %-al, éves szinten;

- finanszírozás emelése 2013-ban legalább 40 %-al, éves szinten;

- finanszírozás emelése 2014-ben legalább 30 %-al, éves szinten;

- ezt követően minimálisan inflációval megegyező mértékű emelés;

- cégautó adóra egyértelmű adómentességet, praxisonkét 1 db gépjárműre, útnyilvántartási kötelezettség nélkül;

- a felfaló hatósági árazási mechanizmus megszüntetése, különös tekintettel az alábbiakra:

Az uniós norma – a 2005. november 28-i 2005/842/EK - szerint „az ellentételezés mértékét azon költségek elemzése alapján kell meghatározni, amelyek fejében egy átlagos, jól vezetett és közlekedési eszközökkel rendelkező vállalkozás biztosította volna e kötelezettségeket.” (ÁSZ-jelentés, 2011.)

- szakdolgozói létszám bővítése, praxisonként minimum 2 főre;

- egységes szoftver bevezetése – különös tekintettel a egyre növekvő számú helyettesítésre;

- a praxisok tételes elszámolása a betegkártyák tényleges száma alapján;

- a nem tb alapú és így nem abból finanszírozott ellátás- (4 Md Ft/év a halottvizsgálat, járványügy, védőoltás) elszámolása a praxisok felé, visszamenőlegesen az elévülési időn belül;

- az iskolaorvosi tevékenység és díjazás áttekintése, és finanszírozásának rendezése;

- a nem kötelező oltások szerződéses-díjazásos helyzetének rendezése;

- ügyeleti díjak egységesítése; a végzett munkával és az igényelt szakképesítéssel arányos szinten;

- a kötelező járványügyi tevékenységre biztosított források tényleges eljuttatása a tevékenységet végzőkhöz.

 

Nem közvetlenül központi költségvetést érintő intézkedés elvárásaink:

 

 

- iparűzési adó eltörlése az OEP finanszírozott tevékenységre, ideértve az ügyeletekért és az iskolaorvosi ellátásért kapott díjazást is;

- a térítésköteles ellátások díjának azonnali módosítása, a FAKOOSZ által korábban elküldött javaslat figyelembe vételével;

- indokolatlan ügyeleti hívások költségtérítési kötelezettsége bevezetése;

- az önkormányzati kötelezettségek és jogok, ide értve a finanszírozási kérdéseket is egyértelmű tisztázása, egységes önkormányzati szerződések!;

- amennyiben az iparűzési adó továbbra is fennmarad, az önkormányzatok kötelezése minimálisan az IPA-val megegyező összegű éves működési támogatás nyújtására;

- az adatszolgáltatási kör meghatározása (törvényi KSH) és a nem törvényben előirt  adatszolgáltatás díjazása;

 

Költségvetési kiadást nem igénylő elvárásaink:

 

- az új receptfelírási rend megszüntetése

- indikátor rendszer újragondolása

- a praxisjog körüli vita rendezése, a folyamatban lévő bírósági ügyek függvényében

- adminisztrációs terhek csökkentése

- az eszköztámogatásról a számla benyújtására legyen lehetőség a finanszírozási idő végéig

- a beutalók, utazási utalványok szakrendelési-kórházi gyakorlatának felülvizsgálata, a jogsértő szolgáltató szankcionálása

- az összevont ügyeletekben a 84-es törvény betartatása

- a törvénytelen-szabályozatlan (szóbeli megegyezés útján, szájhagyományos) háziorvosi rendelőbe történő vérvételek szabályozása – szerződés - szakmai feltétel – felelősség - díjazás- vagy a jogellenes gyakorlat megszűntetése;

- a hatósági szinten a tulajdonos – bérlő - használó kötelezettségeinek egyértelmű tisztázása

 

 

Tisztelt Államtitkár Úr!

 

Reméljük, hogy a tervezett egyeztetésünkön a fentiekben vázolt problémák rendezésében sikerül előbbre lépni, illetve megoldani, melynek reményében várjuk találkozásunkat.

 

 

Alsónemesapáti, 2012-04-05.

 

 

Dr. Selmeczi Kamill

elnök

 

 

 


 

 

A MOK Fogorvosi Tagozata is csatlakozott

2012.04.20.16:10:58

 

A Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Területe Szervezete (Fogorvosi Tagozat) is csatlakozott a FAKOOSZ XXI. Országos Gyűlésén megfogalmazott "sztrájkfelhíváshoz".

 

dr. Hermann Péter elnök úr csatlakozásról szóló levele

 

A MOK Fogrovosi Tagozat levele dr. Szócska Miklóshoz


Megerősítené az egészségügyi alapellátást az LMP

2012.04.18.12:50:14

 

Az LMP véleménye szerint az alapellátás fejlesztésén keresztül kellene újra felépíteni az egészségügyet.

Szilágyi László, az Országgyűlés Egészségügyi bizottságának LMP-s tagja szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, az alapellátás megerősítése a teljes egészségügyi ellátórendszer számára könnyebbséget jelentene.

Az ellenzéki politikus felhívta a figyelmet a háziorvos szervezetek által alapított sztrájkbizottságra, és jelezte, hogy az LMP megérti az ő élethelyzetüket. Szavai szerint korábban a Semmelweis-tervben megfelelő hangsúlyt kapott az alapellátás, de azóta semmilyen érdemi intézkedés nem történt.

Szilágyi László úgy látja, az egészségügy kórházi szektorát teljesen feleslegesen államosítják és miközben a döntéshozók minden energiát az átalakításra irányítanak, a háziorvosi rendszer - különösen vidéken - "a végét járja".

A háziorvosok kimaradtak az egészségügyi bérrendezésből és tíz éve nem emelkedtek a kártyapénzek sem - hívta fel a figyelmet, hozzátéve, hogy ezek az orvosok zömükben kisvállalkozók, ezért őket is érinti minden, a kkv-szektort sújtó intézkedés.

A kormányzati intézkedések nem elégségesek a háziorvosi rendszer megújítására – szögezte le Szilágyi László. Megjegyezte: miközben a kabinet arra hivatkozik, hogy tavaly decemberben plusz egyhavi kártyapénzt kaptak az orvosok, ez valójában csak azt jelenti, hogy a háromhavi finanszírozási késedelmet kéthavira csökkentették.

A praxisalap bevezetése fontos intézkedés volt, de ennek még semmilyen hatása sem érezhető – mondta a képviselő.

Kitért arra is, hogy a háziorvosi állomány elöregedett, sokan mégsem képesek nyugdíjba menni, mert hosszú évek óta vállalkozóként dolgoznak, ezért alacsony ellátást kapnának. A képviselő még nagyobb problémának nevezte az utánpótlás hiányát. Szavai szerint évente körülbelül 200 rezidensre lenne szükség a háziorvosi rendszerben, de csak 80-at képeznek, akiknek fele eleve elmegy külföldre.

Az LMP egészségügyi szakpolitikusa a legfőbb problémák közé sorolta, hogy a házi gyermekorvosoknál országosan körülbelül 200 praxis tartósan betöltetlen. Hangsúlyozta, hogy különösen vidéken, Borsodban, Szatmárban, Baranyában nagyon nagy hiányosságok vannak az ellátásban.

Az LMP szerint meg kell állítani a háziorvosi rendszer folyamatos leromlását, meg kell akadályozni az orvosok elvándorlását – szögezte le. Kijelentette, hogy miután ez elsősorban finanszírozási kérdés, ezért másfél-kétszeresre kellene emelni a kártyapénzt. Ezt földrajzilag differenciáltan hajtanák végre: azokban a térségekben, ahol nagyon nagy az ellátási hiány, ott a területi komponenseket nagyobb mértékben emelnék, mint a nagyvárosokban. A fiatal orvosoknak az önkormányzatokkal közösen letelepedési támogatást kellene adni, miközben a praxisvásárlást pályakezdő hitellel kellene segíteni.

Szilágyi László egyúttal a rezidens- és szakorvosi képzés azonnali átalakítására szólított fel, amelynek részeként javasolta a háziorvosi szakvizsga megszerzésének felgyorsítását, hogy a kórházakból kiáramló orvosok ezen a területen kezdhessenek praktizálni.

Javaslatot tett az úgynevezett alapellátási csoportok finanszírozására is. Ezekben a háziorvoson kívül védőnők, gyógyszerészek gyógytornászok, addiktológusok és rehabilitációs szakemberek is részt vennének az LMP elképzelései szerint.

 

MTI

 


ROSSZ VÉGE LESZ!

2012.04.17.18:28:58

 

Hamarosan nem lesz, aki gyógyítson

Miközben a szakma az egészségügyi rendszer összeomlásáról beszél, és "sztrájkbizottságot" alapított, a minisztérium értetlenül áll a történtek előtt. Egyeztetést ígérnek, de a háziorvos szerint csak hitegetik őket.

„A bérfelzárkózatás legfőbb célja, hogy az ellátórendszer biztonságos működését megteremtsük, és az hosszútávon fenntartható legyen. Hogy ne fordulhasson elő öt éven belül olyan – ami már sajnos sok helyen megtörténik - hogy a betegek üres orvosi rendelőkbe érkeznek. Ugyanis az, aki ellátná őket vagy kivándorolt, vagy egyszerűen csak bezárta a praxisát, esetleg elhunyt" – vázolta a Hír24 megkeresésére Selmeczi Kamill, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének (FAKOOSZ) elnöke, miért döntött úgy szombaton a Mórahalmon ülésező közgyűlés, hogy "sztrájkbizottságot" alapít.

 

A FAKOOSZ a háziorvosok anyagi helyzetének mielőbb rendezéséért és „a kormány és az egészségügyi ágazat képviselőivel történő azonnali bértárgyalások megkezdése érdekében" szánta el magát a lépésre. Kiemelték: a "sztrájk" esetükben nem szó szerint értendő, csupán arra utaló akciókat jelent. Vagyis "a jelenlegi jogszabályi keretek között mindenkor biztosítják a kötelezően elégséges szolgáltatást" a betegellátás folyamatosságának garantálásához - tették hozzá.

 

„Bármilyen nyomásgyakorlási akcióba kezdenek is bele, elsődleges szempont, hogy közben a betegek érdekei nem sérülhetnek. Legfeljebb alkalmi akciókról lehet szó, néhány óráról, esetleg munkanapról, természetesen előtte időben tájékoztatva a betegeket" - hangsúlyozta lapunknak Selmeczi Kamill. A demonstrációk, kommunikációs akciók mellett, a "sztrájkkészültséget" addig tartják fenn, amíg az együttműködési megállapodásukban foglalt azonnal elérendő céljaik nem teljesülnek, ezzel együtt a kórházi egészségügyi dolgozók béremelésével azonos időben, mértékben nem emelkednek az alapellátásban dolgozók jövedelmei is.

 

Ugyanakkor a tárgyalások azonnali megkezdése mellett, "gördülő sztrájk" szervezését kezdeményezik, amelyhez az egészségügyi alapellátás további szakmai érdekvédelmi szervezeteinek - köztük fogorvosok, védőnők, ápolók, asszisztensek csatlakozását és együttműködését is várják.

 

„Rossz vége lesz!"

 

Selmeczi Kamill szerint az orvosok járandósága elértéktelenedett, a szakma elöregedett. „Egy kimerült, apátiába süllyedt, depresszív hangulatban lévő orvostársadalmi csoportról beszélünk, amely egyre nagyobb terhet kénytelen elviselni. Az idős kollégák már nehezen bírják, miközben a fiatal generációnak egyáltalán nem vonzó az orvosi pálya. Ennek rossz vége lesz. Jó semmiképp, az biztos" – hívta fel a figyelmet az elnök. Jelenleg nagyjából kétszáz tartósan betöltetlen háziorvosi praxis van országszerte, és ezek száma csak növekedni fog. A kormány által indított 300 millió forintos praxisvásárlási támogatás sem fogja segíteni a vidéket, pedig nagyobb gond ott van, ahol egy körzet kiesésével akár több településen is megszűnhet a folyamatos orvos ellátás - tette hozzá.

 

Mennyit keres ma egy háziorvos?
Az átlagos praxisra jutó havi 800-850 ezer forintból kell fenntartani a rendelőt, megvásárolni a gyógyításhoz szükséges anyagokat, eszközöket, fizetni a körzeti ápolónő és az asszisztens bérét. Ezek után jó, ha a minimálbérnek megfelelő jövedelem marad az orvosnak.
Vállalati üzemorvosként további 100-200 ezer forint havi bevétellel számolhatnak, emellett vállalhatnak ügyeletet, helyettesítést is, és pluszmunkát iskolaorvosként vagy idősek otthonában - saját szabadidejük terhére.


Van, ahol 11 doktorból 8 nyugdíjas

 

Dr. Komáromi Zoltán háziorvos szerint körülbelül 1500 nyugdíjas korú, hetven éves, illetve ennél is idősebb háziorvos dolgozik ma Magyarországon. „Van olyan kistérség, ahol tizenegy háziorvosból nyolc nyugdíjas. Többször figyelmeztettük korábban a döntéshozókat, hogy észnél kellene lenni, mert ez így tarthatatlan. 2003-ban volt utoljára jelentős finanszírozási növekedés. Ezek után nem meglepő, ha egy fiatal orvos nem rohan több millióért praxisjogot vásárolni. De az ötven év feletti kollégák is keményen tanulnak nyelvet, mert még ennyi idősen is érdemes háziorvosként valamelyik EU-s országban dolgozni 10-12 évet, hogy legalább rendes nyugdíjuk legyen. Teljesen elkeserítő a helyzet" – részletezte a Hír24-nek a háziorvos.

 

Komáromi doktor szerint első lépésként a nővérek jelenlegi nettó 100 ezer fizetése helyett 150 ezer, míg az orvosok 140-160 ezres fizetése helyett nettó 200 ezer forint lenne az elfogadható. Ez visszatartaná a háziorvosokat a nyugdíjtól, a külföldre vándorlástól. A szaktárca ígéreteiről és a hamarosan kezdődő tárgyalásokról ő is hallott, de nincsenek illúziói. Mint mondta, a minisztérium nem veszi komolyan a háziorvosok ügyét, évek óta csak hitegetik őket.

„22 év alatt soha nem fordult elő, hogy egy országos érdekképviseleti szövetség kongresszusán az államtitkár kabinetfőnöke képviselje a minisztériumot - utalt Beneda Attila szombati mórahalmi látogatására. "Eddig minden esetben legalább helyettes államtitkárt delegáltak, bár arra is emlékszem, hogy amikor fontosak voltak a háziorvosok (pl. 1992-ben, 1996-ban, 2000-ben), akkor minden esetben személyesen a miniszter, sőt egy esetben maga a miniszterelnök is megjelent a háziorvosok országos rendezvényén" - tette hozzá Komáromi doktor.

 

A kormányt meglepte az "ultimátum"

 

Beneda Attila szombaton azt mondta, értetlenül állnak az úgynevezett sztrájkbizottság létrehozása előtt, hiszen a rendezvényen konstruktív megbeszélést folytattak és Szócska Miklós két héten belül hivatalába várja az alapellátásban dolgozók képviselőit, hogy a finanszírozás fejlesztési lehetőségeiről egyeztessenek. A kabinetfőnök szerint a háziorvosok "ultimátuma" indokolatlan, hiszen "szó sincs arról, hogy a háziorvosok kimaradtak a bérrendezésből". Mint mondta: jogosnak tartják észrevételüket, hogy az alapellátás finanszírozása még nem ideális, de apró lépéseket már tettek és folyamatosan tesznek. Ráadásul miután a háziorvosi teljesítményfinanszírozás alapjául szolgáló mutatószámok körét bővítették legkorábban, így ők voltak az elsők, akiknek több pénz jutott a rendszerben. Ezen mutatószámok körét a közelmúltban pedig ismét bővítették - tette hozzá.

 

Az orvosok szerint beteg a rendszer

Az Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége szombati közgyűlésén állami uzsorának nevezte a háziorvosi díjazást, amely az Alaptörvény mellett uniós jogot is sért. A háziorvosi díjazásra vonatkozó törvények, rendeletek rendszere módot ad arra, hogy az állam a háziorvosok helyzetének kihasználásával uzsoraszerződést kössön. Az alulfinanszírozott díjazás miatt a háziorvos vagy saját erőforrásai terhére vállalja át a praxisműködtetés költségeinek egy részét, vagy felhagy az alapellátással. Ez közvetve a hátrányos körülmények között élők betegségi/halálozási mutatóinak romlásához vezet, ezért a FAKOOSZ kötelezte  elnökét, hogy a kormányrendelet Alaptörvénybe ütközését megállapítandó, forduljon az alapvető jogok biztosán keresztül az Alkotmánybírósághoz, illetve az Európai Unió hatáskörrel rendelkező szervezeteihez.

 

Előzmény

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter március közepén jelentette be, hogy az egészségügyi ágazatban dolgozók közül csaknem 86 ezer ember alapbérét idén emelik. (A Magyar Rezidens Szövetség másnap tudatta: megsemmisítik a korábban letétbe helyezett felmondóleveleket). A béremelésből ugyanakkor kimaradtak az alapellátásban dolgozók, ezért több szakmai szervezet, köztük a házi gyermekorvosok érdekképviselete is tiltakozott, noha a Magyar Közlöny korábbi számában megjelent az a jogszabály, amely kibővíti a házi gyermekorvosok teljesítmény-finanszírozásának alapjául szolgáló mutatók, indikátorok körét, ami azt jelenti, hogy a teljesítmény alapján emelkedhet a házi gyermekorvosok bére. Dr. Komáromi Zoltán fenti szavai alapján a szakma azt sem érzi átütő sikernek, hogy a kormány úgynevezett Praxis-váltás programjának keretében még két hétig, április 30-ig pályázni lehet vissza nem térítendő támogatásért háziorvosi eszközök, illetve praxis vásárlására.

 

 

 


 

MEGÁLLAPODÁS

„ SZTRÁJKBIZOTTSÁG”

LÉTREHOZÁSÁRA

 

Alulírottak, a háziorvosi és házi gyermekorvosi ellátást nyújtók szakmai -érdekvédelmi szervezetei, érdekeink markáns megjelenítéseként, a kormány és az egészségügyi ágazat képviselőivel történő azonnali „bértárgyalások” megkezdése érdekében, a mai napon,

„SZTRÁJKBIZOTTSÁGOT”

hozunk létre. A „sztrájkbizottsághoz” várjuk az egészségügyi alapellátás további szakmai érdekvédelmi szervezeteinek ( fogorvosok, védőnők, ápolók, asszisztensek ) csatlakozását és együttműködését.

 

A tárgyalások azonnali megkezdése mellett, „gördülő sztrájk” szervezését kezdeményezzük.

Demonstrációk, kommunikációs akciók mellett, a „sztrájkkészültséget” az Együttműködési Megállapodásunkban foglalt, azonnal elérendő célok megvalósulásáig fenntartjuk.

 

A jelenlegi jogszabályi előírásoknak megfelelően, gondozottaink egészségkárosodását megelőzve, biztosítjuk a kötelezően elégséges szolgáltatást.

Az idézőjeles kifejezések nem jogi fogalmakat, hanem ráutaló akciókat jeleznek!

 

Az elvi megállapodás létrejött, aláírásokra testületi döntések után kerül sor.

 

A FAKOOSZ Országos Gyűlése a megállapodást jóváhagyta.

 

Mórahalom, 2012. április 14.

 

 

 

 

dr.Borsi Éva          dr.Huszár András     dr.Bélteczki János        dr.Selmecz Kamill

Kasszaorv.Szöv.          HGYE                         MOSZ                         FAKOOSZ


EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS

Alulírottak, az egészségügyi alapellátás területén érdekvédelmi tevékenységet végző szakmai szervezetek és támogatók megállapodunk, hogy a ránk bízott betegek biztonságos ellátása, a háziorvosi és házi gyermekorvosi rendszer fennmaradása, fejlesztése érdekében összefogunk, és sajátos érdekeink megjelenítése és képviselete mellett, közösen lépünk fel céljaink elérése érdekében.

 

Közös, elérendő közeli cél:

- további működésünk jogbiztonságának és jogfolytonosságának megteremtése,

- az államtól átvett közszolgálati feladat és

- a szolgáltatási csomag meghatározása.

- Olyan finanszírozás megvalósítása mely költségalapon, valós ráfordítások és bérhányad figyelembevételével,

tisztes nyereségtartalommal, évenként karbantartott értéken történik.

- A finanszírozási szerződés egyenrangú szerződő felek közös akaratán alapuljon.

- A Pénztár kifizetései az általános üzleti szabályok szerint történjenek.

 

Azonnali célként jelöljük meg:

-    a jelenlegi finanszírozási rendben, a 10 éve változatlan teljesítmény arányos díj, pont/forint értékének, ez év végéig, 30 %-al történő emelését

-     a degressziós ponthatárok szintjének módosítását (különös tekintettel a házi gyermekorvosi praxisokra)

-     az indikátor rendszer „versenyeztető” módszerének megszüntetését,

-    az eszköztámogatás folyamatos amortizációs díjjá alakítását

-    a praxisalap feltőkésítését,

-   a szabályozott praxis piac megvalósulása érdekében a praxisalap kezelését a Magyar Orvosi Kamarára bízni.

-

Az elvi megállapodás létrejött, a FAKOOSZ Országos Ülése támogatólag jóváhagyta, az aláírásokra testületi felhatalmazások után kerül sor.

 

Mórahalom, 2012. április 14.

 

 

dr.Borsi Éva                               dr.Huszár András                                      dr.Selmeczi Kamill

Kasszaorv.Szöv.                                HGYE                                                       FAKOOSZ

 

 

Támogatók

dr.Rácz Jenő                              dr.Éger István                                             dr.Bélteczki János

Kórház Szöv.                                   MOK                                                             MOSZ

 

 


 

Szólj hozá a FAKOOSZ-fórumban!

Regisztráció szükséges!

Szavazás

Lesz-e érdemi finanszírozásemelés 2015-ben?
Igen
Nem
Már elkésett
Asztali nézet