MENÜ
 
  Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége - FAKOOSZ,  Bánokszentgyörgy - Zalaegerszeg

 


MEGMENTÉSÜNKRE  VÁRVA....

 

A FAKOOSZ egyidős a rendszerváltozás utáni új demokráciával, s mint ilyen részese is volt minden, az elmúlt öt kormányzati ciklus egészségügyet, de a gazdaság egészét is érintő politikai döntés következményeinek. Létrejöttét az motiválta, hogy a szakmai érdekvédelmen kívül kritikai megnyilvánulások és új szakmai javaslatok közvetítője, képviselője is legyen.

 

Már a kezdetekkor véleményezési igénnyel is fellépett az aktuális egészségpolitika megalapozott lépések megtétele érdekében. Évenkénti országos üléseink jelentős közfigyelem mellett zajlottak, ezen alkalmakat mindig nagy várakozás előzte meg , s jelentős sajtó érdeklődés is kísérte, az aktuális egészségügyi vezetés nehezen megkerülhető fórumaivá is vált.

 

Nem véletlenül volt ez így. Mai, divatos idegenszóval élve, a FAKOOSZ az egészségügyi alapellátás, az egészségpolitika innovatív szakmai műhelyeként tevékenykedett, teszi ezt a mai napig s hiszem tenni fogja a jövőben is. Mindig partnerséget ajánlva, józan megfontolások mentén, a realitásokat is szem előtt tartva, érdemi előrehaladást célozva foglakozott az érdekkörébe tartozó háziorvoslás ügyeivel.

 

Az eltelt időszak eredményeket, sikereket is hozott, viszont az elmúlt utolsó négy év az érdekérvényesítésben a lehetséges legmélyebb pontra süllyedt, s a kármentés lehetősége maradt pályaként. Ezen időszak az egészségügy működőképességének fenntartását, a túlélés biztosítását, az egészségügy megmentését jelentette totális kormányzati ellenszélben. Ezen átmentett, s még működőképes egészségügyet örökölte az új kormány, s ígéri, hogy megmenti az ellátó rendszert.

 

A nehéz időket átvészelve, jelentős veszteségekkel, kijózanodva, az egészségügyi szakma végre felismerte, hogy csak összefogással, közös fellépéssel lehet megoldásra jutni sorsunkat illetően. Kezdeményező megint a FAKOOSZ volt a „Kőkapui nyilatkozatával”, az alapellátásban eddig példa nélküli együttműködést generált, s Pécsről sikerült konszenzuson nyugvó sorsfordító javaslatokat letenni az új kormány asztalára. A ma is biztonságos ellátást nyújtó háziorvosok, nővérek, védőnők, kórházi orvosok, ápolók, szakdolgozók, műszaki és gazdasági dolgozók, takarítók, a mentésben, ügyeleten dolgozók a legnagyobb áldozatot hozták meg a betegellátás fenntartása érdekében, elfogadták arcpirítóan alacsony bérezésüket, s eltűrték a politika által manipulált közvélemény atrocitásait is.

Most tehát nem az egészségügy megmentését várjuk prioritásként a kormánytól, mert azt megtettük mi, hanem az egészségügyben dolgozók kárpótlását és megmentését, tisztes megbecsülését, ha másért nem is, de az elszenvedett veszteségekért mindenképp.

 

Ezért nem várjuk, hanem elvárjuk megmentésünket, ellenkező esetben hosszan tartó, súlyos veszteségek miatt Magyarországon az orvosok, egészségügyben dolgozók kimúlnak mint az ritka, űzött vadak.

 

 

Alsónemesapáti, 2010. szeptember

 

 

Dr. Selmeczi Kamill

ügyvezető elnök

 

 

A FAKOOSZ Kőkapui nyilatkozata itt olvasható: http://fakoosz.ewk.hu/kokapu

 

A Pécsi Konszenzus Nyilatkozat itt olvasható: http://fakoosz.ewk.hu/alapellatok----2010-pecs

 FAKOOSZ XIX. ORSZÁGOS GYŰLÉS PROGRAMJA

Bükfürdő, 2010. szeptember 24-26.

 

2010. szeptember 24. Péntek

14:30 Megnyitó

14:45 Szakmai előadások

18:00 Egészségpolitikai Fórum – Nemzet-stratégia vagy nemzettragédia?

Vendégeink: dr. Szócska Miklós NEFMI, államtitkár

dr. Gyenes Géza, MKOGY,  az egészségügyi bizottság alelnöke

dr. Borsi Éva, KSZ elnök

dr. Bélteczky János, MOSZ elnök

dr. Huszár András, HGYE elnök

dr. Nagy Ferenc, MOK alelnök

dr. Rácz Jenő, Kórházszövetség elnök

2010. szeptember 25., Szombat

8:30 FAKOOSZ XIX. Országos Gyűlés

11:00 Szakmai előadások

12:30 Ebédszünet

13:30 Szakmai előadások

15:10 Kávészünet

20:00 FAKOOSZ-BÁL

2010. szeptember 25., Vasárnap

10:00 Gazdálkodj okosan! – Interaktív fórum aktuális adózási,  gazdálkodási kérdésekről

12:00 Kongresszus bezárása

Szavazás

Lesz-e érdemi finanszírozásemelés 2015-ben?
Igen
Nem
Már elkésett
Asztali nézet