MENÜ
 
  Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége - FAKOOSZ,  Bánokszentgyörgy - Zalaegerszeg

 

 Háziorvos sors - 2012

  2012-08-29 13:43:23  
 

Az összeállításunkban fotókon mutatjuk be egy 20 éves  gyakorlattal rendelkező háziorvosnő élet- és munkakörülményeit, 2012-ben.

Egyben várjuk olvasóink hasonló témájú fotóit a fakoosz@gmail.com postafiókba.

 

A párommal megbeszéltük tegnap este, hogy megmutatjuk Nektek ezt a néhány képet...ja és még annyit sem érdemlek, hogy fél millió hitelkeret legyen a Széchenyi-kártyámon...megtudva ezt akkor, amikor elvették. Most volt a 20 éves diplomaosztó találkozónk. És pont. Menjetek fiatalok. boldoguljatok, itthon SEMMIT nem értek!

 

 Egy mikro, egy szendvicssütő és egy kempingszék..Itt lehet regelizni 90 beteg előtt..

 

Előszobafal..és a hűtő.

 

Ha jönnek a gyerekek....

 

 

 A dolgozószoba. Itt írom munkaidő után azt a napi 4-6 db 4 odalas beualót, hogy rokkantá nyílvánítsák a betegeimet.Ehhez több kommentem nincs...

 

 


A fürdőszobában mindennek van helye...

 

 

Egy konyhaszekrény....

 

 

Gáztűzhely ( kölcsönből)..

 

 

Víz kiállás nincs a konyhában...ez Hála Istennek volt a páromnak régebbről.

 

 

A gardrób...a cipőimet már oda se mertem fényképezni.

 

 


sk

 

Valahol, Magyarországon, 2012. augusztusában.

 

dr. X.Y.

háziorvos


 

 

"Vadásszák" a gyógyítókat

2012.05.15.08:59:47

Négy felnőtt háziorvos hiányzik a tamási kistérségből. Számos településen tartósan helyettesítéssel kénytelenek ellátni a feladatot, de nyugdíjasként is dolgoznak gyógyítók.

Bár van olyan település a megyében, ahol az önkormányzat immár nem tart igényt a bő három évtizede a faluban dolgozó nyugdíjas háziorvos munkájára, (aki pedig még maradni szeretne), azért nem ez a jellemző, a tamási kistérségben sem.

A gyönki képviselő-testület például március végén szerette volna elbírálni a régóta megüresedett 1. számú háziorvosi körzet ellátására kiírt pályázatra beérkező ajánlatokat, de nem tehette, mivel nem volt jelentkező. Katz Gyula polgármester elmondta: a város és további hat környező település háziorvosi ellátása eredetileg három körzetben történt.

A három orvos munkáját azonban évek óta két gyógyító látja el, ők helyettesítenek az 1. körzetben. Gyönkön egyébként nemrégiben elkészült egy új, korszerű háziorvosi rendelő. A működési engedély megszerzéséhez értelemszerűen kellene orvos is, aki használná a létesítményt... A város mindenesetre hamarosan újabb pályázatot ír ki.

Pincehelyen „csak” bő egy éve nincs orvos az 1. számú körzetben, amelyhez Belecska ellátása is tartozik. Herdics Béla polgármester azt közölte, hogy a korábbi, nyugdíjba vonult doktor távozása óta többször is írtak ki pályázatot, eddig eredménytelenül. Így a 2. körzet orvosa, dr. Csonka Mária – aki Nagyszékely gyógyítója is egyben – helyettesít a másik körzetben, Pincehelyen és Belecskán.

Magyarkesziben immár nyugdíjasként látja el a betegeket dr. Szebeny Gábor háziorvos, ő emellett Nagyszokolyon helyettesít. Kovács Erzsébet, Magyarkeszi polgármestere elmondta, hogy nemrégiben írtak ki pályázatot a háziorvosi állásra, amire két érdeklődő volt.

Egyikük el sem jött a meghallgatásra, a másik pedig egy távoli, Fejér megyei településről tervezte a bejárást, így az önkormányzat kénytelen tovább keresni jövőbeni doktorát.

Steinbach Zsolt

TEOL


Elkeseredettség

2012.03.23.10:23:50

 

A napokban az alábbi levelet hozta a villámposta a fakoosz@gmail.com postafiókba:

 

Tisztelt Dr.Selmeczi Kamill!

Kedves Kollegám!

 

Nagyon örültem a kezdeményezésnek, amit a Fakoosz indított, hogy a praxisok finanszírozását emelje a kormány. Én is csatlakozom, s bármilyen kezdeményezést támogatok. A rezidens szövetség által indított hadjárat végül a megosztáshoz vezetett. Ez a véleményem. Nagy hiba!!

 

Most sem voltunk egységesek. Bezzeg a szlovákok….

 

Térjünk vissza a mi ügyünkhöz. Ugyebár 10 éve változatlan a kártyapénz:163Ft. Végeztem egy kis nyomozást. Az elmúlt tíz év infláció adatait kigyűjtöttem:

 

A hivatalos infláció alakulása

 

Év

%

2011.

103,9

2010.

104,9

2009.

104,2

2008.

106,1

2007.

108,0

2006.

103,9

2005.

103,6

2004.

106,8

2003.

104,7

 

Majd a 163 Ft-ból kiindulva,mintha minden éven 2003-tól követte volna a fejkvótánk az inflációt eljutottam az alábbi értékhez:255.316 Ft maradjunk 255 Ft-nál, ez 1,56x  több,  mint a  163 Ft. Azt hiszem, könnyedén kiszámolhatja mindenki a TB által megküldött havi elszámoláson keresztül, mennyit kapna, ha infláció követő lenne a fejkvóta. Ha sikerül az emelés elérése, kerüljön bele  feltételként az infláció követés!!!! Igen fontos a jövő szempontjából.

 

Egy kollegával történt beszélgetés során Ő azt mondta, a jelenlegi összeg kevesebb, mint az uniós szarvasmarha kvóta. Ennyit érünk mi uniós  egyenrangú állampolgárként??

Erre tényalátámasztásom nincs.

 

Ami felháborít, városi háziorvosként: a degresszió. Ez a már-már anakronisztikus fogalom el kell hogy hagyja a magyar egészségügyet. Tudomásom szerint a körzetek kijelölése-újraosztása önkormányzati feladat.  Bár lehetne kérni az önkormányzatok szövetségének támogatását ebben: nincs elég pénz,s főleg elég orvos új praxisok létrehozására, nem időtálló büntetni  a városi háziorvosokat a degresszióval, hiszen nem kártyagyűjtés,hanem ellátási kényszerűség van, s egyre inkább így lesz.(ennek mellőzésével mennyi lehetne finanszírozás??)

 

Többen nem leszünk!!

 

Egy h……i kollegám dr. T……..i János mondta nyugdíjasként: „rajtunk már nincs fogás.”

 

Úgy érzem, a nyugdíjas kollegák felállása valóban bedöntheti a rendszert. De évek múlva, mivel számuk  csak nő, végképp bedönti a magyar ellátórendszert. Én még fiatal vagyok: 36 éves, de az elmúlt évek alulfizetettsége révén már visszafizettem az országnak a külföld nyújtotta csábító fizetés lemondásának különbözetével a kitaníttatásomat.  Azoknak, akik itt vannak, azoknak kellene hálát mondani, őket kellene megbecsülni.

 

Véget ért a bértárgyalás, kimaradtunk.!!!

 

Nincs veszve semmi, a több mint 6000 alapellátó orvos közül kb 2000 nyugdíjas. Úgy érzem őnekik kellene a  rezidensekhez hasonlóan felmondóleveleiket aktiválni, de nem így ahogy a rezidensek tették plusz határidőket megjelölve, úgy mint Szlovákiában, nincs megegyezés, nem dolgozunk.

 

Egyből lenne megállapodás. Ez a mostani puhány kiállásra vall.

 

Én úgy érzem, a kormányzat bármikor apellálhat a hivatástudatunkra, úgysem hagyjuk a betegeinket ellátatlanul, bízik bennünk, hogy mi kvalifikáltak vagyunk, megértjük hogy nincs pénz a béremeléshez, mert a gazdasági helyzet nem engedi, de a hátunk mögött röhögnek rajtunk , hogy megint sikerült  ezeket a hiszékenyeket átvágni. Ebből elég!!!

 

Követeljük, hogy a fejkvóta, ami 3 tojás árával egyezik immár 10 éve, duplája legyen, és infláció követő!!!!!!!! Miért van az, hogy ha más orvos látja el a betegemet 600 ft-ot kap, én meg 163 ft-ot.

 

Dr. F.Sz.

Szóljon hozzá a FAKOOSZ-fórumban!

Vagy írja meg véleményét a fakoosz@gmail.com email-címre!

 


Bérvallomás Réthelyitől

2011.08.29.10:11:51
A csodával lenne határos, ha a költségvetésből most az orvosi bérekre milliárdokhoz jutna a tárca - ismerte el Réthelyi Miklós. A nol.hu idézte, a Hír TV-n elhangzott beszámolója szerint a nemzeti erőforrás miniszter az ország elmúlt jeléves gazdasági teljesítményével magyarázta a minisztérium és a hozzá tartozó területek szűk anyagi mozgásterét, de azt is mondta: tudomásul kell venni, hogy nincs ingyenes egészségügy vagy ingyenes oktatás. Nem tudni, hogy a miniszter mit értett ez alatt, hiszen a Fidesz a már most sem „ingyenes" egészségügy és oktatás ingyenessége mellett kampányolt akkor, amikor a baloldali kormányok tenni szereitek volna a rendszerek fenntarthatóságáért.

„Azt a pénzt, amiből a pedagógus-, illetve az orvosbéreket fizetik, valahol össze kell gyűjteni. Most annyi van, amennyi, ebből kell megvalósítani, amit lehet" - magyarázkodott a tárcavezető. Jelezte, hamarosan a kormány elé kerül az egészségügyi és oktatási rendszert átalakító, konkrét lépéseket is meghatározó koncepció, amellyel szerinte a jelen körülmények ellenére is működtethetők maradhatnak ezek a struktúrák. Szerinte a Semmelweis Tervvel eljutottak odáig, hogy az egészségügy átalakításával már 2012-ben lehetnek megtakarítások, amelyek visszaforgathatok. A jövedelmek pedig az uniós forrásokból megnyerhető - a rezidensösztöndíjhoz hasonló - pályázatokkal javíthatók - emelte ki.

Szerinte csak akkor juthat az egészségügy többlethez, ha azt az ország gazdasági körülményei engedik. De akkor az egészségügy biztosan prioritást élvez majd -ígérte. Az Orbán-kormány tehát továbbra sem veszi tudomásul, vagy legalábbis nem vallja be, hogy a magyar egészségügyi ellátórendszer a korábbi évek alatt kialakult súlyos, életveszélyes helyzetéből mostanra az összeomlás szélére sodródott. Szakemberek szerint ugyanis nem puszta fenyegetőzés, hogy több ezren mennek el, az egészségügyi szakmai szervezetek között erős összefogás van, így ha sürgősen változik a helyzet, a rendszer darabjaira hullik.

 

2011-08-29 07:42
Forrás: Népszava - weborvos

Mi történt az alapellátásban a kormányprogram benyújtása óta?

2010.11.13.   12:10:11


 

 

Május 26.

 

Kormányprogram :

 

„Az új kormánynak vállalnia kell, hogy javítja a családorvosi praxisok finanszírozását és megőrzi annak reálértékét."

 

„Támogatnunk kell a fiatal orvosok praxishoz jutását. Vonzóvá kell tenni a háziorvosi életpályát a fiatalok számára, ehhez növelni kell a szakma presztízsét és megbecsülését….."

 

FAKOOSZ javaslat az egészségügyi dolgozók fokozottabb büntetőjogi védelmére.

 


 

Május 27.

 

Részlet egy parlamenti hozzászólásból:

 

„A fideszes Pesti Imre szerint nem lehet jövőt tervezni a jelen értékelése nélkül, ezért a múlttal foglalkozott, a szocialisták egészségpolitikáját bírálta. Most válságkezelésre van szükség, mondta. Állítása szerint a kormányprogramban az egészségügy stratégiai ágazatként szerepel, azaz finanszírozása nem a maradékelven fog alapulni. Az egészségügy szerinte amúgy gazdasági szempontból is fontos, versenyképességi kérdés.”

 


 

Május 28.

 

Réthelyi Miklós miniszterjelölti meghallgatásán:

 

A miniszterjelölt beszélt többek között arról, hogy az egészségügyet sikeres nemzetstratégiai ágazatként kell kezelni, megfelelő munkakörülményeket kell teremteni az egészségügyben dolgozóknak, hiszen megalázóan alacsony bérért dolgoznak. Felül kell vizsgálni az elmúlt nyolc év kormányzati intézkedéseit, és a megyei kórházaknak nagyobb szerepet kell adni - értékelte.

 


 

Május 29.

 

Pécsi Alapellátási Konszenzus Értekezlet

 

Az alapellátásban érintett valamennyi (!) szakmai és érdekvédelmi szervezet egységesen fogalmazta meg elvárásait az újonnan felálló kormány felé.

 


 

Május 30.

 

Mikola István a kormányprogramról:

 

„Én azt gondolom, hogy örülhetünk annak, hogy az egészségügy és a népegészségügy kiemelten szerepel ebben a kormányprogramban minden gazdasági, társadalmi fejlődés, prosperitás feltételeként, és azt gondolom, hogy reményekkel kell hogy eltöltsön bennünket ez, hiszen tudunk majd a következő kormányzati időszakban az egészségüggyel mit kezdeni, tudjuk az ellátás színvonalát, az esélyegyenlőséget, a gyógyulás esélyét a betegeknek megadva biztosítani.”

 


 

 

Június 10.

 

Dr. Szócska Miklós államtitkár azonnali intézkedésként egyebek mellett azt is bejelentette, hogy kezdeményezte az Egészségbiztosítási Felügyelet megszüntetését, a patikaliberalizáció felfüggesztését, az orvosi és gyógyszerészeti kamarai tagság kötelezővé tételét,  valamint a szakmai minimumrendszer felülvizsgálatát.

 

Három csapás: kimaradt az egészségügy

 

Kimaradtak a büntető törvénykönyv-módosítás hatálya alól az egészségügyi dolgozók, annak dacára, hogy Fideszes indítvány is volt az érdekükben

 

Folyamatosan érkezik a segítség

 

Az Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége keddi felhívása óta máris húszan, többségében térségi orvosok jelentkeztek segíteni a borsodi Felsőzsolcára. Rájuk főképp a jelenleg tábori körülmények közt zajló alapellátás biztosításához van szükség. A borsodi rendelőkben esett kár mértékét még csak találgatni lehet.

 

Szócska Miklós tárgyalási szándékát jelezte

 

A háziorvosok adminisztratív intézkedéseinek csökkentését szeretnék elérni. A júliustól élesben bevezetendő indikátorrendszerről a háziorvosokkal való egyeztetés után kívánt nyilatkozni az államtitkár, aki annyit azért megjegyzett, hogy a források nélküli bevezetést indokolatlannak tartja.


 

Június 24.

 

Változtatni kell az egészségügy finanszírozásán

 

Az egészségügyi ellátórendszer a fenntarthatóság szélére sodródott, ám az ágazat működőképességének fenntartását szorgalmazó változtatásokat nem erőszakosan, hanem konszenzussal lehet csak meghozni - mondta Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szerdai ülésén.

 

A szakpolitikus szerint a fenntarthatóságért újra kell gondolni a finanszírozást, a struktúrát, valamint területi integrációra van szükség az egészségügyi intézmények esetében, továbbá az ellátásszervezésben meg kell tartani a markáns állami szerepvállalást. Ezen kívül a kórházak tehermentesítését az alap- és járóbeteg-ellátás erősítésével kívánják elérni


 

Június 29.

 

Dr. Gyenes Géza benyújtotta a FAKOOSZ közreműködésével elkészített önálló törvényjavaslatát az ún. tevékenységre jellemző kereset, mint adózási kategória eltörlésére. Ennek alkalmazása ugyanis közvetlen csődveszélyt jelenthetett a háziorvosi praxisokra.


 

Július 01.

 

Biztosítani kell a feltételeket az egészségügyben

 

Biztosítani kell a személyi és anyagi feltételeket az egészségügy állapotának javításához, és ehhez az állam és az egyházak közötti együttműködés is szükséges - mondta Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter csütörtökön Budapesten, a Betegápoló Irgalmasrend budai kórháza újraindulásának tízéves évfordulóján rendezett ünnepségen.


 

Július 04.

 

2010. július 04-én a FAKOOSZ elnöksége Felsőszsolcán és Edelényben járt az árvízben érintett háziorvosoknál, hogy a június eleji felhívásunk alapján az eddig összegyült 1,5 millió Ft-ot mind célszerűbben tudjuk a kollegák javára felhasználni.


 

Július 06.

 

Matolcsy György elutasító válasza: Marad a helyi adó a háziorvosoknál.

 

A vállalkozó háziorvos ugyanakkor – ahogyan elnevezése is mutatja – nemcsak orvos, hanem vállalkozó is egyben. E tekintetben semmiben sem különbözik más, üzleti, nyereségszerzésre irányuló tevékenységet végző vállalkozótól.


 

Július 07.

 

Szócska: Ne menj el, mi komolyan veszünk

 

Megszűnt a röghöz kötés, azaz mostantól nincs helyben maradási kötelezettségük a szakorvos jelölteknek, akik ugyanakkor választhatnak is, a mostani vagy már az új rendszer előírásai szerint fejezik be a képzési menetüket. A családalapításba belevágók megszakíthatják a képzésüket és folytathatják majd – sorolta az államtitkár, hozzátéve, a hiányszakmákra jelentkezőknek 50 százalékos többletbért biztosítanak, belső átcsoportosítással, azaz erre meg van a fedezet.Július 23.

 

Várhatóan az ősz kezdetére eltörlik az úgynevezett korbácsrendelet "megalázó" részeit, tehát nem szankcionálják azokat az orvosokat, akik az átlagnál drágább gyógyszert írnak fel a betegeknek - mondta a Független Hírügynökségnek Szócska Miklós. Az egészségügyért felelős államtitkár közölte azt is, hogy a tárca továbbra is elkötelezett amellett, hogy visszaállítsák az egészségügyi kamaráknál a kötelező tagságot, az erről szóló javaslatukat szintén ősszel terjesztik a parlament elé.


 

Július 27.

 

Pesti Imre:  Nem lesz átfogó reform

 

Emellett a szakpolitikus beszélt egy, az egész országot átfogó egészségügyi informatikai rendszer kiépítéséről is, amellyel szintén jelentős megtakarításokra tehetne szert az ágazat. Szerinte az így keletkezett többletforrások egy részét az orvosok, illetve nővérek bérére lehetne fordítani, valamint ezekkel a lépésekkel az egészségügy finanszírozását tekintve a közeljövőben megközelíthetjük a visegrádi országok átlagát.


 

Július 28.

 

Páva Hanna : Nagyon nagy a baj

 

Nagyon nagy a baj, folyamatosan emelkedik a hiányszakmák száma, egyre komolyabb mértékű az elvándorlás, s az sem elhanyagolható körülmény, hogy az öregedő lakosságot mind idősebb orvosok kénytelenek ellátni, miközben sokkal kevesebb fiatal doktor lép be a rendszerbe, mint amennyien nyugdíjba vonulnak.


 

Július 30.

 

Haladék jogosítvány ügyben

 

Réthelyi Miklós miniszter 2011. január 1-jéig elhalasztotta annak a rendeletnek az életbe lépését, amely a közúti járművezetők egészségi alkalmasságának megállapításáról szólt, és amelyet az előző tárca vezetői hoztak az idén májusban.


 

Augusztus 02.

 

Réthelyi Miklós válasza eszköztámogatás ügyben Gyenes Gézának:

 

A Nemzeti Együttműködés Kormánya prioritásként tekint az alapellátás megerősítésére….. A háziorvosi praxisokat segítő, azt alapellátást megerősítő további lépésekre a gazdasági cselekvési tér pontos ismeretének birtokában lehet számítani .


 

Augusztus 16.

Szeptemberben terjeszti az egészségügyi államtitkárság a parlament elé a kötelező kamarai tagság visszaállítását célzó javaslatot. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) által szorgalmazott intézkedést a kormány támogatja.


 

Augusztus 25.

 

A változás szele az egészségügyben

 

Ősszel beterjeszti a kormány a parlamentnek a gyakorló orvosok és gyógyszerészek kötelező kamarai tagságáról szóló törvényjavaslatot. Az egészségügyért felelős államtitkár az RTL Híradónak nyilatkozva arról beszélt, hogy a hálapénz megszűnéséhez egyrészt a szakma önfegyelmező ereje, másrész az vezet, ha az orvosok és ápolók eleget keresnek.


 

Augusztus 31.


Az alapellátást ellenőrzi a Számvevőszék

 

Az ellenőrzés célja: annak vizsgálata, hogy a háziorvosi (házi gyermekorvosi) ellátásra fordított mintegy 80 Mrd Ft hogyan hasznosult; milyen arányban tudnak megfelelni a háziorvosok "kapuőri" elvárásnak; mekkora szerepük van a népegészségügyi és életkori szűrésekben; a finanszírozásuk és jogállásuk mennyire felel meg a velük szemben támasztott elvárásoknak.


 

Szeptember 02.

 

A FAKOOSZ kérdései H1N1-ügyben -  válasz a mai napig nincsen

 

Így például az is, hogy az „ingyenes” védőoltások beadásának költségeit ki és milyen formában fogja finanszírozni, azaz, kitől  és mennyiért vásárolja meg az állam a szolgáltatást? Költségarányos lesz-e az esetleges díj? Az önkéntes védőoltások beadásáért a háziorvosok milyen összegű térítési díjat kérhetnek pácienseiktől? Ki viseli a felelősséget az előző évről megmaradt készlet felhasználása miatti kockázatokért? Amennyiben az oltóanyag elosztásában a háziorvosok „szállítási kapacitását” is igénybe kívánják venni, ki viseli annak költségeit?


 

Szeptember 03.

 

Háziorvoslás a 24. órában

 

Támogatott hitelkonstrukciókkal teremtene forrást a fiatal háziorvosok praxisvásárlásához az egészségügyért felelős államtitkárság.


 

Szeptember 06

 

Ősztől változások az egészségügyben

 

Ősszel kerül a parlament elé a gyakorló orvosok és gyógyszerészek kötelező kamarai tagságáról szóló törvényjavaslat.

 

Rezidens szövetség: csak tűzoltás volt a rendeletmódosítás

 

Több száz orvostanhallgató kezdi meg a tanulmányait idén a budapesti Semmelweis Egyetemen. Közülük sokan már most azt tervezik, hogy a diploma után külföldön keresnek munkát. Az egyetem tanévnyitóján részt vett Réthelyi Miklós miniszter is, aki az ATV Híradójának azt mondta, a kormány célja, hogy minél több fiatal orvost itthon tartson.


 

Szeptember 09.

 

Egészségügyben már mindenkit átvert a Fidesz

 

Miközben az egészségügyi államtitkárság semmilyen konkrétummal nem áll elő a rábízott ágazat jövőjét illetően, kormánypárti politikusok már kifecsegték: nem szán több pénzt az Fidesz-kabinet az egészségügynek a jövő évi költségvetésben. Ellenzékben még a területtől elvont források "visszapótlásával" kecsegtettek, de az ígéretek mára a semmibe vesztek.


 

Szeptember 13.

 

Szócska Miklós mindössze egy 87 kilós hús-vér ember

 

Kampányidőszak van, ezért a jövő költségvetési koncepciókkal, az egészségügy átalakításával kapcsolatos kérdésekre csak október harmadika után adhat választ Szócska Miklós - írta hétfői számában a Népszabadság az egészségügyi államtitkárra hivatkozva.

 

Tétlenkedés az egészségügyben - A helyettes államtitkár szerint még tart a tűzoltás

 

Éles kritikával illették az egészségügyi kormányzat eddigi teljesítményét egy  szakmai konferencián. Volt előadó, aki úgy látta: érdemi változásnak nyoma sincs, az ágazat vezetői tétlenkednek, nem képviselik megfelelően az egészségügy érdekeit a kormányon belül. Azt azonban mindenki elismerte, legalább apró, gesztusértékű lépések történtek, amelyek megakadályozták az ellátórendszer azonnali összeomlását.


 

Szeptember 14.

 

 

Várják a kormány üzenetét

 

Ha nem kap sürgősen többletforrást az egészségügy, tovább romlik a betegellátás színvonala, nőnek az amúgy is hosszú várólisták, ezt pedig nem engedheti meg a kormány - jelentette ki a Világgazdaságnak Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász annak kapcsán, hogy a hétvégén a járó betegeket ellátó szakrendelők képviselői tanácskoztak a gyógyítóágazat helyzetéről.


 

Szeptember 19.

 

 

Az egészségügyi bizottság elnöke nem lát lehetőséget többletforrás bevonására

 

Mikola István szerint a jelenlegi egészségügy gyengülő biztosítási szisztémán vegetál, s ez önmagában átcsúsztatja a rendszert az „államosított működésbe”. A Fidesz egykori szakminisztere a jelenlegi államtitkárról azt mondja: "beszélgetünk, elmondom a tanácsaimat, ő meghallgatja.... A tárca műhelymunkáiról kapok információkat. Ezek frissek, újszerűek, de ez már egy másik generáció."


 

Szeptember 21.

 

 

Indikátorrendszer: a pénz beszél

 

Átlagosan mintegy 15 ezer forint jut egy-egy háziorvosi praxisra, de van, aki egy árva forintot sem kap.

 

Az oltással járó különmunkát megtérítik

 

Sem Paller főorvos, sem Szócska államtitkár nem árulta el, kapott-e tavaly, kér-e az idén védőoltást.

 

A gyógyítás folyamata a házi orvosnál kezdődik, s az lenne az ideális, ha a házi orvosoknál és a szakrendeléseken az egészségügyi ellátás nagy részét elvégeznék – mondta a miniszter a sajtótájékoztatón. Réthelyi szerint az alapokon van a hangsúly, azaz a „fejlesztés előterében a házi orvosi ellátás és a szakrendelők munkája áll”.

 


 

Szeptember 24-26. FAKOOSZ Országos Gyűlés

 

Először fordult elő, hogy az egészségügyi kormányzat nem képviseltette magát a FAKOOSZ éves kongresszusán. Igaz, Szócska államtitkár urat egészségi okok akadályozták meg ebben.


 

Szeptember 28.

 

A jelenlegi összeg dupláját kellene az egészségügyre fordítani

 

Az egészségügyre minden Magyarországon élő ember után évente 7700 forintot fordít az állami költségvetés, ennek legalább a duplájára lenne szükség - hangzott el az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének (FAKOOSZ) a kongresszusán.


 

Szeptember 29.

 

Közigazgatási reform: kényszerpályán az egészségügy

A Szócska Miklós vezette államtitkárság eddig katonás fegyelemmel tűrt, a nyilvánosság előtt soha egyetlen jelét nem adta annak, hogy nem ért egyet a kormányzati háttérben készülő javaslattal, amely a területi államigazgatási szervezetrendszer átalakítása címén kvázi a januárban felálló kormányhivatalok alá gyűri az Országos Egészségbiztosítási Pénztár és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat regionális intézeteit, s tulajdonképpen az ágazat egészét. Pedig a színfalak mögött számtalan érvet vetettek fel az új szisztéma ellen – csakhogy a döntéshozók nem vették figyelembe érveiket. Még a legracionálisabbakat sem.

 

Kökény: Se pénz, se posztó

Nincs esély többletforrásokra, így az ágazat megmentésére tett ígéretek kezdenek kiüresedni.


 

Szeptember 30.

 

„Az egészségpolitika megvárja, míg összecsapnak a hullámok”

Már a súlyponti kórházakban sem lehet számítani teljes körű ellátásra - mondta Dózsa Csaba egészségügyi kutató a HVG-nek.


Sorvadó egészségügyet és közoktatást lát az ÁSZ

 

Relatíve kevesebbet kap az egészségügy és az közoktatás a nagy magyar kalapból.

 


 

Október 02.

 

Az egészségügy átalakításával szűkülhet az ellátások köre

 

A kormány a közigazgatási rendszerreformmal együtt átalakítaná az egészségügyi ellátórendszert, a finanszírozási anomáliákat pedig a társadalombiztosítási rend újraszabásával orvosolná.

 


 

Október 03.

 

Anyagi és erkölcsi megbecsülés a fő motiváció a fiatal orvosok

 

Évente több mint 800 fiatal orvos hagyja el hazánkat, az utánpótlás hiányát a megyei kórházakban is érzik. Elsősorban a biztos jövő, és egzisztencia motiválja a szakembereket.

 


 

Október 04.

 

Egyelőre marad a csődveszély...

 

Az illetékes parlamenti bizottság elutasította dr. Gyenes Géza javaslatát az ún. "tevékenységre jellemző kereset" eltörlésére.

 

Tegnap a Parlamentben a költségvetési bizottság ülésén leszavazták a tevékenységre jellemző piaci kereset eltörlésére vonatkozó önálló képviselői indítványt. Az ülésen részt vevő dr. Gyenes Gézától kapott információ szerint a Kormány képviselője nem támogatta az indítványt, azzal, hogy még az ősz folyamán visszatérnek a kérdés rendezésére.


 

Október 05.

 

Leginkább az alapellátás látszik esélyesnek arra, hogy többletforráshoz jusson.

 

Október 15-én tárgyalja a kormány első olvasatban a költségvetés tervezetét, ám maguk a tárcák is csak az önkormányzati választás után tudják meg, mekkora összegből gazdálkodhatnak

 


 

Október 06.

 

Egészségpolitikai döntésekre várva

 

Az egészségpolitika a jelek szerint megvárja, amíg az ágazat feje fölött összecsapnak a hullámok. Az elvándorlás már régóta jól látható tendencia, de még azt is megvárják, amíg újabb kétezer, már most nyugdíjas korú háziorvos visszavonul...


 

Október 08.

 

Krónikus orvoshiány: ki marad itthon nettó 90 ezerért?

 

Ma már szinte nincs olyan területe az egészségügynek, melyet ne fenyegetne az orvoshiány. Tavaly 1614-en kérték a külföldi munkavállaláshoz szükséges igazolásokat, míg az idén az első hat hónapban 753-an.


 

Október 11.

 

Az egészségügyben sikolt a nyomor

 

 

A háziorvosoknál immár olyan nagy baj, hogy akár egy tornacipő áráért is jelentkeznek többletfeladatokért. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkár-helyettese, Cserháti Péter szerint sikoltó a nyomor.


 

Október 12.

 

Milliárdokat vonnak ki az egészségügyből

 

A pénzügyi kormányzat költségvetési körirata szerint mintegy 23 milliárd forinttal jutna kisebb összeg 2011-ben az egészségügyre, mint amennyit az idei költségvetésben szerepelt – tudta meg a Népszabadság.

 

Mégiscsak eltörlik a tevékenységre jellemző keresetet?

 

A vállalkozásoknak egy másik ponton is kedveskedni próbál a kormány. Eltörlik az idén év elejétől hatályos azon szabályt, hogy az egyéni és társas vállalkozások tagjai a tevékenységre jellemző kereset után kell hogy megfizessék a járulékokat. Ehelyett a kabinet visszahozná azt a 2006 őszére datálható intézkedést, hogy a járulékot csupán a minimálbér, garantált bérminimum után kellene leróniuk a vállalkozásoknak.

 


 

Október 13.

 

Csak az átlag felett teljesítő háziorvosok kapnak pénzt az oltásért

 

A szaktárca teljesítményelv alapján gondolja kifizethetőnek a nem kötelező védőoltások beadását. A most formálódó elképzelések szerint azt veszik majd alapul, hogy mennyi embert oltottak be a háziorvosok a különösen veszélyeztetett csoportokból.


 

Október 14..

 

Százmilliárddal kevesebb jut egészségügyre

 

A kurtítás leginkább a gyógyító-megelőző ellátásokat – a kórházak, a szakrendelők, a háziorvosi szolgálatok működtetését – érinti.

 

Szócska: Vízválasztó lesz a jövő év az egészségügyben, de nem várható általános béremelés

 

Az ágazatban dolgozók megtartása érdekében jelentős pénzforrásra lenne szükség, hiszen az aktív korú orvospopuláció tizede elhagyta az országot a jobb jövedelmek és munkakörülmények miatt. Ugyan egyelőre nem számolhatnak az általános béremelés lehetőségével, de bizonyos hiányszakmákban – például a gyógyítás szempontjából létfontosságú patológiában – koncentrálják a meglévő pénzforrásokat, segítik a szakmai feltételek javítását.

 

Mikola reméli, hogy nem vonnak ki pénzt az egészségügyből

 

Az alapellátás fejlesztésére kell helyezni a hangsúlyt, hiszen ez az a terület, amely képes megváltoztatni a most még európai viszonylatban rossz népegészségügyi mutatókat - mondta Mikola István, a parlament egészségügyi bizottságának fideszes elnöke csütörtökön újságíróknak.

 


 

Október 19.

 

A FAKOOSZ tárgyalása Szócska államtitkár úrral.  Két pozítivum : kollegális légkörű párbeszéd, illetve  az OEP ellenőrzések felfüggesztésre kerültek.

 


 

Október 21.

 

 

Munkaszüneti nap lesz a Semmelweis-nap?

 

A NEMFI  ma közzétette szakmai egyeztetésre az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat tervezetét, részletes háttérinformációkkal.


 

Október 22.

 

 

Jön az influenza: mi lesz az oltással?

 

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkársága az Országos Tisztifőorvosi Hivatallal történt konzultáció során úgy döntött, hogy nemcsak a rizikócsoportokba tartozó állampolgárok számára teszik ingyenessé a H1N1 elleni oltóanyagot.

 

Orvosszervezetek közös felhívása az országgyűlési képviselőkhöz

 

A működés anyagi feltételeinek biztosítása az Önök, országgyűlési képviselők feladata.  Ne adják beleegyezésüket az egészségügy ellehetetlenítéséhez!


 

Október 25.

 

Rendet teremt az egészégügyi káoszban a kormány -

 

A jelen elképzelés szerint 2012. január 1-től lehet megkötni az új OEP finanszírozási szerződéseket.


 

Október 26.

 

 

dr. Réthelyi Miklós válasza dr. Gyenes Géza kérdésére

2010-10-26 19:03:12

A háziorvosokat segítő, azt alapellátást megerősítő további lépésekre a gazdasági cselekvési tér pontos ismeretének birtokában lehet számítani.

 


 

Október 27.

 

Marad a praxist terhelő ipa és az illeték?

 

Az egészségügyi bizottság mai ülésén újabb indítványát vitatták meg. Gyenes Géza egy régóta hangoztatott igénnyel lépett fel: mentesítsék a vállalkozó háziorvosokat az iparűzési adó megfizetése alól, illetve a praxis megvásárlásakor engedjék el az illetékterhet, valamint a működtetési jog átruházása mentesüljön az szja hatálya alól. Ez utóbbit azzal egészítette ki, hogyha ez nem is valósulhat meg maradéktalanul, akkor legalább a lakóingatlanokhoz hasonlóan 4 százalékos legyen az adó mértéke.


 

Október 28.

 

Szócska Miklós további pénzek után kutat

 

Szócska Miklós mai sajtótájékoztatóján megerősítette korábbi szándékát: a társminisztériummal együtt keresik a módját, hogyan juthat még az idén további többletpénzhez az ágazat. Mint mondta: folytatják a padlás söprést. Szerinte is kevés a 27,5 milliárd az eladósodott kórházaknak.


 

 

Október 31.

Reálértéken csökken az alapellátás finanszírozása 2011-ben

Szombaton közzétették a 2011-es költségvetés tervezetét a Parlament honlapján. Ebből most csak az egészségügyre – azon belül is elsősorban az alapellátásra - vonatkozó részleteket emeltem ki, amelyeket ide kattintva olvashat.

 

Az ellátórendszer vége?

Öt orvosszervezet felhívással fordult a napokban az országgyűlési képviselőkhöz, azt szorgalmazva, ne adják beleegyezésüket az egészségügy ellehetetlenítéséhez.

 


 

November 02.

 

Háborog az orvostársadalom - még több adósságot csinál a kormány az egészségügyben

 

Az Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége (FAKOOSZ) nemzeti konzultációt sürget, mivel szerintük a kormányprogram nem megmenti az egészségügyet, hanem újratermeli a kórházak adósságait, az alapellátás kiürülését pedig felgyorsíthatja.


 

 

November 03.

 

Lélegeztetőgépen marad az egészségügy

 

Becsapta a választóit Orbán Viktor, amikor a választási kampányban az egészségügy húzóágazatként kezelését ígérte. Szakértők szerint ugyanis a Fidesz-kormány által előkészített jövő évi költségvetés egészségügyre vonatkozó fejezete ugyan nem kapcsolja le a lélegeztetőgépről az ágazatot, de annak bajait sem orvosolja. A hírek szerint a kabinet döntésével szemben fellépő Szócska Miklós államtitkárt kiáltják ki bűnbaknak, várhatóan az év végén távoznia kell.

 

Radikális változások az orvosok jövőjéért - az új egészségügyi törvény 2012-től lépne életbe

 

Dupla fizetés, szolgálati lakás, utazási kedvezmény, az egészségügyi dolgozók gyerekeinek külön óvodák, bölcsődék. Ezek lehetnek a készülő orvosi életpálya modell elemei. Az RTL Híradónak nyilatkozó államtitkár azt mondta, a program, amivel csökkenteni akarja a kormány az orvoshiányt és az elvándorlást, várhatóan 2012-ben indul majd.

Nincsen mozgástere az egészségügynek

 

Néhány területen, például a háziorvosoknál és az otthoni szakellátásban sikerül némi pluszforrást biztosítani
Talán a szűkös túléléshez elegendő, de az ellátórendszerben javulás nem várható – így összegezték a jövő évi egészségügyi költségvetés adta lehetőségeket a szakemberek. Abban is mindenki egyetértett, hogy a számok alapján az ágazati dolgozók jövőre sem részesülhetnek majd érdemi bérfelzárkóztatásban.

 

Az érdekvédők szerint ennyi pénzből nem lehet megmenteni az ágazatot

 

Csalódottak az egészségügyi érdekvédők, a jövő évi költségvetés tervezetéből egyértelműen kiderül: nemhogy az ágazat Fidesz által ígért „megmentésére” nem futja, de a rendszer fönntartása is erősen kétséges. A gyógyításra a nemzeti össztermék 2,85 százalékát fordítaná a kormány, szemben az idei 2,92-vel.

Szócska Miklós a Parlamentben:

 

"Ösztönözni kívánjuk az alap- és járóbeteg-ellátást, hogy minél nagyobb számban a definitív ellátás a lakosság közeli helyen történjen meg, úgyhogy ez is a rendszerszintű beavatkozások részét képezi."

dr. Gyenes Géza az adótörvények vitájában

 

Kérdésem: akarnak-e ezen a szakmán segíteni, akarják-e legalább ilyen eszközzel - ha már pénzt nem raknak a rendszerbe - priorizálni őket? Ezért javaslom ezt is, és természetesen ezt ki lehetne terjeszteni a praxisjogot eladóknál esetleg a személyi jövedelemadóra is, ott is el lehetne engedni, hogyha priorizálni szeretnénk ezt a szakmát.

Bruttó 142 ezer a rezidensnek

 

Nyolc frissen doktorrá avatott orvos kezdte meg rezidensidejét novembertől a Hetényi Géza Kórházban Szolnokon.


 

 

November 04.

 

 

Elmaradt beöntés

 

Egészségügy: változatlan pénzszűke - A Semmelweis napi jelképes gesztust nem követi ahhoz fogható anyagi elismerés.

 

A működőképesség határán

Mikola István, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke szerint ebben a szerkezetben fenntarthatatlan a kórházak működése, a háziorvosi szintű ellátást kell először rendbe tenni, hogy mindenki a lakóhelye közelében kapja meg a megfelelő kezelést.

 

Semmelweis Terv az egészségügy megmentésére

 

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága „Újraélesztett egészségügy, Gyógyuló Magyarország – Semmelweis Terv az egészségügy megmentésére” címmel elkészítette vitairatát, amelynek legfőbb pontjait a mai napon Dr. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár egy szakmai konferencián részletesen ismertetette.


 

 

November 05.

 

 

Programot hirdetett Szócska Miklós

 

Az első részletes programhirdetésre novemberben kerül sor, középpontjában az alapellátással. A szakállamtitkár ebből csupán néhány elemet sorolt fel: praxisközösségek valamint a kistérségi alapellátó egységek támogatása, az adminisztráció racionalizálása, részleges teljesítmény finanszírozás módosított minőségi indikátorok mentén, a védőnők és a házi gyermekorvosok együttműködésének helyreállítása, a gyermekorvosi ellátás kórházi rendszer alá szervezése, a praxisjog megerősítése.

 


 

November 08.

 

Szócska ismertette a Semmelweis Tervet

 

Alapellátás. Számos ponton kívánunk beavatkozni az alapellátási rendszerbe, és előre bocsátom, hogy az alapellátásban lesz az első részletes program hirdetése, ami az életpálya modellel kapcsolatos elképzeléseket is tartalmazza. Erre még a november folyamán sor kerül. Lesz egy nagy alapellátási konzultáció és azután fogjuk ismertetni a program részleteit. A főbb vonalakat mondanám: átképzési lehetőségek felgyorsítása, praxis közösségek támogatása, kistérségi alapellátó egységek támogatása, adminisztráció racionalizálása. Kedvencünk a Hipo-lista, amit minél előbb el kívánunk törölni. Tevékenység kibővítése, a definitív ellátásra törekvést kívánjuk ösztönözni. Részleges teljesítményfinanszírozás, ami az indikátorok mentén fog történi. Nem a mai indikátorokra kell gondolni, azok átalakítását tervezzük.

 


 

November 09.

 

 

Költségvetés: kockázatok és mellékhatások

 

Az Állami Számvevőszék megállapításai az egészségbiztosítási alap 2011. évi évi költségvetéséről itt teljes egészében elolvasható. Kiderül, hogy nem az Egészségügyi Államtitkárságon múlík a "nemzetközi helyzet fokozódása".


 

November 10.

 

 

Az ÁNTSZ-nek kell szállítania a H1N1-vakcinát!

 

Paller Judit: "Felmerült az, hogy az oltóanyagot a gyógyszercégek szállítsák. Kiderült, hogy ez egy olyan komoly ráfordítás lenne az oltóanyag szezonban történő biztosítása mellett, hogy érdemes mást is megnézni. A tárca az ÁNTSZ számára hűtőgépkocsi beszerzésére adott lehetőséget. Ez azt jelenti, hogy a hűtőszállítás megoldott a regionális intézetekig, vagy nem tudom, a megyei intézetekig majd, ez egy jó kérdés, onnan pedig ezekkel a hűtőgépkocsikkal a háziorvosokig. Tehát a hűtőlánc folyamatosan biztosított lesz. A hűtőszekrényekben minimum, maximum hőmérőket követelünk meg, ez egyébként is előírás háziorvosi rendelőkben az ott tárolt dolgok miatt."

 


Szavazás

Lesz-e érdemi finanszírozásemelés 2015-ben?
Igen
Nem
Már elkésett
Asztali nézet