MENÜ
 
  Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége - FAKOOSZ,  Bánokszentgyörgy - Zalaegerszeg


Mi lesz 304 háziorvossal és 263 ezer beteggel?

2012.04.16.20:13:14

 

Úgy tűnik, mégis ellehetetleníti a területi ellátási kötelezettség nélküli háziorvosokat?
Egy tavaly decemberben, az egészségügyi salátatörvény részeként elfogadott passzus értelmében 2015. december 31. után a területi ellátási kötelezettség nélküli háziorvosok elveszítik a praxisuk működtetési jogát. Magyarországon jelenleg 304 ilyen orvos van, ők 263 ezer betegért felelnek.

Akkor az InfoRádió megkereste az egészségügyi államtitkárságot, Beneda Attila kabinetfőnök azt mondta: vizsgálják annak a módját, hogyan maradhatnak meg a jogszabály hatálybalépése után is az ezer főnél több beteget ellátó háziorvosi praxisok. Mint mondta, területi ellátási kötelezettséggel rendelkező praxishoz kapcsolhatják az érintetteket, vagy akár össze is olvadhatnak ezek a praxisok.

Mindenesetre az érintetteket december óta senki sem kereste meg - mondta az InfoRádiónak Józsa Terézia TEK nélküli háziorvos, aki személy szerint nem is bízik a törvény módosításában.

 

Az InfoRádió megkereste az egészségügyi államtitkárságot. Írásban a következő választ kaptuk: "a területi ellátási kötelezettség nélküli háziorvosok ellátotti számai között nagy különbségek vannak. Az ellátottak köre néhány tucattól másfél ezerig is terjed, ami nem teszi lehetővé a kiszámíthatóságot. A kérdésben folytatódnak az egyeztetések". Hozzáteszik: támogatják azokat a megoldásokat, amelyek segítik az életképes és gazdaságilag hatékony TEK nélküli praxisoknak a TEK rendszerbe történő bevonását.

Forrás: InfoRádió - Weborvos

 


 

 

 

 

 

Csak egy orvos marad

2012.04.02.07:33:57

Húsz évvel ezelőtt területi ellátási kötelezettség nélküli háziorvos lett. Nem csak felnőtteket, de gyerekeket is gyógyít saját rendelőjében. A településen többen is értetlenül állnak az előtt, hogy Macsári doktornő nem fog tovább dolgozni. Nem kereshetik fel betegségükkel, és ezért az önkormányzatot hibáztatják.

– Abban az időben, a nagy kórházi leépítéseknél, alternatívaként kaptuk azt a lehetőséget, hogy kimehetünk háziorvosnak. A feltétel az volt, hogy nincs területi ellátási kötelezettség (TEK), a praxisnak nincs ára, nem adható el, nem örökölhető, de dolgozhatunk, ameddig szeretnének – mondja dr. Macsári Mária. Ennek most vége. Az elmúlt év végén jelent meg az egészségügyi saláta törvény, ami szerint 2015-től, területi ellátási kötelezettség nélkül, háziorvosok nem dolgozhatnak tovább ebben a formában.

Aki TEK nélkül dolgozik, az kizárólag csak a kártyapénzt kapja meg, az úgynevezett fix finanszírozás nem jár neki. Körülbelül a negyven százalékát kapom meg annak a finanszírozásnak, amit a TEK-kel dolgozó hasonló praxis kap. Az önkormányzattól az elmúlt években kétszer kértem azt, hogy legyen területi ellátási jogom, hisz a lakosság közel felét láttam el hosszú évek óta, de nem kaptam meg. Összesen 2400 lakosnak kellene lenni ahhoz, hogy két körzet legyen Nyárlőrincen, de csak 2360 van, ezért nincs meg a létszám a két praxis kialakításához.

Anyagi okok miatt már nem tudom tovább finanszírozni a praxis működéséhez szükséges részt. Így nincs más választás, csak a megszüntetés, annak ellenére, hogy a törvény alapján még 2015-ig jogilag dolgozhatnék. Április elsejétől nem lesz recept felírási, beutalási, beteg ellátási jogom, nem fogok háziorvosként dolgozni. Üzemorvosként természetesen továbbra is szeretnék tevékenykedni, de csak részmunkaidőben.

– Az, hogy Macsári doktornő megszünteti háziorvosi tevékenységét, engem személyesen is érint, mert én is hozzá tartozom – mondta Pap Sándor polgármester. A háziorvosi területek kialakítását egy 1999-ben született kormányrendelet szabályozza, mégpedig úgy, hogy a településen élők számának 1200 főnek kell lenni minimum, területenként. Ennek Nyárlőrinc nem felel meg. A doktornő február végén hívott fel telefonon, és közölte, hogy jogszabályváltozás miatt március 31-vel megszünteti a rendelést. Ezt március elején írásban is megerősítette.

Szeretném cáfolni azokat a téves információkat, mi szerint Kuczka doktornő (a másik orvos), nem vesz át minden beteget. Igenis minden nyárlőrinci lakost átvesz, aki nála adja le a kártyáját. Azt is lehetett hallani, hogy Kuczka doktornő nyugdíjba menne. Ez sem igaz, mert még nem töltötte be a nyugdíjkorhatárt. Sajnos ebben az ügyben nem sok mindent tudunk tenni, mert kevés a lakosság száma, a két körzet kialakításához. Úgy gondolom, hogy ebben az ügyben mindent megtettünk, ami tőlünk elvárható – nyilatkozta Pap Sándor polgármester.

Szentirmay Tamás

 

Petőfi Népe Online - Webdoki

 

 


 

Sztrájkkészültségben a háziorvosok

2012.03.31.16:20:29

Petíciót küldenek a miniszternek a háziorvosok. Sztrájkról is dönthetnek a hónap közepén.

NOL| 2012. március 31. |


Ugyanerról a Hiradó tudósításában:

A területi ellátási kötelezettség nélküli háziorvosok egyik legfontosabb kérése, hogy töröljék el azt a rendelkezést, amely szerint 2015. december 31-vel megszüntetik a tek nélkül dolgozó orvosok praxist működtető jogát.

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztertől kérnek segítséget a területi ellátási kötelezettség nélküli háziorvosok további működésük rendezése érdekében. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkársága kabinetfőnöke a konferencián rendezett kerekasztal-beszélgetésen elmondta: a tek nélküli háziorvosok a lakosság kevesebb mint öt százalékát látják el. Az egészségpolitikai irányokat pedig a nagyobb többséghez kell igazítaniuk, és a jelenlegi gazdasági helyzetben költséghatékony intézkedésekre van szükség. Bende Attila kifejtette, korábban azt sem tudták, hogy hány praxis, gyakorló háziorvos van Magyarországon. Mostanra viszont az államtitkárság által kidolgozott digitális térképen láthatóvá vált, hogy az ország egyes térségei között milyen egyenlőtlenségek vannak az alapellátásban.

Az egészségpolitika célja az alapellátás megerősítése és átláthatóvá tétele, ez ügyben a miniszterelnök is elkötelezett - tette hozzá. Beneda Attila kiemelte: a jogszabály-módosításnál odafigyeltek arra, hogy a tek nélküli háziorvosoknak és betegeiknek elég idejük legyen a váltásra. Az egészségügyi államtitkárság minden segítséget megad a területi ellátási kötelezettség nélküli háziorvosoknak. A kabinetfőnök az érintetteknek azt javasolta, hogy egyenként és közösen is gondolják át, mely praxisokat érdemes a határidő lejárta után is tovább működtetni.

Mint mondta, néhány ilyen praxishoz területi ellátási kötelezettséget kell szerezni. Az államtitkárság kész tárgyalni a javaslatokról, és a jogszabályi környezet megteremtésében segítséget nyújt - tette hozzá. Pásztélyi Zsolt, a Vasút-egészségügyi Nonprofit Kiemelten Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója erre úgy reagált: nem olyan könnyű területi ellátási kötelezettséget szerezni, mert az önkormányzatok ezt akadályozzák. Mint mondta, a konferencián korábban olyan példa is elhangzott, hogy valaki, bár az adott településen sok beteget lát el, több mint tíz éve nem kapta meg a területi ellátási kötelezettséghez szükséges engedélyt.

Józsa Terézia, a konferencia szervezője - tek nélküli háziorvos - elmondta: jelenleg 304 tek nélküli orvos van Magyarországon, ők 263 ezer beteget látnak el. Közülük 54-en praxisonként több mint 1400 beteggel foglalkoznak. Józsa Terézia szerint a szigorú területi beosztáson alapuló egészségügyi ellátás a fekvőbeteg-ellátásban működhet, de a háziorvosi gyakorlatban nem. Mint megjegyezte, Budapesten a körzeti háziorvosok betegeinek húsz százaléka nem a kerületből való, hiszen szabad orvosválasztás van, a háziorvosok tehát most sem a területhez, hanem a betegekhez, családokhoz kötődnek. A kerekasztal-beszélgetés végén átadták Beneda Attilának a tek nélküli háziorvosok petícióját. A kabinetfőnök azt ígérte, tanulmányozzák, és néhány héten belül válaszolnak rá. A kabinetfőnök távozása után a konferencia folytatódott. A felszólalók többsége továbbra is megoldatlannak látja praxisuk és betegeik ellátásának jövőjét.

www.hirado.hu

 

Három éven belül törölné működtetési jogát a területi ellátási kötezetetséggel nem rendelkező háziorvosoknak a parxisjogról szóló törvény. Ők azok, akik kijelölt körzethatár nékül dolgoznak az alapellátásban. Jelenleg 350 orvos lát el így betegeket. Főként azokat, akiket a "normál" körzetben dolgozók már nem győznek.

A jogszabály hatályba lépése ellen az érintettek peticiót fogalmaztak Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszternek. Szerintük több százezer ember háziorvosi ellátási-, és a szabad orvosválasztási jogát veszélyezteti az egészségségügyi salátatörvényben elfogadott rendelkezés.

A törvénymódosítással a háziorvosok eddigi működtetési jogát megszüntették, s praxisjogra változtatták. Így azoknak a háziorvosoknak, akik jelenleg praktizálhatnak, de valamilyen okból nem rendelkeznek területi ellátási kötelezettséggel, három éven belül a tartósan betöltetlen körzetekben kell elhelyezkedniük körzeti orvosként, vagy bezárhatják rendelőiket.

Szombaton mintegy százan jöttek el arra a szakmai konferenciára, amelyen egyebek mellett az egészégügyi kormányzat képviselőit szerették volna meggyőzni: ne lehetetlenítsék el őket, inkább módosítsák javukra a törvényt. Több érintett orvos is személyes példáját használta meggyőzésre. Egy-egy körzetben nemritkán az önkormányzat és az orvos közötti feszültség miatt nem juthatnak területi ellátási kötelezettséghez a szakemberek.

"Praxisa ráfizetéses, az önkormányzattal kapcsolatos napi bosszúságok miatt akár már rég menekülőre foghatta volna" - mondta a fórumon dr. Szíjjártó Ferenc, egy Csepel-szigeti falu háziorvosa, csakhogy ebben a községben volt orvos a nagyapja, akinek a rendelőjében ma ő fogadja a betegeket. Több mint ezer kártyája van, míg a falu hivatalos orvosának, alig több mint nyolcszáz. Mégis az ő működtetési joga került veszélybe - fogalmazott keserűen.

Egy orvosnő, dr. Varga Éva szerint az önkormányzatok a háziorvosokat csak olyan rókának nézik, amelyikről néhány bőrt még le lehet húzni.

A fórumon az is kiderült, hogy az érintettek általában azért választották ezt a működési formát, mert nem tudtak 8-10 millió forintért praxist venni lakóhelyük környékén. Ehelyett saját költségen, évek, évtizedek alatt létrehoztak egy tek nélküli rendelőt, amely még így is olcsóbb volt, noha legtöbbjük mai napig törleszti az erre felvett hiteleket.

A fórumon jelenlévő Selmeczi Kamill, a FAAKOSZ Alapellátó Orvosok Szövetségének elnöke a Népszabadságnak azt mondta: a háziorvosok kártyapénzének emelésével kapcsolatos tárgyalások az egészségügyért felelős államtitkársággal a húsvét utáni héten elkezdődnek. Ennek eredményességén múlik, hogy az újabb egy hét múlva soron következő kongreszuson, milyen nyomás gyakorló eszközzel bírják rá a kormányt, hogy követeléseik teljesítésére. Addig is fenntartják a sztrájkkészültséget.

TEK nélküli orvosok Országos Konferenciája

2012.03.07.15:00:03

 

FAKOOSZ Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége

Dr. Selmeczi Kamill elnök

Tisztelt Elnök Úr! Kedves Kolléga!


Először is ezúton szeretném megköszönni orvostársaim nevében is a FAKOOSZ több mint lojális, sokkal inkább együtt érző és támogató magatartását a TEK nélküli háziorvosokkal szemben, valamint a következetes kiállásukat az orvosokért általában. Köszönjük a korrekt tájékoztatást és az interaktív kommunikációt.

Józsa Terézia vagyok, 10 éve TEK nélküli háziorvos Budapesten, Zuglóban. Előtte 16 éven keresztül a Szent László Kórházban dolgoztam mint belgyógyász, infektológus. Sajnos kisfiam betegsége miatt választanom kellett a kórházi munka vagy a család között. Egy nagyon jónak tűnőköztes megoldásnak kínálkozott a háziorvosi munka lakóhelyem környékén. Üres praxis nem volt, eladó praxist pedig 10 millió forintért kínáltak akkor, ennyi pedig nekem nem volt. Én viszont dolgozni akartam mindenáron.

Maradt a TEK nélküli lehetőség és a pozitív gondolkodás. Tudtam, hogy háziorvosként nem fogom tudni még a praxisomat sem fenntartani, nemhogy magamat, így már a gondolat megszületésétől fogva a háziorvostan szakvizsgára való készülés mellett párhuzamosan készültem az üzemorvostan szakvizsgára is.

Nagy kihívás volt mindenképpen a kártyagyűjtés és a TEK nélküli praxis létrehozása, de jelentős anyagi és szellemi befektetések árán 2002-ben elindultam. Az első év végének mérlege – 6,7 millió Ft volt, és azóta a mínuszokat nem számolom. Eleinte éveken keresztül más magánszolgáltatóknak dolgoztam hogy fenntartsam a vállalkozásomat, majd megszereztem a foglalkozás-egészségügyi szakvizsgát. Nehéz idők voltak és nem gondoltam, hogy lesz még rosszabb is. A foglalkozás-egészségügyi melléktevékenységemnek köszönhetően tudom a jelenlegi 1300 fős praxisomat eltartani. A praxis bruttó OEP bevétele jelenleg 470.000 Ft-tokkal, vonóval, ahogy mondani szoktam. Ennyit ér ma 1300 ember folyamatos ellátása 5 szakvizsgával, 30 éves szakmai tapasztalattal a háttérben.

Három éve igyekszem a létszámot tartani, de a hozzátartozóknak semmiképpen nem mondok nemet, hiszen családorvos vagyok. Több beteget nem tudok vállalni, szeretném a magam által felállított mércének megfelelően maximalista módon nyújtani azt a fajta definitív ellátást, amiről annyit beszélnek és amitől a valóság egyre messzebb kerül. Papíron napi 12 órát dolgozok, egyébként pedig meg nem mondhatom. Családom még bírja. Egyelőre még én is. Hogy meddig….?

Sokan vagyunk így. TEK nélkül kb. 340-en , a háziorvosok kb. 5%-a. Miután a finanszírozás mindig gyalázatos volt még TEK-kel is, hát még anélkül, természetes, hogy kiegészítő tevékenységet kell végezni. Ezt hozzák fel többek között ellenünk, holott TEK-es kollégáink sem tudnak megélni a parxis-finanszírozásból. Az ÁSZ felmérése alapján a háziorvosok 12%-a tart magánrendelést, szakorvosi ügyeletben kb. 3 % vesz részt, kb. 13 % szociális otthonban lát el háziorvosi munkát, iskola-egészségügyi feladatot kb . 35%, foglalkozás egészségügyi munkát pedig kb. 20 %-uk vállal.

Tájékozatlanságukat hangoztatva sokan mesterségesen megosztják az orvosokat és szítják az ellentéteket. A parlamentben egyesek azzal indokolták a diszkriminációnkat, hogy „csak háziorvoskodunk”, kimazsolázzuk a betegeket. Azoknak, akik így nyilatkoznak, szívesen megmutatnék 1-2 mazsolát. Savanyú szőlőből nem lesz mazsola, és azt is tudjuk, hogy nem minden az, aminek látszik.

Jellemzően hozzám az jött annak idején aki valamilyen szempontból „problémás” beteg volt. Nem egy kolléga könnyebbült meg a környéken , amikor eljött tőle néhány nagyon beteg beteg, vagy olyan páciens, akivel nem volt jó az együttműködés. Egyébként elsősorban olyan páciensek jelentkeztek be hozzám, akiknek nem volt még háziorvosuk, vagy nem voltak bejelentkezve Budapestre. Nem is volt semmilyen problémám a körzeti kollégákkal soha, sőt, kifejezetten jó a kapcsolatom velük. Olyannyira, hogy egy TEK-es háziorvos a váltótársam, a rendelőt is tőle bérlem. Szabadsága ill. betegsége idején teljes mellszélességgel viszem a 2700 fős praxisát és mindenben segítjük egymást ahogyan csak tudjuk. A betegeknek fogalmuk sincs arról, hogy az egyik orvos TEK-es, a másik TEK nélküli, hiszen ugyanazt tesszük mindketten, a dolgunkat , területi kötelezettséggel vagy anélkül, a szakma szabályai szerint.

Múlt év októberében a FAKOOSZ körlevélnek köszönhetően jutott el hozzám az eü. salátatörvény tervezete, melyben az állt, hogy „(6) Azok a működtetési joggal rendelkező háziorvosok, akik a Módtv. hatálybalépése napján nem rendelkeznek területi ellátási kötelezettséggel (a továbbiakban: működtetési joggal rendelkező háziorvos), tartósan betöltetlen körzetben működtetési joguk alapján területi ellátási kötelezettséget vállalhatnak 2015. december 31-éig. A tartósan betöltetlen körzetek betöltésénél a működtetési joggal rendelkező háziorvosok előnyt élveznek. A működtetési joggal rendelkezőháziorvos működtetési joga a tartósan betöltetlen körzet betöltésével – illetékmentesen– praxisjognak minősül. Azon működtetési joggal rendelkező háziorvos működtetési joga, aki 2015. december 31-éig nem tölt be tartósan betöltetlen háziorvosi körzetet, 2015. december 31-i hatállyal megszűnik.”

Először azt hittem rosszul látok, illetve, hogy biztosan rosszul értelmezem az írottakat.

Oktató háziorvosként a szakma szépségén túl nem sok jóval tudtam biztatni a hallgatókat az utóbbi években, de azt mindig kiemeltem, hogy az azért mégis csak egy fantasztikus dolog, hogy a mi székünkre senki sem pályázik, addig dolgozunk és annyit dolgozunk amennyit csak lehet és amíg bírjuk. Hát tévedtem.

Simán átment a törvénytervezet, úgy, hogy (a FAKOOSZ körlevelétől eltekintve) még csak nem is tájékoztatták az érintetteket.

Érdekeink és betegeink védelmében 2012 március 31.-én szombatra szervezünk egy érdekegyeztető konferenciát, amire meghívjuk a NEFMI, az OALI és a MOK, a MOSZ és a FAKOOSZ képviselőit. Szeretnénk választ kapni a kérdéseinkre, többek között arra, hogy milyen szakmapolitikai és/vagy gazdasági indokok szólhatnak amellett, hogy a jelenlegi krízishelyzetben,

  • · amikor minden egyes háziorvos kincs a leterheltség és a létszámhiány miatt
  • · amikor a háziorvosok 70%-a 50 év feletti és több mint 30% nyugdíj körüli vagy nyugdíjas korú,
  • · amikor évente kb. 40 fiatal kolléga lép be a rendszerbe mert a másik 40 inkább elhagyja az országot,
  • · amikor 2015 re„tervezhetően” a háziorvosoknak kb. fele lesz nyugdíjas korú és ezres nagyságrendű lesz a veszteség, a rendszerből kilépők vagy kihalók miatt.

akkor 2015-ben miért szűntetik meg több száz háziorvos működtetési jogát és miért fosztanak meg százezreket választott háziorvosuktól.

Szeretnénk választ kapni továbbá arra, hogy kínálnak-e számunkra más alternatívát, mint a jelenlegi finanszírozás miatt fenntarthatatlan és emiatt üres praxisok betöltése.

Mindezek mellett természetesen fel kívánjuk sorakoztatni mindazon érveket, amik a TEK nélküli praxisok megtartása mellett szólnak, illetve kitérni a finanszírozásunk diszkriminatív visszásságaira is.

Kedves Kollégám! Ez a levél csak egy tájékoztató. Nagyon szeretném, ha részt tudnál venni a TEK nélküli Orvosok Országos Konferenciáján , ami 2012.március 31.-én szombaton 13.00- tól kerül megrendezésre Budapesten a Best Western Hotel Hungária-ban (Rákóczi u. 90).

Mellékelten küldök néhány tájékoztató anyagot köztük egy pp. prezentációt, amit az IME VII. Regionális Konferenciáján adtam elő a múlt héten, valamint a tervezett konferenciánk előzetes programját. A hivatalos meghívót is megküldjük nemsokára.

Bízva a személyes találkozásban, köszönettel várom a válaszod.

Üdvözlettel. Dr. Józsa Terézia

TEK nélküli háziorvos

1141. Budapest. Vezér u. 95. fsz.2.

Tel: 30/244-06-43

e-mail:teknelkuliek@gmail.com

Szóljon hozzá a FAKOOSZ-fórumban!

Szavazás

Lesz-e érdemi finanszírozásemelés 2015-ben?
Igen
Nem
Már elkésett
Asztali nézet